ΒΡΑΒΕΙΑ 2010

Γάλα από τη φάρμα Κουκάκη

Στους Κάτω Αποστόλους Κιλκίς, μία οικογενειακή επιχείρηση παράγει εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή. Το 1977 ο Κώστας και η Ολγα …

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Γάλα από τη φάρμα Κουκάκη

Στους Κάτω Αποστόλους Κιλκίς, μία οικογενειακή επιχείρηση παράγει εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.

Το 1977 ο Κώστας και η Ολγα Κουκάκη δημιουργούν στους Κάτω Αποστόλους Κιλκίς μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα. Το γάλα το δίνουν σε μεγάλη βιομηχανία της Μακεδονίας. 20 χρόνια μετά, ο γιος τους Θανάσης φτιάχνει μια οικοτεχνία που μεταποιεί το γάλα των γονιών του. Η φάρμα Κουκάκη έχει μόλις γεννηθεί. Το αγνό, νόστιμο αγελαδινό γάλα διαφημίζεται από στόμα σε στόμα, ενώ παράλληλα, ξεκινά η παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως γιαούρτι αγελαδινό και πρόβειο, ρυζόγαλο, κρέμα βανίλιας και αριάνι, που γίνονται σιγά σιγά γνωστά σε όλη τη χώρα.

Το 2009, η επιχείρηση εκσυγχρονίζεται. Μετακομίζει σε μια πρότυπη μονάδα 5.000 τ.μ. όπου χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Κάθε μέρα το γάλα καταφτάνει με βυτία και με μια σειρά αυτόματων διαδικασιών ομογενοποιείται, υποβάλλεται σε ήπια θερμική παστερίωση που διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του και εμφιαλώνεται. Με όλα τα λιπαρά που έχει κατά το άρμεγμα.

Οι 9.000 τόνοι γάλακτος που επεξεργάζεται κατ’ έτος η Φάρμα προέρχεται κατά 20% από δικά τους ζώα. Τις αγελάδες φροντίζει ο αδερφός του Θανάση, Παναγιώτης που έχει σπουδάσει γεωπόνος ζωικής παραγωγής, ενώ τα πρόβατα κουμαντάρει ακόμα ο πατήρ Κουκάκης. Το υπόλοιπο γάλα προέρχεται από επιλεγμένους κτηνοτρόφους της περιοχής. Αν και οι παραγγελίες αυξάνονται, αρνούνται να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή, για να μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης. Για να τη διασφαλίσουν ακόμα περισσότερο, προμηθεύουν τους κτηνοτρόφους τους με ζωοτροφές που καλλιεργούν οι ίδιοι βιολογικά σε εκτάσεις 1200 στρεμμάτων. Αν χρειαστεί, αγοράζουν σιτηρά από τον κάμπο του Κιλκίς, πάντα κατόπιν αυστηρών ελέγχων.

Στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής της, η εταιρεία κάνει βιολογικό καθαρισμό των υγρών αποβλήτων της και ανακυκλώνει τα στερεά. Επιπλέον, έχει «ντύσει» τη στέγη της σύγχρονης προβατοτροφικής μονάδας με φωτοβολταϊκά.

Μια κερδοφόρα επιχείρηση που εξελίσσεται διαρκώς διατηρώντας το οικογενειακό της προφίλ, που προσφέρει σε περίοδο κρίσης εργασία σε 90 ανθρώπους και επιμένει να φτιάχνει νόστιμο, ποιοτικό γάλα, που πειραματίζεται συνεχώς με νέα προϊόντα, δεν είναι μικρό πράγμα. Αυτός είναι ο λόγος που βραβεύτηκε με βραβείο ποιότητας από το Γαστρονόμο το 2010.

«Είναι ένα πεντανόστιμο γάλα, εξαιρετικό και για τα γλυκά, κάτι που γνωρίζω πολύ καλά, και θα σας παρακαλούσα να φτιάξετε και κρέμα γάλακτος», είπε ο Στέλιος Παρλιάρος καθώς απένειμε το βραβείο στο Θανάση Κουκάκη. Ανταπαντώντας η σύζυγός του, Έφη Βασιλειάδου, υποσχέθηκε πάντα ποιοτικό γάλα, ενώ προσκάλεσε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία.

Βρίσκουμε τα προϊόντα της φάρμας Κουκάκη σε πολλά σούπερ-μάκρετ και καλά παντοπωλεία, συνολικά σε 1.500 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα. Αν θέλετε να ρωτήσετε για τα σημεία πώλησης στην γειτονιά σας επικοινωνείστε με την εταιρεία: Φάρμα Κουκάκη, Κάτω Απόστολοι Κιλκίς, τηλ.: 23410-94.455.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών