Το να συνεχίζεις να παράγεις σε ένα νησί που έχει «τερματίσει» στο κεφάλαιο «τουρισμός», να ασχολείσαι με το να αυξάνεις το ζωικό κεφάλαιο και να επιμένεις να φτιάχνεις τα παραδοσιακά τυριά του τόπου σου, καταφέρνοντας μάλιστα να μπουν στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων του νησιού και όχι μόνο, είναι σπουδαίο κατόρθωμα και αληθινό case study.
Κυκλάδων με πάνω από 370 ζώα. Διαθέτουν αρμεκτήρια ελεγχόμενα κι έχουν απόδοση περίπου 4,5 τόνους αγελαδινό γάλα ημερησίως, το οποίο ολόφρεσκο μπαίνει στο τυροκομείο για να παραγάγουν τα μυκονιάτικα τυριά, ξινότυρο, τυροβολιά, πετρωτή και την περίφημη ΠΟΠ κοπανιστή, λεπτή και καλοφτιαγμένη, με γεύση ήπια τσουχτερή. Η γκάμα τους περιλαμβάνει και εκπληκτική γραβιέρα δεκαοχτάμηνη και οχτάμηνη, ανθότυρο, αφρουδένιο γιαούρτι κ.ά. Με τον ακραίο αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό στη Μύκονο, θα λέγαμε ότι οι Κουκάδες κυριολεκτικά εξάγουν στον τόπο τους.
Η οικογένεια του Μυκονιάτη τυροκόμου Θοδωρή Κουκά είναι αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι αναντάμ παπαντάμ, κι ο ίδιος απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Το σύγχρονο, μικρό τυροκομείο τους λειτουργεί επίσημα από το 2009 και παράλληλα η φάρμα με τις αγελάδες τους μετατρέπεται σε μία από τις μεγαλύτερες των