ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Ψήνουμε τα cookies με σοκολάτα που αγαπούσε η Σύλβια Πλαθ

Αγαπημένες συνταγές της Σύλβια Πλαθ για κέικ, μπισκότα και όχι μόνο, βγάζει στο σφυρί ο Οίκος Sotheby's.

16.07.2021

Μία σπάνια συλλογή από 33 κάρτες με συνταγές και έναν ξύλινο πλάστη με σκαλιστά διακοσμητικά σχέδια, όλα της Αμερικανίδας λογοτέχνιδος Σύλβια Πλαθ, βγάζει σε πλειστηριασμό αυτές τις ημέρες ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s. H Πλαθ αγαπούσε πολύ τη μαγειρική, ιδιαίτερα τα ψησίματα και σίγουρα καθώς μαγείρευε είχε κοντά της τις κάρτες, αν κρίνουμε από τα τσακίσματα, τις πιτσιλιές και τους λεκέδες πάνω τους, ζωντανές μνήμες από τις πιο φωτεινές και χαρούμενες στιγμές της ταραγμένης ζωής της.

Ζύμες, κέικ και μπισκότα ήταν από τις αγαπημένες της συνταγές, τις μαγείρευε συχνά για την οικογένεια και τους φίλους της και στα γραπτά της σχολιάζει τα αγαπημένα της μητέρας της, Αουρέλια, του άντρα της, Τεντ Χιουζ, αλλά και ποια άρεσαν πολύ στην ίδια. Οι κάρτες, που έχουν διαστάσεις 105×103 χιλιοστά, είναι τυπωμένες σε γραφομηχανή της εποχής, άλλες από την ίδια και άλλες από τη μητέρα της και σε ορισμένες η Πλαθ έγραφε σύντομα σχόλια με μολύβι όπως «τα πιο νόστιμα που ξέρω» ή «μπισκότα με σκοτσέζικο πόριτζ της μητέρας του Τεντ». Ανάμεσα σε άλλες συνταγές, υπάρχει ψητό κοτόπουλο, cookies με μελάσα και το Aurelia’s apple crisp (ένα γλύκισμα με ψητά μήλα και τραγανή επικάλυψη με βρώμη και καστανή ζάχαρη).

Πέρα από τις αγαπημένες οικογενειακές, η Πλαθ μαγείρευε και συνταγές που ανακάλυπτε διαβάζοντας βιβλία μαγειρικής, όπως το εμβληματικό «The Joy of Cooking», της Irma S. Rombauer, που το ρούφηξε, όπως έγραψε, σαν «σπάνιο μυθιστόρημα».

Μία από τις συνταγές που είχαν τυπώσει σε κάρτα η Πλαθ και η μητέρα της και περιλαμβάνεται στον πλειστηριασμό περιγράφει την αυθεντική συνταγή για cookies με κομματάκια σοκολάτας. Η συνταγή ανήκει στη Αμερικανίδα σεφ, διαιτολόγο και συγγραφέα Ruth Graves, περισσότερο γνωστή στις ΗΠΑ ως η γυναίκα που εμπνεύστηκε και παρασκεύασε τα πρώτα cookies με κομμάτια σοκολάτας, γνωστά ως Toll House Cookies, που πήραν το όνομά τους από τα όμορφα κτίρια όπου συγκεντρώνονταν τα χρήματα που συλλέγονταν από τα διόδια στα υδάτινα περάσματα της Βρετανίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Όταν πήρε τα δικαιώματα της συνταγής η Nestlé, τα γνωστά μας cookies με κομματάκια σοκολάτας έγιναν διάσημα σε όλο τον πλανήτη. Ετοιμάσαμε την αυθεντική συνταγή από την κάρτα της Πλαθ και είναι πραγματικά ασύγκριτα σε νοστιμιά σε σχέση με ό,τι έχουμε δοκιμάσει ως τώρα.

Όσο για τον πλειστηριασμό, οι προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει και, όποιος ενδιαφέρεται, λήγουν στις 21 Ιουλίου. (sothebys.com)

Toll House cookies

  1. Χτυπάμε στο μίξερ 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελάδας, ελαφρώς μαλακωμένο, με 6 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική και 6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή κρυσταλλική.
  2. Μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε 1 αυγό, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού + 2 κουτ. σούπας κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα κοσκινισμένη, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και 2 καψάκια βανιλίνη. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν τα μείγματα, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού καυτό νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
  3. Τέλος, ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού σπασμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, π.χ. αμύγδαλα ή φουντούκια, και 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταγόνες κουβερτούρας. Ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε εκεί δόσεις όσο 1/2 κουτ. γλυκού από το μείγμα (είναι σαν πολύ μαλακή ζύμη), σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Δεν βάζουμε μεγαλύτερη ποσότητα από 1/2 κουταλάκι γιατί τα cookies αυτά είναι λεπτά και απλώνουν πολύ, σαν τα τραγανά cookies καρύδας.
  6. Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Συμβουλή της Σύλβια Πλαθ: «Να είστε από πάνω», γιατί αρπάζουν εύκολα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών