ΒΡΑΒΕΙΑ 2010

Φαβιανός Ρουγγέρης

Ο επίμονος βιοκαλλιεργητής

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Φαβιανός Ρουγγέρης

Οχι μόνο άλλαξε την παραγωγή του από συμβατική σε βιολογική, αλλά το έκανε και με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για ένας από τους πιο δραστήριους βιοκαλλιεργητές της Αττικής.

Οι γονείς του Φαβιανού Ρουγγέρη, Φραγκίσκος και Ειρήνη, ξεκίνησαν γεωργοί στην Τήνο σε δύσκολες εποχές. Ηρθαν στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60 και καταπιάστηκαν με άλλες δουλειές, όμως το 1980 επέστρεψαν στη γη. Aυτή τη φορά νοικιάζοντας και καλλιεργώντας εκτάσεις στο Μαραθώνα. Ο Φαβιανός ξεκίνησε στο πλάι τους το 1984. Από την αρχή φειδωλοί στη χρήση φυτοφαρμάκων, προσπαθούσαν πάντα να βρίσκουν λιγότερο «επώδυνες» λύσεις για τα καλλιεργητικά τους προβλήματα.

Πριν από 6 χρόνια, ο Φαβιανός έκανε το μεγάλο βήμα και στράφηκε στη βιοκαλλιέργεια, χωρίς να ξέρει στην αρχή αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Με πολλή δουλειά τα κατάφερε.

Μικρό μέρος της παραγωγής ο Φαβιανός το δίνει χονδρική, όμως η μεγάλη του αγάπη παραμένει η λαϊκή αγορά. Είναι μάλιστα ενεργό μέλος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής και δουλεύει ακούραστα για την ισχυροποίηση του θεσμού.
Συμπαραστάτης και βοηθός του στις λαϊκές αγορές η σύζυγος του Γιούλη. Στον αξιοζήλευτο πάγκο τους βρίσκει κανείς λογής λογής κηπευτικά, χόρτα και μυρωδικά.
Αυτά καλλιεργούνται σε νοικιασμένες εκτάσεις 50 στρεμμάτων στο Μαραθώνα, αλλά και σε 20 στρέμματα στην Τήνο, στα πατρογονικά κτήματα που ξαναζωντάνεψαν. Εκεί, πέρα από τις λεμονιές και τα κηπευτικά, οι αειθαλείς γονείς του φροντίζουν τον αγκιναρώνα, 10 στρέμματα σπαρμένα με παλιό σπόρο ντόπιας αγκινάρας.

Ευγενής, έξυπνος και πάνω από όλα άνθρωπος της δράσης, ο Φαβιανός Ρουγγέρης είναι από τους βιοκαλλιεργητές εκείνους που τα κατάφεραν χωρίς καμμία επιδότηση. Το 2010 βραβεύτηκε από το περιοδικό ως φωτεινό παράδειγμα πώς ένας επιτυχημένος συμβατικός μπορεί να γίνει επιτυχημένος βιολογικός παραγωγός. Σε σύντομη ομιλία του τη βραδιά της απονομής μάς είπε: «η βιοκαλλιέργεια δεν είναι εναλλακτικός τρόπος καλλιέργειας, είναι τρόπος ζωής. Είναι ένας τρόπος να προσφέρεις στους συνανθρώπους και στο περιβάλλον». Αν δοκιμάσετε τα λαχανικά και τα χόρτα που παράγει θα συμφωνήσετε πως η προσφορά του είναι σημαντική.

Τον Φαβιανό Ρουγγέρη και τη σύζυγό του Γιούλη τους βρίσκουμε καθημερινά στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Αττικής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του συλλόγου βιοκαλλιεργητών www.bioagores.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών