ΒΡΑΒΕΙΑ 2011

Φάρμα Φωτιάδη: Μια πρότυπη μονάδα

Από οικογένεια προσφύγων, ο Νίκος Φωτιάδης πήρε τη µικρή επιχείρηση εκτροφής του πατέρα του και τη µετέτρεψε σε υπερσύγχρονη µονάδα παραγωγής.

22.06.2011| Updated: 25.06.2021
Φάρμα Φωτιάδη: Μια πρότυπη μονάδα

Από οικογένεια προσφύγων, ο Νίκος Φωτιάδης πήρε τη µικρή επιχείρηση εκτροφής του πατέρα του και τη µετέτρεψε σε υπερσύγχρονη µονάδα παραγωγής.

Έξω από την Κατερίνη, σε µια καταπράσινη περιοχή µε χαµηλούς λόφους και τρεχούµενο νερό, συµβιώνουν αρµονικά αγριογούρουνα, άλογα, αγελάδες, ελάφια και άλλα ζώα. Τον περισσότερο χρόνο βόσκουν ελεύθερα στον βοσκότοπο των 300 στρεµµάτων που αποτελεί τη Φάρµα Φωτιάδη, κινούνται, σκάβουν το χώµα και αποκτούν έτσι τα ιχνοστοιχεία και τα µέταλλα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν στις οργανοληπτικές αναλύσεις. Τα ζώα κοιµίζονται για να σφαγούν και η επεξεργασία του κρέατος γίνεται σ’ ένα σύγχρονο εργαστήριο τυποποίησης (επένδυση της τάξεως των 2 εκατοµµυρίων ευρώ το 2004) µέσα στη φάρµα, σε απίστευτες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.

Ανήσυχο πνεύµα, ο Νίκος Φωτιάδης δεν ακολούθησε την πεπατηµένη. Συνεργάστηκε στενά µε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Κώστα Αλεξόπουλο, που έκανε τη φάρµα Φωτιάδη πανεπιστηµιακό εργαστήριο και δίδασκε εκεί στους φοιτητές του. «Από τον Κώστα Αλεξόπουλο, που δεν ζει πια, µάθαµε και εµείς τον σύγχρονο τρόπο εκτροφής». Αφιερώνει χρόνο και χρήµα στην έρευνα για νέα προϊόντα, χρησιµοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις συσκευασίες του. Παράγει πλέον, εκτός από το εξαιρετικό µαριναρισµένο αγριογούρουνο, και µια σειρά αλλαντικών, συνολικά περί τους 1.200 τόνους ετησίως. Κάνει τα πρώτα του βήµατα στον τοµέα των εξαγωγών, ενώ ο ετήσιος τζίρος της επιχείρησης είναι περί το 1.200.000 ευρώ. Τα προϊόντα του διατίθενται σε πολλά µεγάλα σούπερ µάρκετ.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο Νίκος Φωτιάδης κατάφερε σε δυο κουβέντες να συνοψίσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί: «Ο γιος μου πήρε πέρυσι την ιδιότητα του νέου αγρότη και σαν τον γιο μου δεκάδες χιλιάδες παιδιά ανά τη χώρα. Για να βγάλει άδεια ίδρυσης χοιροστασίου, θέλει 18 μήνες και πάνω από 20.000 ευρώ (με τη δική μου βοήθεια να τρέχω πάνω-κάτω σε υπηρεσίες). Αν επέλεγε να γίνει εισαγωγέας χοιρινού κρέατος, θα ήθελε μία εβδομάδα για την άδεια και έναν εξοπλισμό της τάξεως των 3.000 ευρώ».

Το βραβείο παρέδωσε στον κ. Φωτιάδη η πρώην υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τομέας Ζωικής Παραγωγής) κ. Μιλένα Αποστολάκη.


Προϊόντα της Φάρµας Φωτιάδη θα βρούµε στα σούπερ µάρκετ ΑΒ, στα Carrefour, στον Σκλαβενίτη, στον Βερόπουλο και σε επιλεγµένα ντελικατέσεν, όπως ο Βασιλόπουλος της οδού Σταδίου και το Culpa Deli στο Ψυχικό.

Φάρµα Φωτιάδη, Εξοχή Πιερίας, τηλ.: 23510-95.777. Ιστοσελίδα: www.farma-fotiadi.gr 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών