ΠΡΟΣΩΠΟ

Kυρία Σούζη, τι καιρό θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι;

Η γνωστή και έγκριτη μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη απαντά με γνώση, επίγνωση και χιούμορ στις αγωνιώδεις, αφελείς έως και ανόητες ερωτήσεις μας για τον καιρό.

18.06.2024
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου
Kυρία Σούζη, τι καιρό θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι;

Αυτό το καλοκαίρι τι μας περιμένει; Μήπως θα έχουμε καύσωνες και θα μείνουμε στο διαμέρισμα αγκαλιά με το κλιματιστικό, μήπως θα μας πνίξει η σκόνη της Σαχάρας και θα φοράμε μάσκες για να προστατευτούμε ή θα έχουμε έναν «κανονικό» για την εποχή καιρό και το μόνο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το πότε θα πάρουμε άδεια και το που θα κάνουμε τα μπάνια μας;

Κ. Σούζη, μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι;

Εννοείται πως όχι. Καμία πρόβλεψη πάνω από μία εβδομάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη και ακριβής.

Μα είχαμε έναν πολύ ζεστό Μάρτιο και Απρίλιο και νομίζω δικαιολογημένα ανησυχούμε για το φετινό καλοκαίρι.

Γιατί, μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχε ζέστες; Μήπως είχαμε χειμώνα φέτος; Δεν είχαμε χειμώνα φέτος. Δεν είχαν χιόνια τα βουνά, δεν άνοιξαν τα χιονοδρομικά, δεν είχαμε ούτε χιονούρες επάνω στις κορφές των βουνών όπου άλλοτε κάθονταν μέχρι το καλοκαίρι. Άρα δεν είχαμε ούτε χειμώνα, και για μένα αυτό είναι χειρότερο. Γιατί χωρίς χιόνι δεν έχουμε νερό. Το νερό της βροχής, της όποιας βροχής, δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη γη όλο, απορροφάται μόνο ένα μέρος, χάνουμε πολύ νερό. Το μόνο καλό που κάνει η βροχή την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ότι κρατάει τη χλωρίδα λίγο υγρή και αποφεύγουμε τις πυρκαγιές. Τώρα, τι καιρό θα κάνει φέτος το καλοκαίρι μόνο ο Θεός ξέρει. Εγώ… δεν ξέρει! (γέλια).

Ολόκληρη μετεωρολόγος και δεν ξέρετε; Τα μερομήνια μάς τα λένε χαρτί και καλαμάρι, παρόλο που αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, και μας τα λένε μάλιστα ανά δεκαήμερο μέχρι και τον Αύγουστο.

Χα χα! Πάντα έτσι κάνουν τα μερομήνια. Εγώ δεν τα ξέρω αυτά. Ο κ. Αυτιάς τα ξέρει αυτά. Όμως, να πω κάτι. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ να τα διαβάζω, άλλο που προφανώς δεν τα πιστεύω. Είχα πάει στο Τσεπέλοβο και γνώρισα έναν παλαιό μερομηνά, ηλικίας 95 φεύγα ετών παρακαλώ, έναν αρχοντόγερο καταπληκτικό. Αυτός μου είπε μόνο –Αύγουστος μήνας ήταν– ότι στην Ήπειρο θα έχουν πολύ βαρύ χειμώνα και τίποτε άλλο. Και πραγματικά είχαν, το χιόνι είχε φτάσει μέχρι τα Γιάννενα. Βέβαια, όπως όλοι οι παλιοί μερομηνάδες, μπορούν να «προβλέψουν» μόνο για την περιοχή τους. Να σας πω και το άλλο: Οι παλιοί ψαράδες στα νησιά μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τον καιρό από μένα, για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες φυσικά και μόνο για τον τόπο τους. Και αυτό γιατί ξέρουν την περιοχή τους πολύ καλά και την παρατηρούν καλά. Διότι και η μετεωρολογία στηρίζεται στην παρατήρηση. Ξεκινά από την παρατήρηση για να δουλέψει το αριθμητικό μοντέλο και να βγάλει την πρόβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιάννη Μέλλο, πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε;Γιάννη Μέλλο, πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε;

Σωστά. Εδώ ακόμα και η ΝASA, με τόσο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμό, και ακυρώνει εκτοξεύσεις πυραύλων λόγω καιρού.

Έτσι είναι. Τον Μάιο κυκλοφόρησε το τελευταίο μοντέλο μακράς διάρκειας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF: European Centre for Medium – Range Weather Forecasts), που κάνει προβλέψεις τις οποίες ακολουθούμε σχεδόν πιστά, γιατί είναι από τα καλύτερα. Δύο παγκόσμια μοντέλα αριθμητικά υπάρχουν, το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό. Τώρα μιλάμε για το ευρωπαϊκό, που εδρεύει στην Αγγλία και έβγαλε τις τελευταίες μακροπρόθεσμες προβλέψεις που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές του προηγούμενου τριμήνου και λένε ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη, για το καλοκαίρι, θα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα κατά έναν με δύο βαθμούς.

Ποιο είναι το κανονικό επίπεδο; Το επίπεδο το περσινό ή πριν από δέκα χρόνια;

Υπάρχουν πίνακες. Δηλαδή για τον Ιούνιο, μέση θερμοκρασία θεωρούνται οι 31 βαθμοί, για τον Ιούλιο οι 33,6 βαθμοί και για τον Αύγουστο οι 33,2 βαθμοί. Άρα φέτος το 31 θα γίνει 32-33 τον Ιούνιο, το 34 θα γίνει 35-36 κ.ο.κ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε καύσωνα, 40 βαθμούς δηλαδή. Σημαίνει ότι τον Ιούλιο θα έχουμε πολλές ημέρες με 35-36 βαθμούς.

Οι 36 βαθμοί μού φαίνονται έτσι κι αλλιώς αβάσταχτοι, και ας μη θεωρούνται καύσωνας.

Ναι, και να πω ότι το 36 το φετινό στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το 36 στην Αθήνα πριν από 20 χρόνια. Τώρα έχουμε τσιμέντο, αυτοκίνητα, δεν έχουμε χώρους πρασίνου, έχουμε κάψει την Πάρνηθα, τον Υμηττό, την Πεντέλη. Το 36 τώρα είναι πιο βαρύ. Η μεγαλύτερη καταστροφή για την Αθήνα θεωρώ ότι είναι η τσιμεντοποίηση όλων και τα δάση που κάψαμε στα βουνά, όπως προείπα. Δεν φαντάζεστε πόσο ευεργητική ήταν η Πάρνηθα για την Αθήνα. Το καλοκαίρι ιδίως, ο βοριάς –γιατί συνήθως βοριάς φυσάει το καλοκαίρι– πέρναγε από το βουνό, δροσιζόταν και μετά κατέβαινε προς το κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς ξεχωρίζουμε το καλό μέλι; Ο μελισσοκόμος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος απαντάΠώς ξεχωρίζουμε το καλό μέλι; Ο μελισσοκόμος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος απαντά

Μαζί με τους έναν-δύο βαθμούς παραπάνω θα πρέπει μήπως να συνηθίσουμε και τις απότομες μεταβολές του καιρού;

Ναι, για παράδειγμα στις 19-24 Μαΐου είχαμε φτάσει και τους 30-31 βαθμούς, δηλαδή αρκετά πάνω από τη μέση θερμοκρασία, που θεωρούνται οι 26 βαθμοί. Στις 25-26 Μαΐου η θερμοκρασία έπεσε στους 27-28 βαθμούς, αλλά συνοδεύτηκε από βροχές και καταιγίδες, γιατί ήρθε ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά το οποίο κατέστησε τον καιρό άστατο. Αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν.

Είχαμε και τη σκόνη από τη Σαχάρα. Θα πρέπει να συνηθίσουμε και αυτήν;

Είχαμε όντως ένα σοβαρό επεισόδιο στις αρχές Μαΐου και ένα δεύτερο στα μέσα του μήνα. Καλύτερα να σας πω πρώτα ότι θεωρώ πως ο καιρός πρέπει να είναι είδηση, αλλά όχι για τους λάθος λόγους. Αυτό είναι το πιστεύω μου, έτσι έχτισα την καριέρα μου, και μάλιστα άργησα να γίνω γνωστή γιατί ποτέ δεν χρησιμοποίησα όρους εντυπωσιασμού και καταστροφολογίες, και ούτε πρόκειται να το κάνω. Αυτά που ακούσαμε ειδικά για το δεύτερο επεισόδιο για υποτροπικό αεροχείμαρρο, που θα μας πνίξει η σκόνη, που θα έρθει η καταστροφή του κόσμου, που θα κάνει, που θα δείξει κ.λπ., δεν ξέρετε πόσο με νευρίασαν. Πήρα τις μετρήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει εννέα σταθμούς στην Αττική και κάνει κάθε μία ώρα μετρήσεις. Το όριο λοιπόν είναι 150-200 μικρογραμμάρια σκόνη ανά κυβικό μέτρο και εμείς είχαμε τις ημέρες αυτές 30-40 μικρογραμμάρια σκόνη ανά κυβικό μέτρο, εκτός από μία ημέρα που έφτασε τα 80-90. Ποτέ δεν φτάσαμε ούτε το όριο, όμως ο κόσμος είχε πανικοβληθεί από όλα αυτά που ακούγονταν. Βλέπεις, για τα κλικ θα φέρεις ακόμα και την καταστροφή. Δεν θα πω τίποτε άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌλοι στη λαϊκή μιλάνε για την κλιματική αλλαγήΌλοι στη λαϊκή μιλάνε για την κλιματική αλλαγή

Άρα, να μη ρωτήσω τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης που ακούμε τελευταία και θα πρέπει να προσέχουμε.

Απλώς, είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει μέσα του, πιο χαμηλές θερμοκρασίες από αυτές του περιβάλλοντος.

Αυτό μόνο; Ούτε ένα κλικ δεν θα πάρουμε όταν ανεβάσουμε το θέμα στο σάιτ. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Σούζη.

Καλό καλοκαίρι!

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT