ΒΡΑΒΕΙΑ 2020

Οι Kross Coffee Roasters έφεραν τον speciality καφέ στα Χανιά

Στα καφέ του Σωτήρη και του Σταύρου Μιχαήλ και της Κατερίνας Μαυροματάκη τα πάντα, από την προμήθεια μέχρι το καβούρδισμα, έχουν τη δική τους σφραγίδα ποιότητας.

27.01.2021| Updated: 23.05.2022
Φωτογραφίες: Έφη Παρούτσα
Οι Kross Coffee Roasters έφεραν τον speciality καφέ στα Χανιά

Αν βάζαμε σε ένα χρονολόγιο την ιστορία της επιχείρησης των αδερφών Σωτήρη και Σταύρου Μιχαήλ και της Κατερίνας Μαυροματάκη, θα έπρεπε να γυρίσουμε στο 1974. Ήταν τότε που οι γονείς του Σωτήρη και του Σταύρου έφυγαν από την Κύπρο για την Αγγλία, ανοίγοντας εκεί ένα εστιατόριο. Δεν υπήρχε αμφιβολία πως τα παιδιά θα ασχολούνταν με την εστίαση. Πολλά χρόνια αργότερα, κοντά στο millennium, ο Σωτήρης ερωτεύτηκε την Κατερίνα και ήρθε στα Χανιά, λίγο αργότερα έφτασε και ο αδερφός του για πρακτική άσκηση στον τομέα της φιλοξενίας, ως μέρος του πτυχίου του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Το 2005 συνεργάζονται με μια τότε πρωτοπόρα εταιρεία στον χώρο του καφέ και ανέλαβαν το franchise των Χανίων. Μετά από πέντε χρόνια η οικονομική κρίση καλπάζει, όμως οι νεαροί επιχειρηματίες διακρίνουν μια ευκαιρία στις δυσχέρειες. Μεταφέρουν το πρώτο κατάστημα καφεκοπτείου σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, στην οδό Τζανακάκη, έναν χώρο μόλις 25 τ.μ., στα οποία ο νόμος επιτρέπει πλέον όχι μόνο να πουλάνε καφέ, αλλά και να σερβίρουν (μέχρι τότε τα καφεκοπτεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι δεν επιτρεπόταν να σερβίρουν ροφήματα καφέ).

Λίγο τα ταξίδια στο εξωτερικό, λίγο τα στενά όρια που τους επέβαλλε η συνεργασία με τη δικαιοπάροχο εταιρεία, αποφασίζουν να αλλάξουν ρότα. Συνεταιριστικά με τον Άφσιν Μολάβι, σομελιέ και εστιάτορα της πόλης, ανοίγουν το 2013 το Dagkli, ένα all-day μαγαζί υψηλών προδιαγραφών, που σέρβιρε στους Χανιώτες speciality καφέ για πρώτη φορά. Η συνεργασία τους με την κορυφαία αγγλική εταιρεία Ozone ταράζει τα νερά της πόλης και ανεβάζει τον πήχη κατακόρυφα. Άρχισαν να βλέπουν τον καφέ από όλο και πιο κοντά.

Το 2014 ο Σωτήρης παίρνει μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα barista και κερδίζει την τέταρτη θέση. Το 2015 στην οδό Τσουδερών ανοίγει το πρώτο κατάστημα με την επωνυμία Kross, ενώ σε λιγότερο από δύο χρόνια ανοίγει το δεύτερο Kross στην οδό Νεάρχου. Με κόπο και πολλές ώρες εκπαίδευσης ο Σωτήρης και ο Σταύρος μαθαίνουν να καβουρδίζουν μόνοι τους πράσινο καφέ, ενώ η Κατερίνα αναλαμβάνει επικεφαλής στο κομμάτι του φαγητού στα καταστήματα.

Σήμερα τα τρία Kross των Χανίων προμηθεύονται υψηλής ποιότητας πράσινους κόκκους από αξιόλογες φάρμες που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις καφεδοπαραγωγούς χώρες και με αυτόν τον τρόπο κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον των πελατών τους. Αεικίνητοι, κάνουν τα πάντα για την εταιρεία τους: καβουρδίζουν οι ίδιοι περίπου 10 τόνους καφέ ετησίως για τα καταστήματά τους και για κάποιους πελάτες χονδρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, απασχολούν περίπου 20 άτομα στη φουλ σεζόν, ενώ πριν από λίγους μήνες άνοιξαν και στη Λευκωσία, μαζί με ντόπιους roasters, το Kollaborative Coffee Roasters.

Σε όλα τα καταστήματα είναι διακριτή η ποιότητα: από το υψηλό design και την εκπαίδευση των baristas μέχρι και τις κούπες με τον σχεδιασμό για καλύτερη αίσθηση της γεύσης, τον επαγγελματικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας με χειροποίητες μηχανές καφέ και κορυφαίους μύλους, τον πάγο και τις συσκευασίες τους. Μάλιστα, σχετικά με τις συσκευασίες, το Kross έχει πιστοποίηση για μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον (CΟ2 neutral). Κι επειδή έκαναν σημαία τους τον ποιοτικό καφέ σε μια μικρή πόλη που βασίζεται στον τουρισμό και πλέον την έχουν βάλει στον παγκόσμιο χάρτη του speciality, ο Γαστρονόμος τους απένειμε το Βραβείο Επεξεργασίας και Εμπορίας Καφέ στα 13α Βραβεία Ποιότητας το 2020.

Οι Kross Coffee Roasters έφεραν τον speciality καφέ στα Χανιά

KROSS COFFEE ROASTERS (ΧΑΝΙΑ) Στρατηγού Τζανακάκη 58, T/28210-52.620 – Νεάρχου 1, Τ/28210-41.078 – Δαγκλή 6, Τ/28210-51.785 – Roastery: Τσουδερών 73, Τ/28210-27.194

ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ): Frankly Καρτερού 60, Ηράκλειο, Κρήτης, Τ/28160-07.743 Three lines Λ. Κύπρου 67, Αργυρούπολη, Τ/210-99.51.655 The boys at Number 5 Θεμιστοκλή Δέρβη 5Ε, Λευκωσία, Τ/+357-22.660.421
Σερβίρεται και στο εστιατόριο Salis, Ακτή Ενώσεως 3, Ενετικό Λιμάνι, Χανιά, Τ/28210-43.700

Βραβεία 2021

Βραβεία 2019

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών