ΒΡΑΒΕΙΑ 2010

ΕΝΟΑΒΕ

Οι πρωτοπόροι του κρασιού

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
ΕΝΟΑΒΕ

Η πρώτη ένωση οινοπαραγωγών της Ελλάδας αποτελεί με τη δράση της και το πλούσιο έργο της φωτεινό παράδειγμα για άλλες αντίστοιχες ενώσεις.

Το 1993 μια ομάδα οραματιστών οινοποιών ιδρύει την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος. Βασικός στόχος της να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη στήριξη της αμπελοοινικής παράδοσης και να προβάλει τα κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα εντός και εκτός συνόρων. Σήμερα συμμετέχουν 37 οινοποιητικές ετιαρείας.

Πρώτοι στη χώρα οι παραγωγοί της Ένωσης σχεδίασαν τους «Δρόμους του Κρασιού», στη Βόρεια Ελλάδα. Οι οχτώ επιλεγμένες οινικές διαδρομές, που ξεκινούν από τη Θεσσαλία, περνούν από την Ήπειρο και τη Μακεδονία και φτάνουν ως τη Θράκη, είναι ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές προτάσεις. Διασχίζουν τις αμπελουργικές ζώνες και βάζουν τα οινοποιεία και τους αμπελώνες στο χάρτη, δίπλα στους αρχαιολογικούς χώρους.
Κάθε χρόνο διοργανώνουν την καταξιωμένη εκδήλωση οινογνωσίας, τα «ΒορΟινά», με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τα καινούρια κρασιά των παραγωγών της Ένωσης. Εδώ και δέκα χρόνια, διοργανώνουν τον ετήσιο «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης», τον μοναδικό στην Ελλάδα που διεξάγεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου. Εκεί, Έλληνες και ξένοι κριτικοί αξιολογούν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής και πολλά αλλοδαπά κρασιά.


Το 2010 η ΕΝΟΑΒΕ βραβεύτηκε με βραβείο ποιότητας από το Γαστρονόμο. Γιατί είναι η πρώτη Ένωση που χάραξε νέους ελπιδοφόρους οινικούς δρόμους αλλά και για το πρωτοπόρο έργο της που αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για άλλες ενώσεις της χώρας. Τη βραδιά της απονομής, ο κ. Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ, αφού ευχαρίστησε για το βραβείο, είπε: «Από φέτος, εκτός από το διαγωνισμό κρασιού, θα κάνουμε και διαγωνισμό ετικέτας και συσκευασίας. Το επώνυμο ελληνικό κρασί είναι εδώ».

Τα κρασιά των παραγωγών της Ένωσης τα βρίσκουμε σε κάβες και σούπερ μάρκετ. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ένωσης απεθυνθείτε στα γραφεία της: Helexpo ΔΕΘ – Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-281-617 (www.wineroads.gr).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών