ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ PROMOTED

Γεύσεις καλοκαιριού, γεύσεις βιωσιμότητας

Εποχικά φρούτα και λαχανικά και zero waste ιδέες έδωσαν τον τόνο στα βιωματικά εργαστήρια που διοργάνωσαν η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος στο φετινό Taste of Athens.

21.07.2022| Updated: 09.12.2022
Γεύσεις καλοκαιριού, γεύσεις βιωσιμότητας
Τα τρία υλικά που έδωσαν το μήνυμα της βιωσιμότητας στο πιάτο ήταν η ντομάτα, η μελιτζάνα και το ροδάκινο

Την ώρα που δέκα από τα πιο σημαντικά κι ενδιαφέροντα εστιατόρια της πόλης, στην pop-up εκδοχή τους, σέρβιραν μια σειρά από ιδιαίτερες δημιουργίες, δίνοντας στους παρευρισκόμενους στο Taste of Athens μια γεύση της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής του σήμερα, παραδίπλα η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, σε έναν πάγκο φορτωμένο με φρούτα και λαχανικά της εποχής, κατσαρολάκια, σινουά και τρίφτες, υπογράμμιζε ένα απαραίτητο συστατικό κάθε κουζίνας, επαγγελματικής και σπιτικής: τον σεβασμό για το φαγητό. Αυτό το βιωματικό εργαστήρι στήθηκε στο φεστιβάλ στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών της Lidl Ελλάς και του Γαστρονόμου με στόχο τη σταδιακή δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης για τη σημασία των σωστών παραγωγικών πρακτικών και των συνειδητοποιημένων διατροφικών επιλογών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμα της «Βιωσιμότητας στο πιάτο», της εποχικότητας, της εντοπιότητας και της αποφυγής της σπατάλης μετέφεραν γλυκοφάγωτες καλοκαιρινές ντομάτες, μελιτζάνες και ζουμερά, μυρωδάτα ροδάκινα. Και ήταν πειστικότατα.

Φτιάχνοντας σάλτσα ή πελτέ, τις καλοκαιρινές ντομάτες μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο στα φαγητά μας

Με τα ροδάκινα μπορεί κανείς να φτιάξει από γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κομπόστα μέχρι λικέρ

Οι μελιτζάνες, όπως και τα υπόλοιπα υλικά του εργαστηρίου, είχαν τα δικά τους «τραταμέντα»

Αυτό το νόστιμο, χρήσιμο και διασκεδαστικό μάθημα έκανε πολλούς να αφήσουν για λίγο τις γαστρονομικές βόλτες κιόσκι-κιόσκι για να πιάσουν θέση απέναντι από την εξαιρετικά μεταδοτική σεφ, η οποία πάντα στη μαγειρική της φρόντιζε να αξιοποιεί κάθε τι. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δει κανείς στην πράξη ότι ακόμη και τα φλούδια ή τα κουκούτσια δεν χρειάζεται να καταλήξουν στα σκουπίδια. Τα έξι εμπειρικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Ιουλίου στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου, αφιερωμένα σε τρία υλικά δεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι, έδειξαν με έναν απλό και άμεσο τρόπο ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να μην πετάξεις τίποτα. Κάθε φρούτο και λαχανικό μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Και να σε εκπλήξει με… κρυφά χαρίσματα.

Το εργαστήρι που στήθηκε στο Taste of Athens αποτελεί μέρος μια σειράς ενεργειών ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη σημασία των σωστών πρακτικών παραγωγής και συνηθειών διατροφής

Οι μελιτζάνες μπήκαν στα αποστειρωμένα βαζάκια παρέα με μαστίχα ή με καρύδια

Με τα σποράκια και τις φλούδες της ντομάτας η σεφ έφτιαξε ένα πολύ νόστιμο λαδολέμονο

Η Νένα Ισμυρνόγλου μοιράστηκε τεχνικές, δοσολογίες κι έξυπνες λύσεις, εξήγησε κι έδειξε πολλά. Ξεφλούδισε καλοκαιρινές ντομάτες για να φτιάξει σάλτσα και πελτέ, που μπορεί να κρατήσει κανείς στο ντουλάπι του για μήνες. Χτυπώντας στο μπλέντερ τα φλούδια και τα σπόρια τους έφτιαξε το λαδολέμονο ντομάτας που δοκιμάσαμε την ώρα που την παρακολουθούσαμε σε έναν ντάκο με απάκι. Αυτό το πολύ νόστιμο λαδολέμονο που ετοιμάζεται στο πι και φι με όσα μέρη της ντομάτας θα πετούσε κανείς στα σκουπίδια, μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει σε ψητά κρέατα ή ψητό ψάρι, σε μια πράσινη σαλάτα με φέτα, σε μια μελιτζανοσαλάτα…. Η μελιτζάνα, βέβαια, είχε τις δικές της νοστιμιές που αντέχουν στον χρόνο και τα δικά της «τραταμέντα». Η σεφ παρουσίασε τρεις παραλλαγές της σε βαζάκι − σκέτη, με μαστίχα και με καρύδια ή κουκουνάρια. Όσο την την παρακολουθούσαμε δοκιμάσαμε ντολμαδάκια μελιτζάνας και μελιτζάνες με σάλτσα, κυβάκια φρέσκια ντομάτας, βασιλικό, μαυροκούκι και καλαθάκι Λήμνου.

H Nένα Ισμυρνόγλου παρουσίασε κλασικές και πιο σύγχρονες παρασκευές με φρούτα και ζαρζαβατικά του καλοκαιριού και πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης του φαγητού
Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Lidl Ελλάς οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη σειρά τοπικών προϊόντων «Νώμα» που διατίθεται αποκλειστικά στο δίκτυο καταστημάτων της

Με την ίδια φιλοσοφία της σωστής συντήρησης και του zero waste, στον πάγκο εργασίας της Lidl Ελλάς και του Γαστρονόμου στο Taste of Athens τα ροδάκινα έγιναν κονσέρβα, μαρμελάδα, αλλά και κομπόστα που μπορεί κάλλιστα να αρωματίσει κανείς με ένα λίγη ψιλοκομμένη αρμπαρόριζα, δυο σπόρους καρδάμωμο, δεντρολίβανο, λεβάντα ή λουίζα. Η σεφ μας προέτρεψε να τα ποσάρουμε ή τα ψήσουμε και να νοστιμίσουμε γλυκιές κι αλμυρές παρασκευές. Μας κέρασε smoothies με γιαούρτι και σταφίδες, μια σαλάτα με αλμυρίκια, ψητά ροδάκινα, ελαιόλαδο, μοσχολέμονο και καυτερή πιπεριά −ό,τι πρέπει για το καλοκαιρινό τραπέζι− και μια τάρτα γιαουρτιού με ροδάκινα ποσέ. Και μας πρότεινε με τα κουκούτσια του φρούτου να φτιάξουμε λικέρ, με ρακή, βότκα ή άλλο λευκό αλκοολούχο έχουμε διαθέσιμο, μπράντι και ζάχαρη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έφυγαν από το φεστιβάλ κρατώντας όχι μόνο μια αναμνηστική τσάντα με τοπικά προϊόντα της σειράς «Νώμα», διαθέσιμης αποκλειστικά στα καταστήματα της Lidl Ελλάς, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και στις παρασκευές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και πολλές ωραίες ιδέες για το πώς να αποφύγουν τη σπατάλη συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Με λίγη καλή διάθεση θα δημιουργήσουν το δικό τους μικρό εργαστήρι στην κουζίνα του σπιτιού τους.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών