ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για τρίτη φορά καλύτερος Οινοχόος ο Άρης Σκλαβενίτης

Ο σομελιέ, συνιδιοκτήτης του Οinoscent και συνεργάτης του Γαστρονόμου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του 2026.

31.01.2023
Για τρίτη φορά καλύτερος Οινοχόος ο Άρης Σκλαβενίτης

Δεν περνάνε κι εύκολα οι διαγωνιζόμενοι του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον καλύτερο Οινοχόο. Οι γνώσεις κι οι δεξιότητές τους δοκιμάζονται με πολλούς τρόπους: γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από τους εννιά διαγωνιζόμενους, στην τελική φάση, που έλαβε χώρα χτες Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, προκρίθηκαν τρεις. Μετά από έναν νέο γύρω δύσκολων tasks –τυφλή γευσιγνωσία αποσταγμάτων, αναγνώριση κρασιών, σέρβις αφρώδους κρασιού, μετάγγιση ερυθρού, αναγνώριση λαθών σε μια λίστα κ.ά.– αναδείχτηκε ο τελικός νικητής. Κι ήταν γνώριμος.

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε φέτος μετά από μια παύση δύο χρόνων λόγω της πανδημίας, ο Άρης Σκλαβενίτης ξεχώρισε για άλλη μια φορά – θυμίζουμε ότι ο οινολόγος, σομελιέ και συνιδιοκτήτης του wine bar Oinoscent και συνεργάτης του Oινοχόου και του Γαστρονόμου είχε βρεθεί στην πρώτη θέση και το 2016 και το 2019. Εκείνος λοιπόν θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων που θα πραγματοποιηθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I), μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας – ο τόπος διεξαγωγής του μέλλει να ανακοινωθεί.

«Είναι πάντα στρεσογόνο, δεν είναι εύκολο,» λέει ο σομελιέ, «αλλά όσο περνάνε τα χρόνια το διαχειρίζεσαι πιο εύκολα», λέει ο τρις νικητής, συμπληρώνοντας ότι παίρνοντας μέρος σε ανάλογου βεληνεκούς διεθνείς αναμετρήσεις γίνεσαι καλύτερος. Ο Παναγιώτης Κατσούδας, wine director της Tsaknakis Premium Brands, ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση, και ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, head sommelier του Noema Mykonos, που βρέθηκε στην τρίτη αξίζουν κι εκείνοι χειροκρότημα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών