PROMO

Στον Γαστρονόμο Ιουνίου: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Ταξιδεύουμε στη Ρώμη μαζί με την Ελληνο-Ιταλίδα Δωροθέα Μερκούρη και ανακαλύπτουμε τις αυθεντικές συνταγές και όλες τις νοστιμιές της Αιώνιας Πόλης.

05.06.2022| Updated: 16.02.2024
Στον Γαστρονόμο Ιουνίου: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Τι γεύση έχει η αιώνια πόλη; Καρμπονάρα, cacio e pepe ή αματριτσιάνα; Ή μήπως είναι γλυκιά σαν τις κροστάτες και τα μαριτότσι; Και γάργαρη σαν τα τρεχούμενα νερά από τις φοντάνες της; Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 11 Ιουνίου ταξιδεύουμε στην αιώνια πόλη παρέα με την Ελληνο-Ιταλίδα ηθοποιό και μοντέλο, Δωροθέα Μερκούρη, η οποία κρατάει από σόι τζελατιέρηδων. Μας ξεναγεί σε μυστικά στέκια και ψαγμένα μαγαζιά, και μας βάζει σε σπίτια επιφανών Ρωμαίων. Μαζί με την οικογένειά της και τους αγαπημένους φίλους της μαθαίνουμε τις πιο εξελιγμένες εκδοχές των αγαπημένων τοπικών συνταγών. Μαγειρεύουμε μια υπέρκομψη cacio e pepe, την τέλεια καρμπονάρα, μια gluten free αματριτσιάνα, αλλά και δεκάδες άλλες συνταγές που λατρεύει όλη η Ρώμη. 

Η ιταλική πρωτεύουσα, όπως και κάθε πρωτεύουσα του κόσμου, συγκεντρώνει το απόσταγμα της γαστρονομίας μιας ολόκληρης χώρας, ενώ ταυτόχρονα, η κουζίνα της είναι το αποτύπωμα της αρχαίας ιστορίας της, είναι μαζί και εξωστρεφής, είναι μια πόλη λουσμένη στο φως, μια σύγχρονη κοινωνός του κόσμου. Η παράδοσή της και η αυθεντική κουζίνα της είναι παντού, κι όχι μόνο στα τουριστικά μαγαζιά, αλλά και στην καθημερινότητά της. Ακούει τις εξελίξεις, αλλά αποδέχεται και εγκολπώνεται μόνο αυτά που της ταιριάζουν. Συνεχίζει να μαγειρεύει με γκουαντσιάλε και λαρδί, αλλά και με το δικό της ελαιόλαδο, έχει το τυρί της, το διάσημο πεκορίνο ρομάνο, και τη δική της σαλάτα, την πουνταρέλε.

Στα καλά εστιατόρια αλλά και στις απλές, συνοικιακές τρατορίες, σερβίρουν περήφανα από trippa romana, δηλαδή τον κοκκινιστό πατσά με τριμμένο πεκορίνο ρομάνο, μέχρι αγκινάρες alla giudia, τις ολόκληρες τηγανισμένες αγκινάρες που τρώγονται ξεφυλλίζοντάς τις με τα χέρια. Στα μεγάλα πεζοδρόμια στις παραποτάμιες λεωφόρους βρίσκουμε ακόμη κιόσκια με τις παραδοσιακές γρανίτες λεμονιού με τον τριμμένο πάγο, δεκάδες μαγαζάκια φτιάχνουν την περίφημη πίτσα al taglio που τρώγεται στο χέρι και πωλείται με το ζύγι, ενώ δεν υπάρχει φούρνος και παστιτσερία που να σέβεται τον εαυτό της και να μην πουλάει κροστάτα και μαριτότσι, τα πιο δημοφιλή γλυκά της Ρώμης. 

Για 5 ημέρες ζήσαμε σαν Ρωμαίοι στην αιώνια πόλη, και μαζί με τη μεσογειακή καλλονή, τη Δωροθέα Μερκούρη, μυηθήκαμε στις γεύσεις και τις συνήθειές της. Επιστρέψαμε με ένα πλούσιο συνταγολόγιο, έναν ψαγμένο τουριστικό οδηγό, δεκάδες αναμνηστικές φωτογραφίες, και μια βαλίτσα γεμάτη ρωμαίικα ψώνια από τα μερκάτι για να ετοιμάσουμε λουκούλλεια γεύματα πίσω στην πατρίδα μας.

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 11 Ιουνίου με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών