ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Γιατί, κ. Καριοφύλλη, φυτέψατε αρώνια στη Λέσβο;

Πώς μια υπερτροφή από τη Β.Αμερική μετανάστευσε στην Ουκρανία και κατέληξε στη Λέσβο; Η ιστορία της λεσβιακής αρώνιας είναι και η ιστορία του Γιώργου Καριοφύλλη.

22.10.2020| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Γιατί, κ. Καριοφύλλη, φυτέψατε αρώνια στη Λέσβο;

Ο Λεπέτυμνος, ο γενναίος άντρας που έδωσε το όνομά του στο πιο ψηλό βουνό της Λέσβου, ήταν λέει πολεμιστής του Τρωικού Πολέμου. Μελαψός, ρωμαλέος, γεννημένος ήρωας. Ασυναίσθητα, τον έχω ταυτίσει με τον Γιώργο Καριοφύλλη, που ζει σε ένα σπίτι χτισμένο στο δάσος μέσα σε αυτό το βουνό. Πριν γνωρίσω τον ίδιο, είχα δοκιμάσει την εξωτική μαρμελάδα του. Μια μπλαβιά λιχουδιά φτιαγμένη από καρπούς αρώνιας, ελάχιστη ζάχαρη και μια ιδέα τζίντζερ, γλυκιά, ξινή, στυφή και λίγο πικάντικη. Όταν αργότερα επισκέφτηκα το αγρόκτημά του, την επισκέψιμη «Φάρμα Καριοφύλλη», γνώρισα έναν άνθρωπο με ακόρεστη όρεξη. Για φαγητό, παρέες, χαρά, ζωή και δημιουργία. Έναν χαμογελαστό τριαντάρη, απόφοιτο της Σχολής Μεσογειακών Σπουδών της Ρόδου, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να ασχοληθεί με τα ζώα και τη γη. «Καλώς τα μωρέλια. Έχουμε κβάρα ζα που κυκλοφορούν ελεύθερα εδώ», μας εξηγεί. «Έχουμε ελάφια, άγρια κατσ’κάδια, άγρια προβατέλια, λαγ’δέλια, διάφορα πλια, παγόνια, πάπιες, βασιλικούς φασιανούς, μαύρα κοτοπ’λέλια Ινδονησίας». Το απολαμβάνει που μιλάει το τοπικό ιδίωμα και εμείς κοιταζόμαστε σαστισμένοι.

Στο διπλανό χωράφι βρίσκεται η φυτεία της αρώνιας. Οι φυλλοβόλοι θάμνοι ήταν φορτωμένοι με μικρά φρουτάκια, όμοια με φραγκοστάφυλα. Ο Γιώργος μάς εξηγεί. «Η αρώνια ανήκει στην οικογένεια των μούρων, έχει καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική, κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών, είναι φουλ σε βιταμίνη C και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες (πολυφαινόλες) σε σχέση με τα υπόλοιπα μούρα.

Ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα και ήρθε στην Ευρώπη μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, αφού αποδείχτηκε το μοναδικό φρούτο που αποβάλλει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό μας. Θεωρείται νούμερο ένα superfood παγκοσμίως». Σεπτέμβρη μήνα, την εποχή που τρυγάει ο Γιώργος, και για 2-3 μήνες ακόμα, διαθέτει και νωπό καρπό.

Την υπόλοιπη αρώνια την αποξηραίνει, την κάνει μαρμελάδα και από τα φύλλα και τη «σταφίδα» της κάνει ευεργετικό υπερ-αφέψημα. Στη Λέσβο σχεδόν όλοι τον ξέρουν. Αγαπητός πολύ, στα social media και στην πραγματική ζωή. Στα μπαρ χρησιμοποιούν τα προϊόντα του σε κοκτέιλ, στα ξενοδοχεία και σε καφετέριες στα πρωινά, στα ζαχαροπλαστεία σε γλυκά, σε εστιατόρια παντοιοτρόπως.

Καλοφαγάς γαρ, γενναιόδωρα φιλόξενος και περήφανος για τον τόπο του, αποδείχτηκε σπουδαίος πρεσβευτής της λεσβιακής γαστρονομίας. Μας χόρτασε με συκωταριές, τηγανητούς αμανίτες, λαδοτύρια και κασέρια από την Άργενο και τον Μανταμάδο και μαλένγκα (προβατίνα) στα κάρβουνα, και μας πότισε υπεράφθονο ρακί (ούζο). Με το επιδόρπιο –πρόβειο γιαούρτι με μαρμελάδα αρώνια– δώσαμε υπόσχεση για γρήγορη αντάμωση. Μας δελέασε με «κεφάλι γιουβέτσι με μανεστρέλ» και σφράγισε η συμφωνία.

Πού βρίσκουμε τα προϊόντα

Φάρμα Καριοφύλλη, Λεπέτυμνος, Λέσβος, Τ/6979-458.991, επισκέψιμο μόνο Σαββατοκύριακα τον χειμώνα και από τον Ιούνιο καθημερινά. Επίσης τα προϊόντα της φάρμας θα τα βρούμε στα καταστήματα: Περί Λέσβου, The Organic Shop και στη Λέσβο, ενδεικτικά, στο Αμυγδαλάκι και στη Μασκωτίτσα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών