Η πρώτη γνωριμία του ελληνικού φιλοθεάμονος κοινού με το γαλλικό επιδόρπιο ήταν στην κλασική σκηνή της ταινίας «Χτυποκάρδια στα θρανία» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την περίφημη ατάκα: «Δεν θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω». Σήμερα είναι διάσημο, αλλά πιο παρεξηγημένο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ γλυκιά πλευρά των γαλλικών boulangeriesΤα φημισμένα γλυκά των γαλλικών boulangeries Για να ασχοληθούμε με την ιστορία του προφιτερόλ, πρέπει να ασχοληθούμε με την ιστορία της ζύμης για σου. Η pate à choux, όπως τη λένε οι Γάλλοι, είναι παραφθορά της pate à chaud, δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης. Θεωρείται ότι είναι εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Ποπελίνι, εξ ου και το πρώτο της όνομα στη Γαλλία ήταν popelin. Ο ζαχαροπλάστης αυτός ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία τον 16ο αιώνα (1547) παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Η χρήση αυτής της ζύμης θα γίνει πολύ δημοφιλής για γλυκά και αλμυρά, όπως τα σου με κρέμα ή με παγωτό, τα προφιτερόλ, τα εκλέρ, το σεντ ονορέ (saint honoré), τις religieuses («καλόγριες» – με διπλό σου), το Paris-Brest («Παρίσι-Βρέστη». Βρέστη είναι η πρωτεύουσα της Βρετάνης. Το γλυκό δημιουργήθηκε από ζαχαροπλάστη του σταθμού της ομώνυμης γραμμής τρένου), τα croquembouches (δηλαδή «της μιας μπουκιάς», αλμυρά ή γλυκά). Να μην ξεχάσουμε τη μόδα του γαμήλιου γλυκού με σουδάκια, κολλημένα με καραμέλα, αλλά και τα διάφορα αλμυρά σου ή σουδάκια με μπεσαμέλ, ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια, σολομό, με διάφορες ονομασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑικατερίνη των ΜεδίκωνΑικατερίνη των Μεδίκων: Η αδίστακτη βασίλισσα με το πιρούνι Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από τον μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Αυτός είχε την ιδέα να γεμίσει τα σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρέμα σαντιγί και ιδού πώς προέκυψε το προφιτερόλ. Αυτό που σήμερα θεωρούν οι Γάλλοι προφιτερόλ φτιάχνεται με σου γεμιστά με παγωτό και από πάνω ζεστή σος σοκολάτας. Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως. Να γιατί δεν θα το βρείτε σε καμία από τις περίφημες σοκολατερί του Παρισιού, αλλά μόνο σε μπιστρό και εστιατόρια. Περιττό να πούμε ότι αυτό που σερβίρεται σε πολλά ελληνικά ζαχαροπλαστεία απέχει παρασάγγας. Άλλοι χρησιμοποιούν κάτι σαν παντεσπάνι, άλλοι βάζουν όντως σου, αλλά τα πνίγουν στη σοκολάτα. Αν είναι καλής ποιότητας, χαλάλι!

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 6.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT