Ένας μύκητας που μοιάζει με μικροσκοπικό μπουκετάκι κουνουπιδιού είναι ο περίφημος ζυμομύκητας του κεφίρ. Από την καλλιέργειά του μέσα στο αγελαδινό γάλα παίρνουμε το ομώνυμο ρόφημα, που θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει. Άλλωστε η λέξη «κεφίρ» προέρχεται από την τουρκική «keyif», που σημαίνει «καλή διάθεση», «κέφι», υποδηλώνοντας την ευχάριστη αίσθηση που προκαλεί η κατανάλωση του ροφήματος μαζί ή μετά το γεύμα.

|
|
Αγαπημένο των Ποντίων αλλά και όλων των πληθυσμών των παρευξείνιων χωρών, το κεφίρ κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς φίλους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεχωρίσει ένα από τα πλέον αγαπημένα τους, το μη αραιωμένο, άρα πυκνό, αυθεντικό, εύγευστο και εύπεπτο κεφίρ «Υγιεία» από μια οικογενειακή μονάδα στον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Ο ιδρυτής της εταιρείας και απόγονος προσφύγων από τη Σεβάστεια του Πόντου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, πειραματίστηκε καλλιεργώντας τον θαυματουργό μύκητα για οικογενειακή χρήση.




|
|


Το πείραμα γευστικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και πήρε το ρίσκο να το συνεχίσει σοβαρά και οργανωμένα, αλλάζοντας εντελώς επαγγελματική κατεύθυνση και εγκαταλείποντας την παρασκευή και εμπορία-εξαγωγή ενδυμάτων, με την οποία ασχολούνταν έως τότε και η οποία περνούσε εκείνο το διάστημα τεράστια οικονομική κρίση. Το βήμα έγινε στα τέλη του 2006 σε ιδιόκτητο χώρο 10 στρεμμάτων στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις.




Όμως δεν έμεινε εκεί. Πειραματίστηκε με τον μύκητα του κεφίρ και με άλλους τρόπους, εισάγοντάς τον για παράδειγμα σε φυσικό χυμό φρούτων, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι ο μύκητας, καταναλώνοντας τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου (όπως καταναλώνει τη λακτόζη του γάλακτος), άρχισε να παράγει φυσικό ανθρακικό. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι και μοναδικοί φυσικώς ανθρακούχοι φυσικοί χυμοί, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, καθώς η ένταση και η ποιότητα του ανθρακικού τους θεωρείται κορυφαίας ποιότητας. Οι χυμοί κεφίρ της «Υγιεία» κυκλοφορούν με τον τίτλο «Namaste» σε τρεις γεύσεις: τζίντζερ, μέντα/λάιμ και ρόδι. Σε όλους τους χυμούς της σειράς η γλυκαντική ουσία είναι αποκλειστικά η στέβια. Η καινοτόμα αυτή σύλληψη πέρασε τα σύνορα της χώρας και βραβεύτηκε στην Έκθεση Sial στη Γαλλία, το 2018.


Η «Υγιεία» περιλαμβάνει επίσης το κατσικίσιο κεφίρ, το γιαούρτι κεφίρ, το αγελαδινό γάλα κεφίρ με ροδάκινο ή με ρόδι και το παιδικό κεφίρ με γεύση φουντούκι, όλα με στέβια. Οι πρώτες ύλες που επιλέγονται είναι προσεκτικά διαλεγμένες. Το αγελαδινό γάλα έρχεται από φάρμα στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ το κατσικίσιο από το φημισμένο για το γάλα και τα γιαούρτια του χωριό Δορκάδα – και τα δύο μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της Υγιεία. Για τα αναψυκτικά της σειράς Namaste, εκτός από το φρέσκο τζίντζερ που εισάγεται, οι υπόλοιπες πρώτες ύλες, όπως η μέντα, το λάιμ και το ρόδι, προέρχονται όλες από μικρές ελληνικές καλλιέργειες, π.χ. το λάιμ που καλλιεργείται στο Ναύπλιο και το ρόδι στο γειτονικό Κιλκίς. Μικρές ελληνικές μονάδες προμηθεύουν και τα υλικά συσκευασίας, ενώ ο πρωτότυπος σχεδιασμός των ετικετών παραπέμπει σε παραδοσιακά σχέδια και δαντέλες.


Η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς και σύντομα οι εγκαταστάσεις θα επεκταθούν, ενώ έχει αγοραστεί και νέος υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Στη μονάδα απασχολούνται οκτώ εργαζόμενοι, ενώ στην επιχείρηση έχει μπει το τελευταίο διάστημα και η κόρη του Ιορδάνη Παπαδόπουλου, Μαρία, με σπουδές Τεχνολογίας Τροφίμων και φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της μικρής, αλλά καινοτόμας και ανθηρής οικογενειακής επιχείρησης.
|
|
«Υγιεία», Δρυμός Θεσσαλονίκης, Τ/2394-113.543, www.ygieia.com
Πού τα βρίσκουμε: Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης, My Market, Σκλαβενίτης (από το Νομό Λαρίσης και βορειότερα)