ΒΡΑΒΕΙΑ 2011

Γαία – Αγροτικός συνεταιρισµός Kριτσάς

Ένα επιτυχηµένο πείραµα

20.06.2011| Updated: 25.06.2021
Γαία – Αγροτικός συνεταιρισµός Kριτσάς

Το βραβείο ευρείας καταναλώσεως είναι για το 2011… διευρυµένο. Το μοιράζονται δύο ανόµοιοι οργανισµοί, µια ανώνυµη εταιρεία και ένας αγροτικός συνεταιρισµός, για την εξαιρετική δουλειά στον τοµέα τους και για τη µεταξύ τους συνεργασία.

Η «Γαία» είναι µια εταιρεία που εξάγει το 80% των προϊόντων της στη διεθνή αγορά, από τις πρώτες που βγήκαν µε ποιοτικό και βιολογικό προϊόν στα ράφια των σούπερ µάρκετ. Με ευρεία γκάµα προϊόντων, που ξεκινά από το ελαιόλαδο και τις ελιές και συνεχίζεται µε µια σειρά από ελληνικές σάλτσες και ντιπ. Βραβευµένη πολλάκις στο εξωτερικό, µε έντονη περιβαλλοντική «συνείδηση», είναι η πρώτη που καθιέρωσε στη χώρα µας τη «µέτρηση του αποτυπώµατος του άνθρακος», για να γνωρίζει όχι µόνο πόσο µολύνουν το περιβάλλον οι δραστηριότητές της, αλλά και µε τι τρόπο, έτσι ώστε να παίρνει άµεσα µέτρα βελτίωσης. Καινοτόµος, επενδύει στην έρευνα και την παρουσίαση νέων προϊόντων. Το όνοµα της «Γαίας» ταυτίζεται διεθνώς µε το «επώνυµο» ελληνικό προϊόν. Ψυχή της, ένας νέος επιχειρηµατίας, ο Άρης Κεφαλογιάννης, οι ιδέες και η δουλειά του οποίου θα µπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγµα για την έξοδο της χώρας µας από την κρίση.

Ο συνεταιρισµός Κριτσάς, από την άλλη, µε πρόεδρο τον Νίκο Ζαχαριάδη, επίσης θα µπορούσε να αποτελέσει παράδειγµα έξυπνης και αποδοτικής πολιτικής ενός αγροτικού συνεταιρισµού. Στην Κριτσά, ένα µικρό χωριό του νομού Λασιθίου, παράγουν εξαιρετικό ελαιόλαδο. Τίποτα το περίεργο έως εδώ, το κάνουν κι άλλοι. Και σαρώνουν τα βραβεία διεθνώς, κάτι που επίσης συµβαίνει και µε άλλους. Αυτό που διαφοροποιεί το συνεταιρισµό Κριτσάς είναι ότι µπόρεσε να αντιληφθεί πως δεν φτάνει ένα καλό προϊόν για να κερδίσεις µια θέση στη διεθνή αγορά. Συνεταιρίστηκε λοιπόν επί ίσοις όροις (κατά 50-50%) µε τη «Γαία», χρησιµοποίησε την τεχνογνωσία της στον τοµέα του µάρκετινγκ και των εξαγωγών και, από 50 τόνους ετησίως, έχει φτάσει να εξάγει σήµερα 200 τόνους, σε σύνολο παραγωγής 500 τόνων. Ως εκ τούτου, το ελαιόλαδο Κριτσάς έφτασε να πωλείται διεθνώς σε τιµή που ανταγωνίζεται τα καλύτερα ιταλικά ελαιόλαδα. Οι αγρότες έχουν κίνητρο να παραµείνουν στο χωράφι και να φροντίσουν τα δέντρα τους. Η «Γαία» εξασφαλίζει ποιοτικό προϊόν για τις εξαγωγές της και το ελληνικό επώνυµο ελαιόλαδο κάνει ένα βήµα µπροστά προς τη διεθνή κατοχύρωσή του.

Ο Άρης Κεφαλογιάννης, κατά την παραλαβή του βραβείου, είπε για τη συνεργασία με το Συνεταιρισμό Κριτσάς: «Στην συνεργασία είμαστε ισότιμοι. Μόνο που ο Νίκος είναι πιο γενναίος από μένα. Αν κάτι πάει στραβά, εγώ θα πρέπει να απολογηθώ σε 26 μετόχους, εκείνος σε 950 συνεταιριστές». Ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την πλευρά του, αφιέρωσε το βραβείο «σε όλους όσους, από το 1925 μέχρι σήμερα, από το πόστο του ο καθένας, συνέβαλαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ».

Το βραβείο παρέδωσε στον Άρη Κεφαλογιάννης της «Γαία» και στον Νίκο Ζαχαριάδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς ο Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής και τομεάρχης ανάπτυξης της Ν.Δ.

Το ελαιόλαδο Κριτσάς πωλείται στα σούπερ µάρκετ Θανόπουλος, στην Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία, και σε 7 καταστήµατα ΑΒ, κυρίως στα Μega AB, αλλά και στο Φάρο Ψυχικού και στην Κηφισιά, στην Πάτρα και στο Μega AB Θεσσαλονί­κης. Επίσης θα το βρούµε στο ντελικατέσεν Privé, Κοκκιναρά 30, 210-80.11.31.01, στην Κηφισιά, και στα καταστήµατα αφορολόγητων ειδών στα αεροδρόµια. Τα προϊόντα της «Γαία» θα τα βρούµε στα περισσότερα µεγάλα σούπερ µάρκετ, παντοπω­λεία και ντελικατέσεν.

  • Gaea, Λεωφ. Συγγρού 171, Αθήνα, τηλ.: 210-93.30.595, Ιστοσελίδα: www.gaea.gr
  • Αγροτικός συνεταιρισµός Κριτσάς, Κριτσά Λασιθίου, τηλ.: 28410-51.213, Ιστοσελίδα: www.kritsacoop.gr

Βραβεία 2012

Βραβεία 2010

Βραβεία 2009

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών