ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Βουδαπέστη: Έξι εστιατόρια που πρέπει να τσεκάρετε

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας βιώνει κατά την τελευταία δεκαετία μια γαστρονομική αναγέννηση, φθάνοντας αισίως τα επτά εστιατόρια με αστέρι Michelin.

16.03.2022
Βασίλης Μασσέλος
Φωτογραφίες: Shutterstock
Βουδαπέστη: Έξι εστιατόρια που πρέπει να τσεκάρετε

Ακόμα και επί σιδήρου παραπετάσματος, το ζαχαροπλαστείο Gerbeaud στην κεντρική πλατεία Vörösmarty της Βουδαπέστης ήταν μια όαση στην περίκλειστη τότε ουγγρική πρωτεύουσα. Ιδρύθηκε εν έτει 1858 από τον Henrik Kugler και αγοράστηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον Emil Gerbeaud. Είναι, ίσως, το παλαιότερο σε λειτουργία καφεζαχαροπλαστείο της πόλης και διατηρούσε την αίγλη του στο ακέραιο ακόμα και κατά την κομμουνιστική περίοδο, προσπαθώντας, με τα λιγοστά μέσα που υπήρχαν, να περισώσει τη ζαχαροπλαστική αξιοπρέπειά του.

To Gerbeaud είναι το παλαιότερο καφεζαχαροπλαστείο της ουγγρικής πρωτεύουσας, ιδρυθέν το 1858. Πλήρως ανακαινισμένο μετά το 1990, είναι ένα από τα μέρη όπου με μόλις πέντε ευρώ μπορεί κανείς να απολαύσει έξοχα γλυκίσματα.

Λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων, το 1990, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και σήμερα μπορεί να απολαύσει κανείς εκεί, με κάθε επισημότητα και με περίπου πέντε ευρώ (1.750 φιορίνια), ένα θαυμάσιο κέικ Esterházy για παράδειγμα. Αυτό πήρε το όνομά του από τον γνωστό πρίγκιπα και αποτελείται από πολλές λεπτές στρώσεις παντεσπάνι, καρύδια και κρέμα με μπράντι. Ισορροπημένη και πρωτότυπη είναι και η τούρτα Gerbeaud, η οποία παρασκευάζεται από λεπτές στρώσεις κέικ γεμάτες μαρμελάδα βερίκοκο, κανέλα, ξύσμα λεμονιού και επικάλυψη σοκολάτας. Και στα δύο γλυκά είναι εμφανής η βιεννέζικη επιρροή – πολλές στρώσεις υλικών. Εάν επιθυμείτε, τώρα, κάτι αμιγώς ουγγρικό, δοκιμάστε την ουσιαστικότερη συμβολή των Μαγυάρων στο διεθνές ζαχαροπλαστικό γίγνεσθαι, τη Somlói Galuska, που, προφανώς, πρωτοφτιάχτηκε στην πόλη Somló. Πρόκειται για ένα κέικ με κρέμα με μπράντι και σταφίδες που τεμαχίζεται ακανόνιστα στο πιάτο και περιχύνεται με γενναίες ποσότητες σαντιγί, ζεστής σοκολάτας και τρίμμα αμυγδάλου. Κατά τα γνώμη μας, η εκδοχή του λαϊκότερου Jégbüfé είναι πολύ καλύτερη από του Gerbeaud, ενώ εξαιρετική είναι αυτή της Magda, ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην πόλη Pécs. Μπορεί η ζαχαροπλαστική της oυγγρικής πρωτεύουσας να έχει βαθιές ρίζες, αλλά δύσκολα θα έλεγε κανείς το ίδιο και για την εστίαση, αφού ελάχιστα εστιατόρια είναι σε θέση να επικαλεστούν την παράδοση του Gerbeaud. Το Costes ήταν το πρώτο που διακρίθηκε με αστέρι Michelin, μόλις μία δεκαετία πριν. Έως τότε δύσκολα έβρισκες καλό εστιατόριο. Η πόλη ωστόσο έκτοτε αναπτύχθηκε και σήμερα διαθέτει τον εντυπωσιακό αριθμό των επτά αξιολογηθέντων με ένα αστέρι Michelin εστιατορίων, καίτοι η κουζίνα της μάλλον δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης.Παρά την πρωτοπορία του Costes, όμως, oι γνώστες προτιμούν το αδελφό κατάστημα Costes Downtown –επίσης με αστέρι– που άνοιξε το 2015 με την επιμέλεια του Πορτογάλου μάγειρα Miguel Rocha Vieira και είναι πιο χαλαρό. Εκεί θα γευτείτε εξαιρετικό foie gras με φρέσκο αχλάδι και τζίντζερ, αλλά και πιάτα με χοιρινό της ντόπιας ράτσας Mangalica, που φημίζεται για τη νοστιμιά του.

Το Borkonyha Winekitchen, ένα από τα επτά εστιατόρια της Βουδαπέστης βραβευμένα με αστέρι Michelin. Η κουζίνα του είναι εμπνευσμένη από τη γαστρονομία της Τρανσυλβανίας (σήμερα στη Ρουμανία, μα άλλοτε μέρος της Ουγγαρίας) και προσεγγίζει με φρέσκια ματιά τα τοπικά υλικά. Η δε κάβα του περιλαμβάνει πάνω από 200 ετικέτες κρασιών.

Από τα «αστεράτα» εστιατόρια ξεχωρίζει επίσης το Borkonyha Winekitchen, κοντά στην εμβληματική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, με περισσότερες από διακόσιες ετικέτες κρασιών στην κάρτα του. Ο σεφ Ákos Sárközi είναι επηρεασμένος από την κουζίνα της Τρανσυλβανίας, περιοχή σήμερα της Ρουμανίας που κατά το μακρινό παρελθόν υπήρξε μέρος του Βασιλείου της Ουγγαρίας, και προσεγγίζει με φρέσκια ματιά τοπικά υλικά, όπως τα προαναφερθέντα. Εδώ, με περίπου 100 ευρώ θα απολαύσετε ένα μενού πέντε πιάτων, συνοδευόμενο από προσεκτικά ταιριασμένα κρασιά. Να σημειώσουμε ότι η ουγγρική οινοπαραγωγή έχει καταφέρει να ξεφύγει από το –κατά τα λοιπά υπέροχο– Tokaji και το Egri Bikavér –«αίμα του ταύρου»– φτιάχνοντας, της κλιματικής αλλαγής βοηθούσης, υπέροχα Pinot Noir, αλλά και κρασιά από την ανερχόμενη τοπική ποικιλία Furmint.

Το εστιατόριο Rosenstein συνδυάζει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την κλασική εβραϊκή με την αντίστοιχη ουγγρική κουζίνα. Η εβραϊκή κοινότητα της πόλης έχει αφήσει ολοζώντανη την κληρονομιά της στη Βουδαπέστη.

Η Βουδαπέστη διέθετε στο παρελθόν μια ακμάζουσα, πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα η οποία, παρά την τραγωδία του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου, άφησε μια κληρονομιά στην πόλη που παραμένει ζωντανή. Το βλέπει κανείς στο πολύ ενδιαφέρον εστιατόριο Rosenstein, που συνδυάζει κλασικά εβραϊκά πιάτα με αντίστοιχα ουγγρικά. Δοκιμάστε την πάπια με δαμάσκηνα –κρέας επίσης δημοφιλές στη χώρα– και foie gras poêlé με σος από κρασί Tokaji. Στην Ουγγαρία υπάρχει όμως και οθωμανική γαστρονομική παράδοση, κατάλοιπο –μαζί με κάποια τζαμιά που σώζονται ακόμη– της περιόδου που εδάφη της ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή εκπροσωπείται, τρόπον τινά, από το εστιατόριο Dobrumba, όπου όμως, εκτός από τουρκικά εδέσματα, θα βρείτε πιάτα από τη Μέση Ανατολή, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, αλλά και την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ένα υπέροχο και πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα κλασικά ουγγρικά φαγητά. Εξίσου προσιτό, διαφορετικό και ενδιαφέρον είναι το ασιατικό Ramenka που, όπως προδίδει το όνομά του, σερβίρει κυρίως ramen – με ζωμό και κρέας από ντόπιο χοιρινό. Βρίσκεται στην εβραϊκή γειτονιά μαζί με πολλά άλλα, ethnic κυρίως, εστιατόρια, στα οποία δεν θα σας προκαλέσει κανένα στρες o λογαριασμός. Γενικά, σε οποιοδήποτε εστιατόριο κι αν καθίσετε, καλό είναι να αποφύγετε τα αλιεύματα, δεδομένου ότι κατά κανόνα προέρχονται από ποτάμια και λίμνες, με γεύση που ξενίζει τον Έλληνα. Εν κατακλείδι, η Βουδαπέστη, μετά από πολλά χρόνια γαστρονομικής χειμερίας νάρκης, βιώνει μια Αναγέννηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η ίδια η πόλη είναι υπέροχη, με πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες, την τοποθετεί στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που πρέπει να επισκεφθεί κανείς.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Gerbeaud Vörösmarty tér 7-8, 1051 Budapest, Τ/ +36 30 382 7701, www.gerbeaud.hu

Jégbüfé, Ferenciek tere 10, 1053 Budapest, Τ/ +36 1 318 6205, jegbufe.hu

Costes Downtown, Vigya ́ zό Ferenc 5, 1051 Budapest, Τ/ +36 20 926 7837, costesdowntown.hu

Borkonyha Winekitchen Budapest, Sas u. 3, 1051 Budapest, Τ/ +36 1 266 0835, borkonyha.hu

Rosenstein, Mosonyi u. 3, 1087 Budapest, Τ/ +36 1 333 3492, rosenstein.hu Dobrumba, Dob u. 5, 1074 Budapest, T/ +36 30 194 0049, Dobrumba.hu

Ramenka, Kazinczy u. 9, 1075 Budapest, Τ/ +36 1 792 1193, ramenka.hu/en/

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 53.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών