ΒΡΑΒΕΙΑ 2010

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Τιμητικό βραβείο

24.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Αμερικανική Γεωργική Σχολή

ητικΣτην εκατόχρονη λειτουργία της έχει εκπαιδεύσει γενιές καταρτισμένων επίλεκτων αγροτών και αποτελεί κόσμημα και πόλο έλξης για τη Θεσσαλονίκη.

Το γάλα και τα αυγά που φέρουν το όνομα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, καθώς και οι γαλοπούλες την περίοδο των Χριστουγέννων, γίνονται ανάρπαστα στα σημεία όπου πωλούνται. Οσοι τα έχουν δοκιμάσει ομονοούν πως είναι πεντανόστιμα, ποιοτικά.
Αυτό όμως που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για προϊόντα εκπαιδευτικής παραγωγής, της πρακτικής εξάσκησης δηλαδή των μαθητών της Σχολής. Aυτοί είναι το βασικό «προϊόν» της.

Ολα ξεκίνησαν το 1904, όταν ένας πεφωτισμένος Αμερικανός ιεραπόστολος, ο Δρ. John Henry House, μετά από εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από την Αμερική, ιδρύει μια Γεωργική Σχολή στην πόλη όπου μένει με την οικογένειά του, τη Θεσσαλονίκη. Στόχος του να εκπαιδεύσει νέους και νέες από την ελληνική ύπαιθρο μέχρι 18 ετών στην καλλιέργεια της γης, ώστε στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στα χωριά τους, να κάνουν τη γη τους εύφορη και παραγωγική, να βελτιώσουν τις συνθήκες της ελληνικής αγροτικής ζωής.

106 χρόνια μετά την ίδρυσή της, είναι το μοναδικό μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα στην Ελλάδα που παρέχει αναγνωρισμένη από το κράτος δευτεροβάθμια εκπαίδευση με πρόσθετη πρακτική άσκηση στον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Στη Σχολή, που έχει τιμηθεί 2 φορές από την Ακαδημία Αθηνών για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, λειτουργούν ένα Επαγγελματικό Λύκειο, τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, ένα Γενικό Λύκειο, Τεχνολογικής και Θετικής κατεύθυνσης και μια Επαγγελματική Σχολή με οκτώ Γεωτεχνικές ειδικότητες. Ολοι οι μαθητές προέρχονται από αγροτικές κυρίως οικογένειες της ελληνικής υπαίθρου, είναι υπότροφοι και οικότροφοι και καταβάλλουν μέρος μόνο του κόστους φοίτησής τους. Στη Σχολή λειτουργεί και το κολλέγιο Δημήτρης Περρωτής, οι απόφοιτοι του οποίου παίρνουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.

Κάθε μέρα, οι μαθητές της Σχολής διδάσκονται μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά. Πέραν όμως της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, οι μαθητές μαθαίνουν στην πράξη τη γη και τις απαιτήσεις της. Στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα, περιποιούται τα φυτά και τα ζώα, μαθαίνουν τα προβλήματά τους και πώς να τα αντιμετωπίζουν. Ανεβαίνουν σε τρακτέρ – που μάλιστα πρώτη η Σχολή είχε φέρει στη χώρα – χειρίζονται δύσκολα γεωργικά μηχανήματα, ενώ στο εκπαιδευτικό γαλακτοκομείο, η καινούρια μονάδα του οποίου εγκαινιάστηκε προσφάτως, μυούνται σε όλα τα μυστικά της επιστήμης και τεχνολογίας γάλακτος. Στο πτηνοτροφείο, εκπαιδεύονται σε όλους τους τρόπους εκτροφής των ωοτόκων ορνιθών, ενώ συμμετέχουν και στον ποιοτικό έλεγχο των αυγών. Μαθαίνουν πώς τα αυγά με Ω3 λιπαρά της Σχολής, τα πρώτα αυτού του είδους που βγήκαν στην αγορά, αποτέλεσμα πρωτοποριακών ερευνητικών προγραμμάτων που έγιναν σε συνεργασία με το ΑΠΘ, γίνονται με φυσικό τρόπο, ταΐζοντας τις κότες λιναρόσπορο. Συμμετέχουν επίσης στη φροντίδα του αμπελώνα και του ελαιώνα, ενώ μαθαίνουν ακόμα και την παρασκευή ζωοτροφών.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, όλα τα μηχανήματα που χειρίζονται είναι αυτά που θα βρουν μπροστά τους στο μέλλον. Ετσι, μαθαίνουν σωστά και με ακρίβεια ό,τι θα τους χρειαστεί για τις κατοπινές δουλειές τους.

Πιστή στην αρχή του ιδρυτή της για καλλιέργεια του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής, η Σχολή, για να προικίσει και με άλλα εφόδια τους μαθητές της, λειτουργεί τα απογεύματα διάφορες ομάδες πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με δημοφιλέστερες της μουσικής, του θεάτρου, της κεραμικής, της αστρονομίας, της μαγειρικής και της οινογευστικής.

Από τους μέχρι τώρα 5.500 απόφοιτους της Σχολής κανείς δεν έχει μείνει άνεργος. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν προχωρήσει στις σπουδές τους, όλοι έχουν διαπρέψει στον τομέα απασχόλησής τους.

Με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν ικανούς, ευσυνείδητους αγρότες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή βραβεύτηκε από το Γαστρονόμο με το τιμητικό βραβείο 2010.
«Οι αρχές και οι αξίες του οραματιστή της Σχολής μας είναι να μεταμορφώνει τον άνθρωπο. Προσπαθούμε να του δώσουμε ολιστική μόρφωση, να τον μάθουμε να λειτουργεί με τα χέρια, την καρδιά και το μυαλό ταυτόχρονα». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε τη βραδιά της βράβευσης ο κ. Βαγγέλης Βέργος, διευθυντής Τμήματος Διά Βίου μάθησης, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, στην ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά που του παρέδωσε το βραβείο, όταν τον ρώτησε «ποιό είναι το μυστικό της Σχολής, πώς καλλιεργεί τους νέους και γίνονται τόσο γόνιμοι, πώς καλλιεργεί τη γη και παράγει όλα αυτά τα υλικά, να μου το πουν για να το χρησιμοποιήσω κι εγώ λίγο στην ποίησή μου».

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Μ. Αντύπα 12, τηλ.: 2310-492.700. Το γάλα και τα αυγά (συμβατικά και Ω3) της σχολής τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ ΑΒ. Τα κρασιά της τα βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες, στα MyMarket. Γαλοπούλες την περίοδο των Χριστουγέννων βρίσκουμε σε ενημερωμένα κρεοπωλεία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών