ΟΙΝΟΣ

Natural Wines: Δοκιμάζοντας τα νέα, ωραία και φυσικά κρασιά

Οκτώ καλοφτιαγμένα κρασιά φυσικής οινοποίησης ή και ήπιων παρεμβάσεων, που αξίζει να δοκιμάσετε. Μέχρι τότε όμως δείτε την άποψη των οινολόγων.

Νένα Δημητρίου Βένια Ρούφα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Natural Wines: Δοκιμάζοντας τα νέα, ωραία και φυσικά κρασιά

Αν και διαφορετικός από χώρα σε χώρα, υπάρχει πλέον επισήμως ορισμός για το τι σημαίνει για ένα κρασί ο χαρακτηρισμός «φυσικό». Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τίτλο, natural ή φυσικά λέγονται τα κρασιά που προέρχονται από χειρωνακτικό τρύγο, η διαλογή του καρπού γίνεται επίσης με το χέρι, στην καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα, τα σταφύλια προέρχονται συνήθως από βιοδυναμικούς ή και βιολογικούς αμπελώνες, έχουν οινοποιηθεί με λιγότερες ή καθόλου παρεμβάσεις με γηγενείς ζύμες, με ελάχιστα έως καθόλου φιλτραρίσματα και απουσία θειωδών. Η φυσική οινοποίηση είναι μια πανάρχαια διαδικασία, έτσι φτιάχνονταν τα κρασιά για αιώνες, πριν από την καθιέρωση της βιομηχανίας και της μαζικής οινοπαραγωγής, στην οποία χρειάστηκαν τεχνολογικά «εργαλεία» για να αυξηθεί ο όγκος κρασιού και να καλυφθεί η ζήτηση. Ωστόσο, σήμερα δεν είναι λίγες οι φορές που κάτω από την ετικέτα «natural» έχουμε πιει κρασιά που είναι άκομψα, δεν έχουν ελκυστικό άρωμα, εμφανίζονται «γυμνά», πλαδαρά, στοιχεία που δηλώνουν την τυχαιότητα της διαδικασίας παραγωγής τους. Ταυτόχρονα έχει συμβεί, στους περισσότερους που βρισκόμαστε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά κοντά στο κρασί, να γευτούμε καταπληκτικά δείγματα και από τις δύο κατηγορίες – συμβατικής παραγωγής ή φυσικής. Χωρίς να θεοποιούμε τη φυσική οινοποίηση, αλλά και χωρίς να δαιμονοποιούμε τη συμβατική, δοκιμάζουμε νέα και καλοφτιαγμένα κρασιά ήπιας παρέμβασης που αξίζει να γευτείτε, ώστε να καταλήξετε στο αν η φυσική οινοποίηση ταιριάζει στα γευστικά σας κριτήρια. Ν.Δ.

Τα κρασιά που δοκίμασαν οι νεαροί οινολόγοι, τους έδωσαν τροφή για σκέψη και προκάλεσαν πολύωρες κουβέντες.

Holy Mania 2021, Troupis Winery

Το Ηoly Μania της οινοποιίας Τρουπή είναι ένα λαχταριστό Μοσχοφίλερο από ένα single vineyard αμπελοτόπι που βρίσκεται στα 700 μ. υψόμετρο. Τόσο η αυθόρμητη ζύμωση όσο και η τετράμηνη παραμονή του σε τσιμεντένιες δεξαμενές το βοηθούν να χτίσει και να διατηρήσει το ιδιαίτερο αρωματικό του προφίλ. Μύτη μενεξεδένια και τριανταφυλλιά. Οξύτητα που καθηλώνει και λουκουμάτη επίγευση που διαρκεί. Παράγεται σχεδόν αποκλειστικά για την Αμερική, σε ποσότητα που θυμίζει κυνήγι θησαυρού (3.000 φιάλες). Βρείτε μία από αυτές, σερβιριστείτε και… voilà, το Ηoly Grail σας είναι εκεί και σας περιμένει! Τιμή: 12€

Α-Γραφο Ασύρτικο 2021, Κοντοζήσης

Το Α-Γραφο Ασύρτικο υπογράφει την απόλυτα φυσική έκφραση του Ασύρτικου της Ηπείρου. Ο βιολογικά πιστοποιημένος αμπελώνας βρίσκεται στα 300 μ. υψόμετρο, ενώ όχι μόνο άγριες ζύμες, αλλά και ολόκληρα τσαμπιά παίρνουν μέρος στη ζύμωση. Έξι ολόκληρους μήνες μένει με τις οινολάσπες. Το Α-Γραφο είναι ένα κρασί που ανασύρει μνήμες από τα παλιά και ήρθε όχι μόνο για να γράψει στις καρδιές μας, αλλά και να μείνει για πάντα χαραγμένο σε αυτές. Τιμή: 24€

Τα κρασιά δοκίμασαν οι οινολόγοι (από αριστερά) Στελλίνα Κυπραίου, Ευάγγελος Νικολού, Βένια Ρούφα, Πάνος Παπαγιαννακόπουλος, Χαρά Γκόγκου και Άρης Τσέλεπος

MiNiMus Mαλαγουζιά, Χατζηβαρύτη

Η ΜiNiMuS είναι ένα blend της κοτσονάτης Μαλαγουζιάς και του πασπαρτού Ροδίτη. Τα σταφύλια ζυμώθηκαν αυθόρμητα σε πήλινους αμφορείς χωρίς καμία προσθήκη, διαύγαση ή φιλτράρισμα και με σχεδόν ανύπαρκτη περιεκτικότητα σε θειώδη. Αποξηραμένα βερίκοκα, ροδάκινα και λουλουδάκια στη μύτη, κέδρος, μέλι, περγαμόντο και τζίντζερ στο στόμα. Αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα κρασί με φλογερό ταμπεραμέντο. Τιμή: 20€

Mater Νatura, Βαϊμάκης

Ο Βασίλης Βαϊμάκης είναι από τους πρώτους «νατουραλίστες» οινοποιούς της Ελλάδας. Το Μater Natura από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από τα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου, ακολουθεί κλασική λευκή οινοποίηση. Έντονες χρυσές ανταύγειες, κομψά αρώματα περγαμόντου, λάιμ και τριαντάφυλλου, γήινες και βοτανικές νότες, ωραίο σώμα, τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Η Σάρον Στόουν του Μοσχάτου Αλεξανδρείας είναι εδώ. Τιμή: 19€

Brousko, Siflogo

Το Μπρούσκο από το οινοποιείο Σύφλογο είναι η απόλυτα ρουστίκ προσέγγιση της γνωστής ποικιλίας της Λευκάδας που ακούει στο όνομα Βερτζαμί. Πρόκειται για ένα σταφύλι με σκούρο, σχεδόν μαύρο χρώμα και έντονο αρωματικό προφίλ. Γίνεται άγρια ζύμωση σε δεξαμενή και ωρίμανση σε παλαιά δρύινα βαρέλια για 18 μήνες. Έτσι προκύπτουν βαθιά αρώματα μαύρων φρούτων, έντονη βανίλια και ξύλο από την παρατεταμένη παραμονή στα βαρέλια και γερές δόσεις μπαχαρικών στο στόμα. Τα φαγητά στη σχάρα βρήκαν τον απόλυτο σύμμαχό τους. Τιμή: 20€

Great Mother, Στυλιανού

Η επίμονη και τανική γηγενής ποικιλία της Κρήτης, η Μανδηλαριά, παίρνει το όνομα της Μεγάλης Μητέρας, της μητέρας θεάς των αρχαίων Μινωιτών. Άγριες ζύμες κατά την οινοποίηση, σύντομη παραμονή με τις οινολάσπες και εμφιάλωση χωρίς διήθηση και περιττά φινιρίσματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανοιχτό κόκκινο κρασί με γλυκές νύξεις ξηρών καρπών και γινωμένων κόκκινων φρούτων. Η απογείωση της Μανδηλαριάς, που τόσο μας παιδεύει, αλλά τελικά μας γοητεύει. Δώστε της χρόνο να ξεδιπλωθεί οπωσδήποτε. Τιμή: 19€

Η δοκιμή έγινε στο wine bar Τανίνη Αγάπη μου (Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια), που ειδικεύεται στα φυσικά κρασιά. Διαθέτουν περισσότερες από 100 ετικέτες ελληνικής παραγωγής από όλη τη χώρα, που σερβίρονται όλες σε ποτήρι.

Χιώτικο, Αριούσιος Οινοποιητική

Στην απομακρυσμένη Χίο, η σπάνια ποικιλία Χιώτικο Κρασερό, αφού τρυγηθεί, λιάζεται για περίπου μία εβδομάδα και κατόπιν ζυμώνεται με τα στέμφυλα στη δεξαμενή για είκοσι ολόκληρες ημέρες. Η ωρίμανση λαμβάνει χώρα σε δρύινα βαρέλια και διαρκεί από 18 έως 24 μήνες. Αυτό το παλαιωμένο κρασί χαρακτηρίζεται από έκρηξη γλυκών μπαχαρικών και πολύ έντονη γλυκόριζα στη μύτη. Όσον αφορά την επίγευση, από τη Χίο έρχεται και… στην κορφή κανέλα. Είναι ένα ιδιαίτερο κρασί, που χρειάζεται οπωσδήποτε να μεταγγιστεί. Τιμή: 11€

Δέσπω, Ξυδάκη

Η Δέσπω είναι ένα ρουστίκ ροζέ κρασί χωρίς καθόλου εκχύλιση, που αποκτά το χρώμα της μόνο από τον πρόρωγο. Η ποικιλιακή σύνθεση αποτελείται από σχεδόν όλο το Αιγαίο: Μαυροτράγανο με μικρή συμμετοχή Κουντούρας, Μαύρου Ποταμισιού, Μαύρης Ασκαθαριάς και Μονεμβασιάς, που συμβάλλουν στην πολυπλοκότητά του. Μύτη κόκκινων φρέσκων φρούτων με τη φράουλα να κυριαρχεί, νότες ανθικότητας και μπαχαρικών, μέτρια οξύτητα και μακρά επίγευση. Η Δέσπω είναι ιδιαίτερο ροζέ κρασί, που στα χέρια του Νίκου Ξυδάκη παντρεύει αριστοτεχνικά το παλιό με το νέο. Τιμή: 25€

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών