ΒΡΑΒΕΙΑ 2009

Το εκλεκτόν της Αργολίδας

Από το πείσμα ενός παραγωγού, του Κωνσταντίνου Σκριβάνου, να αποδείξει ότι στην Ελλάδα παράγεται το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο προέκυψε το Έλαιον Πέλανος Αγήρων.

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Το εκλεκτόν της Αργολίδας

Στην Πελοπόννησο, λίγο έξω από το Κρανίδι της Αργολίδας, ξεκίνησε από το 2004 η εταιρεία «Έλαιον», που παράγει και συσκευάζει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο. Ψυχή του εγχειρήματος ο Κωνσταντίνος Σκριβάνος ο οποίος, λίγο μετά τα 30 του χρόνια, αποφασίζει ότι θέλει να κάνει κάτι δημιουργικότερο από το μάρκετινγκ με το οποίο ασχολείτο μέχρι τότε. Γιατί στράφηκε στην παραγωγή ελαιολάδου; Γιατί, όπως λέει, στην Ελλάδα παράγεται άφθονο και εξαίρετο λάδι, και ό,τι έχουμε άφθονο δεν το εκτιμούμε.

Ψάχνοντας σε όλη την επικράτεια για να βρει το κατάλληλο μέρος για τον ελαιώνα του, καταλήγει στα 3.500 στρέμματα ορεινών και πεδινών εκτάσεων στο Κρανίδι που ανήκουν στην οικογένειά του. Πειραματίζεται με τις ποικιλίες και καταλήγει στις δύο καλύτερες και πολυπλοκότερες, την Κοθρέικη και την Κορωνέικη. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή ενός προϊόντος ανώτερης ποιότητας συνεργαζόμενος με ντόπιους παραγωγούς, τους οποίους εκπαιδεύει για την παραγωγή ενός άριστου λαδιού και τους μεταδίδει τις γνώσεις που απέκτησε για τη σωστή μεταχείριση του προϊόντος. Επιβλέπει ο ίδιος τη διαδικασία στο ελαιοτριβείο, για αποκλειστικά ψυχρή έκθλιψη του καρπού, και καταφέρνει να πείσει τους συνεργάτες του παραγωγούς ότι στόχος τους είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Ερευνώντας την παραμικρή λεπτομέρεια που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων «Έλαιον», εμφιαλώνει μόνο τα ανώτερα στρώματα φιλτραρίσματος του λαδιού. Αποκλειστικά με ίδια μέσα, φτάνει στο σημερινό επίπεδο παραγωγής 20.000 φιαλών που διαθέτει τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Ο πρώτος και κύριος στόχος του Κωνσταντίνου Σκριβάνου έχει επιτευχθεί. Οι παραγγελίες από την Ευρώπη είναι σταθερές, ενώ το ελαιόλαδο «Έλαιον» έχει πλέον αποκτήσει φήμη ακόμη και στα απαιτητικά ακριβά εστιατόρια και ντελικατέσεν του Μανχάταν. Από το 2008 διαθέτει στην αγορά και βιολογικό ελαιόλαδο, αν και στην πραγματικότητα ολόκληρη η παραγωγή του μπορεί να θεωρηθεί βιολογική, αφού τα δέντρα δεν ραντίζονται και το προϊόν δεν δέχεται καμία επέμβαση σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Το 2009, ο κ. Κωνσταντίνος Σκριβάνος βραβεύτηκε με βραβείο ποιότητας από το Γαστρονόμο για το θεσπέσιο αγουρέλαιο που παράγει. Τη βραδιά της απονομής, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους δύο γιους του που τον στηρίζουν συνεχώς και τον διαβεβαιώνουν «ότι όλα θα πάνε καλά για το ελληνικό ελαιόλαδο και για την Ελλάδα μας που έχει αυτό το μοναδικό προϊόν στον πλανήτη».

Ωστόσο δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Στοχεύει σε μεγαλύτερες εξαγωγές, ώστε να αλλάξει τη γνώμη και των πλέον δύσπιστων καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ποιότητα του καλού ελληνικού ελαιολάδου. Οραμά του είναι να δει την Ελλάδα να ταυτίζεται με το ελαιόλαδο, όπως η Ολλανδία με το γάλα.

Ελαιον, Λεωφ. Πηγής 22, Μελίσσια, τηλ.: 210-62.53.887. To ελαιόλαδο «Ελαιον» το βρίσκουμε σε καλά μπακάλικα και ντελικατέσεν.

Βραβεία 2010

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών