Δείτε πως φτιάχνουμε ζουμερές πάστες με μπανάνα βήμα–βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου) 

Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, για 1-2 λεπτά, το βούτυρο…

…με την άχνη.

Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους…

…και στη συνέχεια τη βανίλια…

…και το γιαούρτι.

 Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ…

…και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα.

Συνολικά, χτυπάμε το μείγμα για 10-12 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.  Καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνός. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια.

Τα χτυπάμε, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Την αδειάζουμε στη ζύμη.

Την ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Ακουμπάμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και πάνω της ένα τσέρκι τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο.

Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη…

…και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-180° C για περίπου 1 ώρα.

Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι ή το καλαμάκι για να δούμε αν έχει ψηθεί το παντεσπάνι.Το βγάζουμε από τον φούρνο.

Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 6 ώρες.

Έπειτα ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει, για περίπου 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε την μπανάνα κομμένη σε μικρά κομματάκια.

Ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.Κόβουμε το πάνω μέρος από το παντεσπάνι, εκεί που φουσκώνει, ώστε να ισιώσει.

Μετά κόβουμε αυτό που έχει μείνει σε δύο φέτες.

Βάζουμε τη μία φέτα μέσα στο τσέρκι που είχαμε ψήσει το παντεσπάνι.

Το σιροπιάζουμε με ένα κρύο σιρόπι που έχουμε βράσει για 1 λεπτό με 1 προς 1 αναλογία στη ζάχαρη και το νερό.

Απλώνουμε από πάνω τα 3/4 από την κρέμα.

Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα από το παντεσπάνι.

Σιροπιάζουμε και αυτή τη φέτα. Βάζουμε το γλυκό, και την κρέμα που περίσσεψε, στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Την επομένη κόβουμε το γλυκό σε πάστες.

Η κρέμα θα είναι κάπως ρευστή.

Σερβίρουμε σε ρηχά μπολ ή βαθιά πιάτα…

…και περιχύνουμε με όση κρέμα θέλουμε. Διακοσμούμε κατά βούληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜάφιν μπανάνας με κομματάκια σοκολάταςΜάφιν μπανάνας με κομματάκια σοκολάτας
1 ώρα και 10' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ημέρα και 12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 14 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 18

Παντεσπάνι

Κρέμα

Διαδικασία

  1. Για τις ζουμερές πάστες με μπανάνα ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, για 1-2 λεπτά, το βούτυρο και την με την άχνη.
  2. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους , στη συνέχεια τη βανίλια και το γιαούρτι.
  3. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα.
  4. Συνολικά, χτυπάμε το μείγμα για 10-12 λεπτά.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  6. Καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνός.
  7. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια.
  8. Τα χτυπάμε, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  9. Την αδειάζουμε στη ζύμη.
  10. Την ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  11. Ακουμπάμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και πάνω της ένα τσέρκι τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο.
  12. Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  13. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-180° C για περίπου 1 ώρα.
  14. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι ή το καλαμάκι για να δούμε αν έχει ψηθεί το παντεσπάνι.
  15. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 6 ώρες.

Για την κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει, για περίπου 4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  3. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
  4. Προσθέτουμε την μπανάνα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
  5. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε
  6. Κόβουμε το πάνω μέρος από το παντεσπάνι, εκεί που φουσκώνει, ώστε να ισιώσει.
  7. Μετά κόβουμε αυτό που έχει μείνει σε δύο φέτες.
  8. Βάζουμε τη μία φέτα μέσα στο τσέρκι που είχαμε ψήσει το παντεσπάνι.
  9. Το σιροπιάζουμε με ένα κρύο σιρόπι που έχουμε βράσει για 1 λεπτό με 1 προς 1 αναλογία στη ζάχαρη και το νερό.
  10. Απλώνουμε από πάνω τα 3/4 από την κρέμα.
  11. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα από το παντεσπάνι.
  12. Σιροπιάζουμε και αυτή τη φέτα.
  13. Βάζουμε το γλυκό, και την κρέμα που περίσσεψε, στο ψυγείο για 1 νύχτα.
  14. Σερβίρουμε σε ρηχά μπολ ή βαθιά πιάτα και περιχύνουμε με όση κρέμα θέλουμε.
  15. Διακοσμούμε κατά βούληση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 15.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών