ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδικτυακό Σεμινάριο Συντήρησης Τροφίμων, στις 6 Φεβρουαρίου

Ο ξενοδόχος Φιλάρετος Ψημμένος, του ξενώνα Αμανίτα, μοιράζεται μέσω του διαδικτυακού εργαστηρίου του μυστικά για γλυκά, μαρμελάδες, αλλά και σπιτικά αλλαντικά.

03.02.2022
Φωτογραφίες: Shutterstock, Pexels
Διαδικτυακό Σεμινάριο Συντήρησης Τροφίμων, στις 6 Φεβρουαρίου

Πώς ετοιμάζουμε σάλτσα για να έχουμε φαγάκι ανά πάσα στιγμή; Τι χρειάζεται για να πετύχει η σπιτική κονσέρβα; Πώς συντηρούμε τις τροφές στο ξύδι; Για όλα έχει τις απαντήσεις ο Φιλάρετος Ψημμένος, ένας ξενοδόχος του οποίου η καρδιά χτυπάει στον «ρυθμό» των μποστανιών του πηλιορείτικου ξενώνα Αμανίτα.

Μέσα στα χρόνια, έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους τις γαστρονομικές του ανησυχίες: τις γράφει σε blog, τις συγκέντρωσε σε βιβλίο, πειραματίστηκε με το πρωινό για τους φιλοξενούμενούς του ουκ ολίγες φορές και σε λίγες μέρες ετοιμάζει το δεύτερο σεμινάριό του σχετικά με τη διαχείριση των τροφών, σε συνεργασία με το Open Office Volos Coworking Space.

Πώς μπορεί κανείς να πετύχει σχετική αυτάρκεια με εποχικά υλικά φτιάχνοντας το δικό του «κελάρι»; Επιστρατεύοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, κωδικοποίησε με σύστημα τα μυστικά της συντήρησης και το πώς μπορεί να πετύχει κανείς τις σπιτικές κονσέρβες. Στο διαδικτυακό τετράωρο σεμινάριο/εργαστήριο -που μπορεί να παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί απ’ όπου κι αν βρίσκεται-, καταπιάνεται με τα μυστικά και τις τεχνικές της συντήρησης φρούτων και λαχανικών στη ζάχαρη, στο αλάτι, στο ξύδι, ενώ μοιράζεται ακόμα τις γνώσεις του για την οικιακή παραδοσιακή τυροκόμηση, το ελαφροπάστωμα ψαρικών και τη δημιουργία αλλαντικών.

Λικεράκια, κομπόστες, γλυκά, τουρσιά, σπιτικό τυρί, σαλαμάκια είναι μερικά από αυτά που θα μάθετε να φτιάχνετε. Μεταξύ τους κι ένα αλλαντικό εξαιρετικά αγαπητό σε όσους το έχουν δοκιμάσει, η κεφτεδίνα. Πρόκειται για μια παλιά ιταλική συνταγή για σαλάμι αέρος χωρίς έντερο, προϊόν ωρίμανσης που συνδυάζεται υπέροχα με πολέντα.Φυσικά, δεν αγνοεί την τεχνολογία και το γεγονός πως, σε αντίθεση με το παρελθόν, τα σπίτια έχουν σήμερα ηλεκτρισμό, ψυγείο, καταψύκτες ή και vacuum ακόμα, συνθήκες που συμβάλλουν στο να φτιάξουμε γλυκά με λιγότερη ζάχαρη, παστά με λιγότερο αλάτι κ.ο.κ.

Στο τέλος μοιράζεται 70 συνταγές, δοκιμασμένες και επιτυχημένες, ώστε να πειραματιστούν οι συμμετέχοντες. «Το εργαστήριο αφορά τόσο ερασιτέχνες όσο και ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν επαγγελματικά φτιάχνοντας βαζάκια. Είναι για όλους», εξηγεί και εξομολογείται πως «Όταν πέρασε η κόρη μου στο πανεπιστήμιο, της έφτιαχνα συχνά δύο δόσεις σάλτσας λαχανικών σε βαζάκια. Έβραζε ένα ζυμαρικό και με τη σάλτσα είχε ανά πάσα στιγμή φαγητό, χωρίς κόπο».

Σχετικά με τις τεχνικές του, λέει πως στις συνταγές των γλυκών ασχολείται ιδιαίτερα με το ξάφρισμα, ως μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Πότε, λοιπόν, πρέπει να ξαφρίζουμε και πότε όχι; Και τι τον κάνουμε τον αφρό που αφαιρούμε, αναλόγως με το είδος του καρπού, όπως για παράδειγμα από τα βατόμουρα που μαζεύει ο ίδιος και τα θεωρεί πολύτιμα; «Τον συγκεντρώνω και τον κάνω λικέρ ή σιρόπι, που μπορεί να μπει σε ένα άλλο γλυκό ή σε παγωτό και σε γιαούρτι», εξηγεί.

 

Πληροφορίες:
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, 10:00 – 14:00 σε διαδικτυακή μετάδοση.
Κόστος 45€, φοιτητές-άνεργοι 35€, μαζί με το εγχειρίδιο 70 συνταγών.
Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στο Τ/ 242-10.23.099, email: [email protected]

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών