ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι κάνει το λεοντόψαρο στη Γαλλική Πρεσβεία;

Μια μαγείρισσα από την Κύπρο ήταν η νικήτρια στον διαγωνισμό Olivier Roellinger, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας κι είχε στόχο να αποδείξει ότι νοστιμιά και βιωσιμότητα πάνε παρέα.

16.09.2021| Updated: 26.05.2022
Τι κάνει το λεοντόψαρο στη Γαλλική Πρεσβεία;

Μοιάζει λίγο με σκορπίνα, αν η σκορπίνα είχε ντυθεί για το Met Gala. Έχει έντονα χρώματα (κόκκινες, λευκές, μαύρες και κρεμ ρίγες), πτερύγια, και πολλά μακριά αγκάθια που σχηματίζουν γύρω του μια εντυπωσιακή πανοπλία. Είναι επίσης επικίνδυνο, χωροκατακτητικό και απειλητικό για την ισορροπία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για τον πλούτο των ελληνικών βυθών. Μιλάμε για το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο, ένα ξενικό είδος που ελλείψει θηρευτών πολλαπλασιάζεται στα μέρη μας με ανησυχητικό ρυθμό. 

Εκτός από όλα τα παραπάνω το λεοντόψαρο είναι όμως και βρώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι τρώγοντάς το μπορεί κανείς να βοηθήσει, σε έναν βαθμό, στην εξυγίανση της κατάστασης. Αυτό το ψάρι επέλεξε να μαγειρέψει η νεαρή Αργυρώ Παύλου κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Olivier Roellinger. Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται κατά καιρούς σε διάφορες χώρες του κόσμου και είναι μια διεθνής πρωτοβουλία του Γάλλου σεφ Olivier Roellinger με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαγείρων και των καταναλωτών γύρω από τη διαφύλαξη των θαλάσσιων πόρων. 

Το όνομα της νικήτριας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γάλλος σεφ κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στη Γαλλική Πρεσβεία την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα Patrick Maisonnave. Εκεί βρίσκονταν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, μαθητευόμενοι μάγειρες και μαγείρισσες από την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα που είχαν κληθεί να δημιουργήσουν πιάτα νόστιμα και τεχνικά άρτια, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους που εξαντλούνται.

«Επέλεξα να φτιάξω λεοντόψαρο. Αν πάει κανείς στην ψαραγορά, είναι πιθανόν να το δει να πουλιέται δίπλα στις σκορπίνες. Έχει 19 δηλητηριώδη αγκάθια πάνω του και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Στην Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια το λεοντόψαρο έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι τρώγεται γι’ αυτό και ήθελα να το προτείνω. Απλά πρέπει να γνωρίζεις πώς να αφαιρείς με ασφάλεια τα αγκάθια», ανέφερε η νικήτρια. 

«Στην Κύπρο υπάρχουν οργανισμοί που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα οι οποίοι καλούν τον κόσμο να μάθει να το μαγειρεύει. Πολλά εστιατόρια προτείνουν πιάτα με λεοντόψαρο σε πολύ χαμηλές τιμές καθώς προσπαθούν να το προωθήσουν και να δείξουν ότι μπορεί να φαγωθεί και ότι είναι μάλιστα πολύ νόστιμο», συμπληρώνει. 

Ο διαγωνισμός Olivier Roellinger ξεκίνησε με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές μαγείρων και επαγγελματιών της εστίασης όσον αφορά στους αλιευτικούς πόρους και τον ρόλο που οι ίδιοι μπορούν να διαδραματίσουν επιλέγοντας μια συνειδητοποιημένη κουζίνα. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των επαγγελματιών της αλιείας και των καταναλωτών, οι μελλοντικοί σεφ θα μπορούν να προσανατολίσουν το κοινό προς είδη που δεν απειλούνται με εξαφάνιση. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Ethic Ocean, τη σχολή Ferrandi Paris, τη σχολή Yvon Bourges de Dinard και την ένωση Relais & Chateaux. Μέρος των δοκιμασιών για τη φετινή 10η διοργάνωσή του πραγματοποιήθηκε στη σχολή Le Monde. 

Σύμφωνα με τον Olivier Roellinger, σεφ των εστιατορίων Maisons de Bricourt και αντιπρόεδρο της ένωσης Relais & Châteaux, το μήνυμα του διαγωνισμού αποτελεί προτεραιότητα: «Χάρη στην αρχική φιλοσοφία του διαγωνισμού, οι νέοι δίνουν επιπρόσθετη σημασία στο επάγγελμά τους, δρώντας καθημερινά υπέρ της διαφύλαξης των θαλάσσιων πόρων. Οι υποψήφιοι αποδεικνύουν πως η γεύση μπορεί να συνδυαστεί με τη βιωσιμότητα».

Ο Patrick Maisonnave μιλώντας για την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού είπε: «Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με ένα κοινό πρόβλημα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ως καταναλωτές και να συνειδητοποιήσουμε τι τρώμε, τι είναι αυτό που βρίσκεται μέσα στο πιάτο μας». Συνεχίζοντας τόνισε: «Πιστεύω πολύ στις αρετές της μετάδοσης και της διαπαιδαγώγησης και συγχαίρω τους διοργανωτές αυτού του διαγωνισμού. Οι νεαροί συμμετέχοντες θα είστε σύντομα αρχιμάγειρες και έχετε σημαντική ευθύνη γιατί εσείς θα διαμορφώσετε το μέλλον, είναι στο χέρι σας. Εσείς θα μεταδώσετε την υπεύθυνη στάση και στους καταναλωτές».

Ο Olivier Roellinger, αφού ανακοίνωσε τους τρεις κορυφαίους διαγωνιζόμενους, την Κύπρια Αργυρώ Παύλου που έλαβε το πρώτο βραβείο, τον μόλις 17 ετών Πορτογάλο Ricardo Carreiro που βρέθηκε στη δεύτερη θέση και τον Κύπριο Ανδρέα Στυλιανό, που κατέκτησε την τρίτη θέση, σημείωσε: «Στον φετινό διαγωνισμό κερδίσατε όλοι γιατί καταλάβατε τα διακυβεύματα της αυριανής ημέρας. Είστε όλοι μάγειρες της θάλασσας. Η δική μας γενιά ονειρευόταν να πάει στη σελήνη, εσείς είστε όμως που θα σώσετε αυτόν εδώ τον πλανήτη».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών