ΠΟΤΑ

Αµοργιανό Ρακόμελο

Ο Αντώνης Βεκρής μάς ξεναγεί στην οικογενειακή του επιχείρηση «Αμόργιον» και μας κερνάει ηδύποτα που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα.

02.09.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Αµοργιανό Ρακόμελο

Ο Αντώνης Βεκρής μάς ξεναγεί στην οικογενειακή του επιχείρηση «Αμόργιον» και μας κερνάει ηδύποτα που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Το ρακόμελο ευφραίνει το στόμα, γλυκαίνει το μυαλό µε αναμνήσεις από κυκλαδίτικες διακοπές και αναδεικνύεται σε αξιόλογο προϊόν με διακριτή τοπική ταυτότητα. Ο πολυπράγμων Αμοργιανός επιχειρηματίας Αντώνης Βεκρής το χρησιμοποίησε ως εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας νέας ποτοποιίας-αποσταγματοποιίας, η οποία σε δύσκολους καιρούς αναπτύσσεται και προσφέρει θέσεις εργασίας. «Στο νησί υπάρχει µια παλιά συνταγή, ένα βραστάρι, που το έλεγαν ψημένο, με ρακή, ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο», λέει ο ίδιος. «Το έφτιαχναν για τον πονόλαιμο, το υπόλοιπο το πρόσφεραν στους επισκέπτες, αλλά θεωρείται και επίσηµο κέρασμα στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Εμείς προσθέσαμε στο απόσταγμα σταφυλιών μέλι και οκτώ βότανα, και δηµιουργήσαμε το Ρακόμελο και την Ψημένη, εξασφαλίζοντας και τις αντίστοιχες πατέντες το 2003.


Η επόμενη έμπνευσή µας ήταν το Lemontelo (ρακόμελο µε λεμόνι), το Portomelo (με πορτοκάλι) και το Μαστιχάτο (με μαστίχα)».

Στο Ρακόμελο η περιεκτικότητα σε αλκοόλ φτάνει το 25% και στην Ψημένη το 20% – πρόκειται για ένα πιο «μαλακό» ποτό. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται απόσταγμα σταφυλιών (ρακή) από την Κρήτη και τον Τύρναβο, μέλι από τη Ρόδο και την Αστυπάλαια, πορτοκάλια και λεμόνια (φυσικός χυμός χωρίς συντηρητικά) από την Αργολίδα, βότανα από τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Για μας είναι σημαντική η χρήση ποιοτικών πρώτων υλών ανεξαρτήτως κόστους», τονίζει ο κ. Βεκρής. Ενα ακόµα ηδύποτο που παράγει είναι και το «Οινόμελον Μελίκρατον», το οποίο βασίζεται σε αρχαιοελληνική συνταγή µε κρασί μοσχάτο, ρακή, μέλι και βότανα. Τα βότανα διαφοροποιούνται αναλόγως των υπόλοιπων συστατικών, δηλαδή το Ρακόµελο συνδυάζεται με κανέλα και γαρίφαλο, ενώ το Lemontelo, λόγω του λεμονιού, χρειάζεται μέντα.


«Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω και εγκαταστήσαμε αποστακτήριο στην εταιρεία µας, ώστε να παράγουµε τη δική μας ρακή. Επίσης, στην Αµοργό ξεκίνησα δοκιμαστικά την καλλιέργεια βοτάνων, αποσκοπώντας να έχουμε αυτονομία στις προμήθειές µας», προσθέτει ο κ. Βεκρής. Η επιχείρησή του είναι οικογενειακή, ενταγμένη σε έναν ευρύτερο κύκλο τουριστικών, φωτογραφικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων στην Αμοργό και την Αθήνα – σε όλες πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα τέσσερα παιδιά του: η Καλλιόπη, η Μαρία, ο Παντελής και η Γεωργία.

Πειραματισμοί και εκπλήξεις
Για τον γιο του Παντελή, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, γενικό διευθυντή παραγωγής και οικονομικό διευθυντή της ποτοποιίας, η μεγάλη πρόκληση βρίσκεται εκτός συνόρων. «Είμαστε στραμμένοι στις εξαγωγές και ήδη διαθέτουμε τα προϊόντα μας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Ρωσία και την Κίνα», υπογραμμίζει. «Πέρυσι συμμετείχαµε, µεταξύ άλλων, και στη διεθνή έκθεση Hermes Expo International στις Ηνωµένες Πολιτείες και αφήσαμε πολύ καλές εντυπώσεις. Τα ποτά µας πίνονται εύκολα από άντρες και γυναίκες, αρέσουν σε όλους, Ελληνες και ξένους, οπότε βασικό μας µέλημα είναι να διαδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερο – σε ετήσια βάση διαθέτουµε συνολικά στην εγχώρια αγορά περίπου 50.000 φιάλες».


«Ετοιμάζουμε δύο νέα ηδύποτα, το ένα µε κύριο συστατικό το ρόδι, και το άλλο, το πιο πρωτότυπο, από φραγκόσυκα», μας αποκαλύπτει ο Αντώνης Βεκρής. «Σε όλη την Ευρώπη φτιάχνουν αποστάγματα από φρούτα· μόνο εμείς δεν κάνουμε. Στο Μεξικό φτιάχνουν τεκίλα από κάκτους, εμείς από φραγκόσυκα θα παράγουμε τη Μεκίλα, µε φασκόμηλο και μέντα. Το όνομά της μαρτυρεί την προσθήκη μελιού στη σύστασή της. Σε 1 – 2 χρόνια θα κατασκευάσουμε αποσταγματοποιία-ποτοποιία και στην Αµοργό, η οποία θα είναι και επισκέψιµη, ενώ στους στόχους µας περιλαµβάνεται και η παραγωγή κρασιού, ξηρού και γλυκού». Πέραν τούτου, όπως μας ενημερώνει, στο ήδη υπάρχον εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της η οικογένεια Βεκρή θα προσθέσει ρακόμελο σε μια νέα σειρά γλυκών (σιροπιαστών, αμυγδαλωτών κ.λπ). Και οι πειραματισμοί συνεχίζονται.


Τα προϊόντα µε την επωνυμία ΑΜΟΡΓΙΟΝ (Ρακόμελο, Ψημένη, Μαστιχάτο, Lemontelo, Portomelo, Οινόμελον Μελίκρατον) διατίθενται σε κάβες, καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, ζαχαροπλαστεία, καφέ, ντελικατέσεν καθώς και στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Metro, Βερόπουλος και Δούκας σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών