ΟΙΝΟΣ

7 χρονιές Όβηλος Ερυθρός

Το κρασί που δημιούργησαν στο Κοκκινοχώρι Καβάλας ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες εξέλιξής του, σε βάθος χρόνου.

14.07.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
7 χρονιές Όβηλος Ερυθρός

Το κρασί που δημιούργησαν στο Κοκκινοχώρι Καβάλας ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες εξέλιξής του, σε βάθος χρόνου.

Πριν δημιουργήσουν το Κτήμα Βιβλία Χώρα, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής μελέτησαν σε βάθος το terroir της περιοχής και τις δυνατότητές του. Το συγκεκριμένο σημείο στο Κοκκινοχώρι, έξω από την Καβάλα, βρίσκεται ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, χαρακτηρίζεται από ιδανικές κλιματικές συνθήκες και διαθέτει έδαφος ευνοϊκό για αμπελοκαλλιέργεια. Σε αυτό το «φόντο», λοιπόν, επέλεξαν μία αρκετά ευρεία γκάμα από λευκές και ερυθρές ποικιλίες για καλλιέργεια και οινοποίηση – η οποία συνεχώς μεγαλώνει.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του οινοποιείου, οι ιδρυτές του οραματίστηκαν ένα μεγάλο κρασί, μακράς παλαίωσης, που να αποδίδει τη δική του, μοναδική έκφραση μιας δημοφιλούς γαλλικής ποικιλίας μέσα από το μοναδικό terroir του Κτήματος. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο ερυθρός Οβηλος, ένα κρασί από 100% Cabernet Sauvignon, το οποίο ωριμάζει για 18 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Ο Όβηλος, Τοπικός Οίνος Παγγαίου, είναι κρασί για φαγητό, και μάλιστα ιδανικό για να συνοδεύσει απαιτητικά κρεατοκεντρικά πιάτα. Σχεδόν κάθε εσοδεία του, ωστόσο, παρότι κυκλοφορεί στην αγορά έχοντας ήδη παλαιώσει αρκετά στο οινοποιείο, από την πρώτη κιόλας δοκιμή μάς δίνει την ξεκάθαρη αίσθηση ότι το «απόγειο» της οινικής του κομψότητας αργεί ακόμα… Για να είμαστε σε θέση, όμως, να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δυναμική παλαίωσής του, εξασφαλίσαμε από το οινοποιείο και τις επτά εσοδείες στις οποίες κυκλοφόρησε, από την πρώτη του 2001 μέχρι την τρέχουσα του 2007, και τις δοκιμάσαμε όπως πρέπει – συγκριτικά και κάθετα.

2007: Καθαρό αλλά σχετικά κλειστό και αυστηρό στη μύτη. Τυπικά, σκουρόχρωμα αρώματα, καπνός, όμορφη παρουσία του ξύλου από το βαρέλι. Στόμα έντονο, με καλή οξύτητα, «σφιχτές» τανίνες και μεγάλη διάρκεια. Εχει κάμποσα χρόνια ακόμη μπροστά του, κατά τα οποία θα εξελιχθεί και θα αποκτήσει περισσότερη κομψότητα και μεγαλύτερο βάθος. ΑΛΚΟΟΛ: 14%

⇢ 2006: Μύτη που αναδίδει αρώματα από πικάντικο κρέας και αλλαντικά, τα οποία πλαισιώνουν τον ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα του. Για άλλη μια φορά, το δευτερογενές άρωμα του βαρελιού τού δίνει μια ατμοσφαιρική, ρομαντική νότα, χωρίς όμως να «εξέχει» παράφωνα. Στόμα ώριμο και σοβαρό, με πολύ καλή ισορροπία οξύτητας και τανινών. Μακρά και κλασική επίγευση. Απέχει αρκετά ακόμη από το «peak» της παλαίωσής του. ΑΛΚΟΟΛ: 14%

⇡ 2005: Θέρμη και βάθος στη μύτη, όπου εξελίσσονται πλούσια αρώματα ώριμων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα γεμάτο και πολυεπίπεδο. Η οξύτητα διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα, οι τανίνες ωστόσο έχουν αρχίσει να τιθασεύονται. Στο τέλος αφήνει μια πολύ όμορφη και γλυκιά επίγευση. Πίνεται άνετα τώρα, αν και σε μερικά ακόμη χρόνια θα είναι εξαιρετικό. ΑΛΚΟΟΛ: 14%

⇡ 2004: Μύτη που χαρακτηρίζεται από αυστηρή κομψότητα από αρωματική άποψη, αλλά με σωστό βάθος και ένταση. Φρούτα και μπαχαρικά «κρύβονται ντροπαλά» όσο το κρασί μένει στο ποτήρι, ωστόσο το οξυγόνο τα «ξετρυπώνει» όμορφα. Το στόμα του είναι υποδειγματικό και η δομή του εντυπωσιακά σωστή και ισορροπημένη, ενώ μετράει επτάμισι χρόνια μετά τη δημιουργία του. Μπορούμε να το πιούμε τώρα, μόνο αν το συνδυάσουμε με ένα πολύ δυνατό πιάτο με βάση το κόκκινο κρέας (π.χ. κυνήγι). Αλλιώς, μπορεί να μείνει στην κάβα για αρκετά χρόνια ακόμη. ΑΛΚΟΟΛ: 14%

⇡ 2003: Κάτι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ήταν μία από τις θερμότερες χρονιές της τελευταίας περιόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι τα οκτώμισι χρόνια ωρίμασης στη φιάλη, πάντως ο ερυθρός Οβηλος του 2003 είναι ένα εξαιρετικό κρασί από κάθε άποψη. Στη μύτη βγάζει μια εντυπωσιακή πολυπλοκότητα, με αρώματα φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και μεσογειακών βοτάνων να «παλεύουν» απολαυστικά μέσα στο ποτήρι. Στο στόμα είναι ευχάριστα ισορροπημένο, στρογγυλό και με πολύ καλή διάρκεια. Ο συλλέκτης θα συνεχίσει να το παλαιώνει. Ο καλοφαγάς θα το ανοίξει άμεσα! ΑΛΚΟΟΛ: 13,5%

⇢ 2002: Όμορφη, εκφραστική μύτη, που αναδίδει γλυκά αρώματα φρούτων – σε πολλά επίπεδα και με τη σωστή ένταση. Στο στόμα είναι κομψό και ευχάριστο, με καλή οξύτητα και τανίνες που έχουν φινέτσα, ωστόσο κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Εχει καλή διάρκεια, χωρίς όμως το βάθος στο οποίο η συγκεκριμένη ετικέτα μάς έχει συνηθίσει. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να το ανοίξει αρκετά σύντομα. ΑΛΚΟΟΛ: 13%

⇡ 2001: Σε ηλικία σχεδόν έντεκα ετών, το κρασί αυτό έχει εξελιχθεί πολύ όμορφα στη μύτη. Πικάντικα, φρουτώδη αλλά και βοτανικά αρώματα συνθέτουν ένα άκρως απολαυστικό αρωματικό μωσαϊκό. Το στόμα, από την άλλη, επιδεικνύει απρόσμενη νεότητα, με ρωμαλέο σώμα, βάθος και σφιχτή τανική δομή, που υποστηρίζεται από πολύ σωστή οξύτητα. Η εσοδεία 2001 του ερυθρού Όβηλου είναι συλλεκτική, όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη, αλλά και επειδή έχει ακόμη μπροστά της πολλά χρόνια παλαίωσης. ΑΛΚΟΟΛ: 13%

Ο ερυθρός Όβηλος διατίθεται στην αγορά στην (ενδεικτική) τιμή των 25 €. Όποιος ενδιαφέρεται για παλαιότερες εσοδείες μπορεί να απευθυνθεί στις μεγάλες κάβες ή απευθείας στο οινοποιείο (www.bibliachora.gr).

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών