Έχουν πολύ μεγάλη παράδοση οι Ισπανοί στα μοναστηριακά γλυκά. Σχεδόν κάθε μοναστήρι έχει τις δικές του σπεσιαλιτέ, από τις οποίες αποκομίζουν ένα σημαντικό έσοδο. Συνήθως είναι μπισκότα, κέικ και μικρά κεράσματα, αρωματισμένα με αμύγδαλα, λεμόνια και παρόμοια φίνα υλικά.

Το Gatό de almendras Mallorquin είναι ένα κλασικό γλυκό κέρασμα της Μαγιόρκα, του μεγαλύτερου νησιού των Βαλεαρίδων και φημισμένου θερέτρου ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Είναι ένα είδος κέικ που αντί για αλεύρι περιέχει τριμμένα αμύ- γδαλα, που του δίνουν ψίχα μαλακή, πιο υγρή και ιδιαίτερα νόστιμη. Είναι πανεύκολο γλύκισμα, εύθρυπτο, αφράτο και μαλακό, και το μόνο που χρειάζεται είναι απαλό ανακάτεμα των υλικών για να μη χαθεί ο όγκος της μαρέγκας. Παραδοσιακά συνοδεύεται με παγωτό αμύγδαλο – δυσεύρετο, αλλά αξίζει τον κόπο να το αναζητήσουμε: λένε πως ο συνδυασμός είναι ασυναγώνιστος.

Πάσχα στην Ισπανία: οι Γλυκές Αλχημείες σας προσκαλούν σε ένα νοερό και γευστικό ταξίδι. Αυτή την Κυριακή 11/4 με την Καθημερινή.

Υλικά

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με 200 γρ. από την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τη σκόνη αμυγδάλου, την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ και σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε πλούσια μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα αμυγδάλου, ανακατεύοντας με μεγάλες, απαλές κινήσεις με τη μαρίζ.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 50 λεπτά.
  5. Το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών