
Η ηθική της διατροφής: Από τους ανθρωποφάγους στα χταπόδια
Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για το αν πρέπει να τρώμε τα χταπόδια. Τελικά η ηθική της διατροφής είναι πολύ παράξενη υπόθεση…
Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για το αν πρέπει να τρώμε τα χταπόδια. Τελικά η ηθική της διατροφής είναι πολύ παράξενη υπόθεση…
Είμαστε ό,τι τρώμε.
Ο αρχισυντάκτης του «Γαστρονόμου» Άγγελος Ρέντουλας γράφει όλους τους λόγους για τους οποίους η κυρά Ρήνη από την Κίναρο, η ακρίτισσα του Αιγαίου, είναι μια σύγχρονη ηρωίδα.
Ο Άγγελος Ρέντουλας γράφει για τη μαγειρική που νοστιμίζει τον κόσμο και που ίσως να μπορεί να τον αλλάξει.
Για να γιορτάσουν τη νίκη της Αυστρίας ενάντια στους Τούρκους, Βιεννέζοι αρτοποιοί δημιούργησαν τον 17ο αιώνα το κρουασάν, ένα ζυμαρένιο γλυκό σε σχήμα… ημισελήνου.
Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Γιώτης, από τους σπουδαιότερους Έλληνες θεωρητικούς της γεύσης, γράφει για την καθοριστική σημασία της σωστής τεχνικής στην καλή μαγειρική.
Οι γυναίκες ήταν τόσο σημαντικές στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, όσο ήταν και οι άνδρες. Ίσως και λίγο περισσότερο στην αρχή.
Πάνω στα αγέρωχα ελληνικά βουνά παράγονται μερικά από τα πιο εμβληματικά μας προϊόντα, μοναδικά, αγνά και αμόλυντα, όπως ακριβώς και οι πλαγιές που τα γέννησαν.
Τι γεύση έχουν τα Χριστούγεννα; Μόνο των γιορτινών πιάτων ή τελικά αυτό που μένει σρη μνήμη είναι τα γέλια, το κέφι και τα τραγούδια μίας περασμένης εποχής;
Μακρινές παιδικές αναμνήσεις από απαστράπτουσες γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες, μυρωδιές από το υγρό υπόγειο μίας κάβας και από διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ.
Ήδη είχα αμφιβολίες για την ύπαρξη αυτού του γενειοφόρου και ξενόγλωσσου Αγίου αλλά με προβλημάτιζε και κάτι άλλο: το σπίτι μας στην Αθήνα δεν είχε τζάκι.
Άλλοι καιροί, άλλα ήθη! Το κρασί παραμένει σταθερή αξία της καλής ζωής, το οινόφιλο κοινό όμως βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.