ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Το καλοκαίρι στη Βόρεια Ελλάδα μοσχοβολάει λεβάντα

Το καλοκαίρι οι κάμποι της Μακεδονίας θυμίζουν quilt. Χρυσά χωράφια με ελίχρυσους και ηλίανθους και ανάμεσά τους το μοβ της λεβάντας.

06.08.2021| Updated: 15.07.2022
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Το καλοκαίρι στη Βόρεια Ελλάδα μοσχοβολάει λεβάντα

Φουλ ανθισμένες, σκορπίζουν το συναρπαστικό τους άρωμα με το παραμικρό φύσημα του ανέμου. Από τις νεότερες καλλιέργειες στην Ελλάδα, ξεκίνησε με λιγότερα από 300 στρέμματα το 2010 και έκτοτε οι μοβ θάλασσες απλώνο- νται σε περισσότερα από 30.000 στρέμματα, κυρίως στην Κοζάνη, κατεβαίνοντας ολοένα και πιο πεδινά και νοτιότερα. Μπορεί να έγινε και λίγο μόδα η καλλιέργειά της, όπως και όλων των βοτάνων, αλλά μια μόδα με ταχύτατη ανάπτυξη και σοβαρή εξέλιξη, καθώς ήρθε σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά διψάει για ελληνικά βότανα. Για να είμαστε ακριβείς, διψάει για αιθέρια έλαια, και της λεβάντας είναι το πιο δημοφιλές στον πλανή- τη, περιζήτητο στην κοσμετολογία, στην αρωματοθεραπεία, στη φαρμακευτική αλλά και στη γαστρονομία.

Χωράφι με λεβάντες στον κάμπο του Μεσημεριού, ενός χωριού έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί η ψηλομύτα Προβηγκία να αρνήθηκε πεισματικά να χαρίσει τον σπόρο της και να τον φυλάσσει αποκλειστικά για τις δικές της απέραντες εκτάσεις, ωστόσο η Βουλγαρία, φημισμένη για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να εξαγάγει την ποικιλία Lavandula angustifolia (λεβάντα η στενόφυλλη) που καλλιεργείται στη χώρα μας. Οικογενειακές εταιρείες όπως η πρωτοπόρος Herbs & Oils στην Ξηρολίμνη Κοζάνης, η πρώτη που καθετοποίησε την παραγωγή της από το στάδιο του σπόρου μέχρι την απόσταξη, μπορούν να καμαρώνουν ότι προμηθεύουν με έλαιο λεβάντας γνωστές εταιρείες φυσικών καλλυντικών και φαρμακοβιομηχανίες της βόρειας Ευρώπης.

Η λεβάντα, βλέπετε, δεν είναι απλώς τα ξερά κλαδάκια που διώχνουν τον σκόρο και προστατεύουν τα μάλλινα: έχει δράση αντιισταμινική, αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, καταπραϋντική, επουλωτική των τραυμάτων. Στη ζαχαροπλαστική αρωματίζει κάθε λογής λευκή κρέμα, σπάζοντας τη «γαλατίλα», δίνει ζωή σε σιρόπια, σε κομπόστες φρούτων (πόσο ταιριάζει με το ροδάκινο!), ενώ έχει τη δύναμη να ημερέψει ακόμη και τη βαριά οσμή του αυγού. Δοκιμάστε τη με φειδώ και θα γοητευτείτε.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών