ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Αν οι Κυκλάδες ήταν street food

Πέντε μάγειρες φέρνουν στα μέτρα του σήμερα τους ρεβυθοκεφτέδες, μοντάρουν λουστρινένια ντοματάκια και ξινότυρα, χταπόδια και λουκάνικα στεγνά απ’ το ξεροβόρι.

27.09.2019
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Με φαγητό στα… όρθια και δροσερές μπίρες, θα ροβολήσουμε στα γαλανόλευκα σοκάκια των Κυκλάδων.

Πριν από κάμποσα χρόνια στην Κίμωλο, τρέχαμε απ’ τη μία άκρη του Χωριού στην άλλη με μια λαδένια στο χέρι. Και στην Κύθνο, πριν βγούμε ξυπόλυτοι «σφαίρα» για τη θάλασσα στην Κολώνα, γεμίζαμε χούφτες με σφουγγάτα, μοσχοβολιστά απ’ τον δυόσμο. Κάθε καλοκαίρι, στο φεστιβάλ Food Paths της Τήνου το έχουμε συνήθειο πια να κόβουμε τη λιγούρα με τσιμπητά τυροπιτάκια ημίγλυκα. Πρωτομαγιά, οπότε κάνω το πρώτο μου αιγαιοπελαγίτικο μπάνιο, γεμίζω το δισάκι μου με γινωμένες τσαπατσούπες (ντόπια ποικιλία ξερικής ντομάτας της Σύρου, πολύ αρωματική, σκληρόπετση και σφιχτόσαρκη), χωρίς φάρμακα, από τα χωράφια του μπαρμπα- Ιωσήφ, δύο κορυφές μάραθα ξεριζωμένα από την ξερολιθιά, μία μπάλα ξινότυρο και μία χούφτα κοπανιστή. Παίρνω και λίγο μαραθολουκάνικο ξεραμένο στον βοριά και συριανά ψαθούρια, αφρουδένια, να τα γεμίσω, να τα κάνω σάντουιτς. Και καθώς ζυγώνει ο Αύγουστος, οι μανούρες ζευγαρώνουν με σύκα και τα βολάκια με ασύρτικα σταφύλια και κρασιά. Οι δρόμοι μας στις Κυκλάδες είναι σκουντουφλιστοί, πλακόστρωτοι και γλιστεροί, ασβεστωμένοι, αλλού παραμελημένοι και δύσβατοι, χωμάτινοι με γούβες και κοτρόνες, κι αλλού στρωμένοι με θυμάρια και νοικοκυρεμένα μονοπάτια. Στους δρόμους των Κυκλάδων φυτρώνει η πρώτη ύλη, στους δρόμους της και τρώγεται. Με παγκόσμιες επιρροές και διάθεση ανανεωτική, ή απλά και ταπεινά, όπως παλιά, τα φαγητά στους δρόμους των Κυκλάδων είναι ένα πανηγύρι αλμύρας, λιακάδας και νοστιμιάς.

Με παγκόσμιες επιρροές και διάθεση ανανεωτική ή απλά και ταπεινά, όπως παλιά, τα φαγητά στους δρόμους των Κυκλάδων που παραθέτουμε είναι ένα πανηγύρι αλμύρας, λιακάδας και νοστιμιάς.

Πεϊνιρλί με κολοκυθάκια και κοπανιστή

Σουβλάκι με καβουρμά και ξινομυζήθρα

Ρεβυθοκεφτέδες με γλυκοπικάντικη σάλτσα σύκου

Aτομικές λαδένιες με κατσικάκι

Μπέργκερ φραγκοσυριανό

Τορτίγιες με χταπόδι και κρεμώδη φάβα

Φαβολουκουμάδες με ντιπ ντομάτας και κάππαρης

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών