ΟΙΝΟΣ

Δοκιμάζοντας Ελληνικά Merlot

Στην Ελλάδα καλλιεργείται στους περισσότερους αμπελώνες τόσο της βόρειας όσο και της νότιας Ελλάδας, με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, κάτι που θα διαπιστώσετε και από τις υψηλές βαθμολογίες που έχουν συγκεντρώσει τα κρασιά της γευστικής μας δοκιμής. Τώρα που φθινοπώριασε, δοκιμάστε τα συνοδεύοντας κρεατικά στο φούρνο, στη σχάρα ή μαγειρευτά.

09.10.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κανάρης Τσίγκανος
Δοκιμάζοντας Ελληνικά Merlot

Στην Ελλάδα καλλιεργείται στους περισσότερους αμπελώνες τόσο της βόρειας όσο και της νότιας Ελλάδας, με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, κάτι που θα διαπιστώσετε και από τις υψηλές βαθμολογίες που έχουν συγκεντρώσει τα κρασιά της γευστικής μας δοκιμής. Τώρα που φθινοπώριασε, δοκιμάστε τα συνοδεύοντας κρεατικά στο φούρνο, στη σχάρα ή μαγειρευτά.



****
Κοκκινόμυλος / Κτήμα Τσέλεπου 2007 / ΠΓΕ Τεγέα / Αλκοόλ: 14%
Πιπεράτο και εύγευστο
Η ετικέτα που άλλαξε το τοπίο στα ελληνικά κρασιά που παράγονται από τη δημοφιλή γαλλική ποικιλία, δίνοντάς της καθοριστική ώθηση. Κόκκινο βαθύ χρώμα με μοβ ανταύγειες. Εντονα αρώματα φρούτου και αλκοόλ στη μύτη, αλλά και δαμάσκηνο, γλυκό κεράσι, φυτικότητα και βαρέλι. Στόμα γλυκό και ζεστό, με μαλακές τανίνες, καλή οξύτητα και φρούτο. Μακρά, αλκοολική επίγευση.



*** ½
Merlot / Συμεωνίδη 2007 / ΠΓΕ Παγγαίο / Αλκοόλ: 13%
Καλοφτιαγμένο και βελούδινο
Από το «χρυσοφόρο» Παγγαίο, την αμπελουργική έκπληξη των τελευταίων ετών, ο καλός παραγωγός παρουσιάζει ένα Merlot με όμορφη καπνιστή μύτη, με καφέ, βούτυρο, σύκο και κεράσι να την πλαισιώνουν. Γλυκό βαρέλι στο στόμα, ευχάριστο και στρογγυλό, με ισορροπία, τανίνες με μέλλον και επίγευση μεγάλου μήκους.



***
Merlot / Κτήμα Εύχαρις 2007 / ΠΓΕ Γεράνεια / Αλκοόλ: 13,5%
Χρειάζεται μετάγγιση σε καράφα
Μία από τις πρώτες ετικέτες του Κτήματος που συζητήθηκαν έντονα. Ζωηρό κόκκινο χρώμα με ανταύγειες νεότητας. Μύτη ζεστή, κερασένια, με γήινες νότες και πινελιές σταφίδας και δέρματος. Στόμα σχετικά στεγνό και ξηρό, με έντονη παρουσία αλκοόλ, αλλά και φρούτου, και οξύτητα.



***
Άρτεμις / Κτήμα Αβαντίς 2007 / ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα / Αλκοόλ: 14%
Στρογγυλό και ευκολόπιοτο
Ο Απόστολος Μούντριχας, ο ακούραστος οινοποιός του ευβοϊκού αμπελώνα, δίνει άλλη διάσταση στην κοσμοπολίτικη ποικιλία. Έντονο πορφυρό χρώμα, μύτη άγουρη και ιδιαίτερη, με πινελιές από πετροκέρασο, άχυρο, βούτυρο και ελάχιστο φρούτο. Στόμα μέτριας έντασης, μαλακό, με μέτρια αλλά γλυκά και φρουτώδη αρώματα, ζεστό, χωρίς οξύτητα, με στεγνές τανίνες.



***
Terra Leone Merlot / Κτήμα Παλυβού 2007 / ΠΓΕ Πελοπόννησος / Αλκοόλ: 14%
Γλυκόπιοτο, με «τρυφερές» τανίνες
Ο τρύγος από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι του δραστήριου παραγωγού Γιώργου Παλυβού δίνει μια νεμεάτικη διάσταση στη γαλλική ποικιλία. Κόκκινο χρώμα με καφέ ανταύγειες, φυτικές νότες στη μύτη, αλλά και κεράσι, μαύρο μούρο, βανίλια και μοσχοκάρυδο. Στόμα με καλή δομή, μαλακές τανίνες, με οξύτητα, ρουστίκ αίσθηση και κοντή επίγευση.



** ½
Merlot 2007 / Κτήμα Κατσαρού / ΠΓΕ Κρανιά / Αλκοόλ: 14%
Κρασί φαγητού
Η νέα ετικέτα από τους «δυναμικούς» αμπελώνες του Ολύμπου με ξεκάθαρη την υπογραφή του Ευριπίδη Κατσαρού, ανοίγει νέους ορίζοντες στο Κτήμα. Βαθύ γκρενά χρώμα και μύτη όπου επικρατούν αρώματα από ξερά χόρτα, κανέλα, μπαχαρικά και ζωικές νύξεις. Στόμα ξηρό, πολύ τανικό ακόμα – περιμένουμε περαιτέρω εξέλιξη στο μέλλον. Δείξτε υπομονή.



***
Merlot 2007 / Οινοποιία Αρβανιτίδη / ΠΓΕ Θεσσαλονίκη / Αλκοόλ: 13%
Ελαφρύ, με ζωηρή οξύτητα
Οι αδελφοί Γιώργος και Θανάσης Αρβανιτίδης, με κρασιά από τους βιολογικούς αμπελώνες τους στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, στοχεύουν πάντα σε προϊόντα με αντοχή και μέλλον. Έντονο κόκκινο χρώμα, μύτη με βοτανικά στοιχεία και νότες γλυκού φρούτου, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Ιδιαίτερα όξινο, στεγνό, με μέτριο σώμα και ισχυρές τανίνες.



*** ½
Merlot 2008 / Κτήμα Χατζηγεωργίου / ΠΓΕ Παγγαίο / Αλκοόλ: 13,5%
Ένα ισορροπημένο κρασί
Από έναν νέο, πολλά υποσχόμενο παραγωγό, που επιμένει με επιτυχία στις μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις, ένα Merlot με λαμπερό κόκκινο χρώμα και μύτη κλειστή ακόμα, γλυκιά, με βοτανικές νότες, κόκκινο φρούτο, πετροκέρασο, πιπέρι, βανίλια και έντονο βαρέλι. Στόμα πλούσιο, με ωραίες τανίνες, ζωηρές και πυκνές, καλοδομημένο, με φρούτο και φυτικότητα.



**** ½
Πύργος Ιουλία Merlot 2008 / Οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη / ΠΓΕ Δράμα / Αλκοόλ: 15%
Ζωντανές, βελούδινες τανίνες
Στους αμπελώνες της Δράμας, το γαλλικό Merlot εγκλιματίστηκε περίφημα, δίνοντας ένα κρασί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σχεδόν μαύρο, συμπαγές χρώμα. Ζωηρό φρούτο στη μύτη αλλά και βοτανικότητα. Τυπικά αρώματα, όπως δαμάσκηνο, γλυκό κουταλιού, βότανα και νυχτολούλουδα, αλλά και γλυκές βαρελάτες νύξεις. Στόμα παχύ και γεμάτο, με πράσινα στοιχεία στον ουρανίσκο, με ζωντάνια και βελούδινες τανίνες.



****
Nikolas / Κλαούντια Παπαγιάννη 2008 / ΠΓΕ Χαλκιδική / Αλκοόλ: 13,5%
Δροσερό και φινετσάτο
Η δυναμική παρουσία της Κλαούντια Παπαγιάννη, με κρασιά που ξεχωρίζουν αμέσως, είναι εμφανής και στο Μerlot που φέρει το όνομα του γιου της. Πορφυρό χρώμα με μοβ ανταύγειες και μύτη βοτανική, όπου επικρατούν δυόσμος, ρίγανη, δεντρολίβανο αλλά και ωραίο φρούτο, βατόμουρο, κεράσι και σοκολάτα γάλακτος. Στόμα γλυκό και μπαχαρικό, με ωραία ισορροπία και καλές τανίνες.



***
Ήδυσμα Δρυός 2008 / Κτήμα Τέχνη Οίνου / ΠΓΕ Δράμα / Αλκοόλ: 14,5%
Φρουτώδες, γευστικό
Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις των αμπελώνων του κτήματος βοήθησαν τα σταφύλια να προσεγγίσουν τη βέλτιστη ωριμότητα, που εκφράζεται σε ένα κρασί με φρουτώδη και ζωηρή μύτη – με πράσινο πιπέρι και πικρή σοκολάτα, αλλά και ίχνη από άχυρο και βοτανικότητα. Γεμάτο στόμα, γλυκό, με στεγνές τανίνες που του στερούν την ισορροπία



***
Merlot / Nico Lazaridi 2008 / ΠΓΕ Αγορά / Αλκοόλ: 13%
Ένα μη τυπικό Merlot
Πρόκειται για μια κλασική ερυθρή οινοποίηση της ποικιλίας, με παραμονή 6 μηνών σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Μύτη μονοδιάστατη με βοτανικές νότες, ίχνη πράσινης πιπεριάς, αλλά και μεταλλικές πινελιές, καπνό και τσακμακόπετρα. Στόμα με έντονη οξύτητα και κάπως στεγνές τανίνες, και επίγευση μικρού μήκους.

Αξιολόγηση:
***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό

Τα κρασιά δοκίμασαν οι:

  • Σπύρος Ζουμπούλης, οινολόγος
  • Μαρία Δήμου, οινοχόος
  • Σοφοκλής Πετρόπουλος, οινολόγος
  • Μαρία Κατσούλη, οινοχόος
  • Στέλιος Λογοθέτης, οινολόγος

Η γευστική δοκιμή έγινε στο εστιατόριο «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης» (Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ.: 210 80 01 402)· τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την άψογη εξυπηρέτηση. Τα κρασιά δοκιμάστηκαν τυφλά, αξιολογήθηκαν από τους δοκιμαστές και οι μέσοι όροι στρογγυλοποιήθηκαν στο μισό ή στη μονάδα, με κοινή τους απόφαση.


Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών