6' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 6'
Υλικά
Μερίδες: 6 μερίδες φλωμάρια και 15 τεμχΓια την ζύμη
Για τα φλωμάρια
Για τις τηγανόπιτες
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη για φλωμάρια και τηγανόπιτες ζυμώνουμε σε βαθύ μπολ 1 κιλό αλεύρι σκληρό με λίγο αλάτι, 6 αυγά και 300 ml φρέσκο γάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμάρι.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.
- Ρίχνουμε 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Φλωμάρια
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 3 χλστ. και διαμέτρου περίπου 30 εκ.
- Κόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες 30 x 5 εκ. και κάθε λωρίδα σε λεπτά μπαστουνάκια, τα φλωμάρια.
- Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 3-4 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε, τα μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Τηγανόπιτες
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μέρη και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες.
- Ανοίγουμε κάθε φύλλο σε δίσκο διαμέτρου 10-12 εκ. και πάχους 3 χλστ.
- Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε μία μία τις τηγανόπιτες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Τις πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο ή με θρυμματισμένο καλαθάκι και, αν θέλουμε, τις περιχύνουμε με μέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.