ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σίδερα ατμού με νέες τεχνολογίες για γρήγορο καθάρισμα

Το σιδέρωμα ρούχων αποτελεί βασική ανάγκη σε κάθε σπιτικό κι έτσι η σωστή επιλογή ενός σίδερου ατμού είναι κάτι εξίσου αναγκαίο ώστε η διαδικασία να …

11.01.2021| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Karolina Grabowska
Σίδερα ατμού με νέες τεχνολογίες για γρήγορο καθάρισμα

Το σιδέρωμα ρούχων αποτελεί βασική ανάγκη σε κάθε σπιτικό κι έτσι η σωστή επιλογή ενός σίδερου ατμού είναι κάτι εξίσου αναγκαίο ώστε η διαδικασία να γίνει όσο ευκολότερη και ταχύτερη είναι εφικτό. Κατά βάση, αυτά που οι περισσότεροι κάνουν -ακόμη κι ασυνείδητα- κατά τη διαδικασία σιδερώματος είναι να ξεχωρίζουν τα ρούχα ανά ύφασμα, να ελέγχουν την ποσότητα νερού που απομένει στο δοχείο και φυσικά, να φροντίζουν η πλάκα του σίδερου να διατηρείται σαν καινούρια ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στα ρούχα. Κανείς δε θα ήθελε να δει το αγαπημένο του μπλουζάκι με λεκέ σκουριάς εξαιτίας της πλάκας, σωστά;

Επομένως, οι κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει πληθώρα νέων τεχνολογιών για να πετύχουν ακριβώς αυτό που ψάχνεις: ένα σίδερο που θα κάνει τη δουλειά σου γρήγορη κι εύκολη, δίχως να καταβάλλεις υπερβολική προσπάθεια, που είναι και το ζητούμενο.

Αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας και… αντίο χρονοβόρες ρυθμίσεις!

Πιθανότατα, η στοίβα ρούχων προς σιδέρωμα περιλαμβάνει πολλά και διάφορα είδη υφάσματος. Από τζιν έως μεταξωτά ή ένα απλό μπλουζάκι, όλα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και σιδερώνονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο κουραστικό είναι να αλλάζεις συνεχώς τη θερμοκρασία ή, εναλλακτικά, να ομαδοποιήσεις τα ρούχα ανά τύπο υφάσματος προτού ξεκινήσεις το σιδέρωμα. Ειδικά για μια οικογένεια, μόνο η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα προτού καν το σίδερο αγγίξει κάποιο ρούχο.

Κάπου εκεί, η λειτουργία αυτόματης ρύθμισης θερμοκρασίας -την οποία πολλοί κατασκευαστές ενσωματώνουν με διάφορες ονομασίες και ιδιαιτερότητες- θα φανεί ως… θαύμα. Ουσιαστικά, το σίδερο προσαρμόζει τη θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που ταιριάζει για κάθε ύφασμα, ώστε να μην χρειάζεται παρέμβαση κάθε φορά που περνάει από διαφορετική επιφάνεια. Κι αν κάποια τσάκιση αποδειχτεί… πολύ σκληρή για να ισιώσει, τότε φυσικά, υπάρχει και η χειροκίνητη ρύθμιση για τον συγκεκριμένο τύπο υφάσματος.

Ασφάλεια διαρροής νερού για ξέγνοιαστο σιδέρωμα

Πολλές φορές, κάνουμε κάποιο μικρό διάλλειμα όταν σιδερώνουμε τα ρούχα, είτε για να διπλώσουμε σωστά όσα ετοιμάσαμε είτε για να προετοιμάσουμε τα επόμενα. Άλλοτε, έχουμε ρούχα που απαιτούν σιδέρωμα σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μην πληγωθεί το ύφασμα. Όπως και αν έχει, η θερμοκρασία της πλάκας σιδερώματος ενδέχεται να μειωθεί, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε ανεπιθύμητες διαρροές νερού από τις οπές της πλάκας. Φυσικά, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν το νερό καεί και στεγνώσει πάνω στην πλάκα, για παράδειγμα, ενώ αποτελεί άλλη μια… ενόχληση στην ήδη χρονοβόρα διαδικασία σιδερώματος.

Πλέον, δεν χρειάζεται να… μετράει κανείς τα δευτερόλεπτα, καθώς πολλά σίδερα ατμού ενσωματώνουν τεχνολογία που σταματά τις διαρροές ακόμη κι αν το σίδερο χρησιμοποιείται κάθετα για κρεμασμένα ρούχα ή κουρτίνες. Έτσι, η ακεραιότητα της πλάκας παραμένει εγγυημένη ενώ λεκέδες που μπορεί να προκύψουν από τις σταγόνες του νερού, ανήκουν στο παρελθόν.

Υψηλές επιδόσεις για επίμονα… προβλήματα

Ένα αποδοτικό σίδερο συνδυάζει, κυρίως, δύο πράγματα: υψηλή παραγωγή ατμού και μεγάλη ισχύ. Αυτά τα δύο βοηθούν ένα σίδερο να ανταποκριθεί σε δύσκολες τσακίσεις, με τον ατμό να μαλακώνει το ρούχο και την καυτή πλάκα να του δίνει μορφή. Ένα σίδερο ισχύος 2500W-3000W θεωρείται δυνατό ενώ η παροχή ατμού (που μετριέται σε gr/m) ιδανικά θα πρέπει να είναι από 40gr/m και επάνω.

Ένα σίδερο που ενσωματώνει τα παραπάνω, θα κάνει την εύκολη δουλειά ακόμη ευκολότερη, καθώς με ένα απλό πέρασμα θα εξαφανίζει τις απλές τσακίσεις όμως η δύναμή του θα φανεί στις δυσκολότερες περιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αισθητά λιγότερη προσπάθεια. Λιγότερη προσπάθεια και μικρότερος χρόνος σε κάθε τσάκιση σημαίνει κέρδος σε συνολικό χρόνο σιδερώματος, απελευθερώνοντας πολύτιμα λεπτά από τη μέρα σου.

Υλικό πλάκας για ένα σίδερο που διαρκεί

Το υλικό της πλάκας του σίδερου είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη προτού γίνει αγορά μιας συσκευής. Επηρεάζει τη διάρκεια ζωής, την αντοχή και την απόδοσή της ενώ μικρές ιδιαιτερότητες ανά περίπτωση μπορούν και να επηρεάσουν τον τρόπο που σιδερώνει κανείς. Τα βασικότερα είδη πλάκας που θα συναντήσει κανείς είναι οι κεραμικές, οι αντικολλητικές και οι ανοξείδωτες.

Οι κεραμικές πλάκες είναι ίσως οι δημοφιλέστερες, καθώς έχουν εξελιχθεί σε σημείο που ζεσταίνονται εξαιρετικά γρήγορα και δουλεύουν εξίσου ταχύτητα πάνω στο ρούχο, γλιστρώντας πάνω σε αυτό με τον χρήστη περισσότερο να δίνει κατεύθυνση παρά να καταβάλλει προσπάθεια για να κινεί το σίδερο. Είναι όμως ευαίσθητες και απαιτούν πολλή προσοχή για να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου, κι έτσι μερικοί προτιμούν τις ανοξείδωτες.

Κατασκευασμένες από χάλυβα, είναι πάρα πολύ ανθεκτικές και με τυπική συντήρηση μπορούν να αντέξουν μεγάλη χρήση σε βάθος ετών με ελάχιστη φθορά, αλλά δεν έχουν την… χάρη της κεραμικής όταν «τρέχουν» επάνω στο ύφασμα. Τέλος, οι αντικολλητικές πλάκες διαθέτουν επίστρωση και αντοχή που τις κατατάσσει κάπου ανάμεσα στις κεραμικές και τις ανοξείδωτες, απαιτώντας φροντίδα για να αποδίδουν σταθερά με το πέρασμα του χρόνου.

Πέρα από το υλικό, θα πρέπει να υπάρχει κατά νου η προστασία ενάντια στα άλατα. Ένα σίδερο ατμού, που συνεχώς παράγει ατμό, αργά ή γρήγορα θα εμφανίσει άλατα. Οι πιο προηγμένες πλάκες πλέον ενσωματώνουν συνδυασμούς υλικών που αντιστέκονται στα άλατα, βοηθώντας τον χρήστη να τα διατηρήσει σαν καινούρια, ευκολότερα.

Πρακτικά, οι πλάκες έχουν φτάσει σε επίπεδο που προσφέρουν υψηλές επιδόσεις και αντοχή κι είναι πλέον ζήτημα του τι ψάχνει ο χρήστης. Για ένα άτομο με πολλά t-shirts και τζιν, ένα ανοξείδωτο ίσως είναι αρκετό για γρήγορη δουλειά και ελάχιστο χρόνο συντήρησης του σίδερου. Για κάποιον με μεγαλύτερη ποικιλία ρούχων και υφασμάτων, ένα σίδερο κεραμικής πλάκας θα ήταν ιδανικότερο για να εξασφαλίσει την ταχύτητα και απαλότητα στο σιδέρωμα, δεδομένου ότι ο χρήστης θα σιδερώνει πολλά, διαφορετικά υφάσματα.

Για κρεμασμένα ρούχα ή κουρτίνες, κάθετο σιδέρωμα!

Δεν είναι λίγα τα σίδερα ταξιδίου που είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν κάθετα, ώστε να μπαίνουν ευκολότερα σε μια βαλίτσα και να λειτουργούν τόσο απλά που δεν απαιτούν σιδερώστρα αλλά κρεμάστρα. Μιας και η ανάγκη για κάθετο σιδέρωμα δεν περιορίζεται σε ένα ταξίδι, πολλά παραδοσιακού σχεδιασμού ατμοσίδερα πλέον διαθέτουν τη δυνατότητα κάθετου σιδερώματος για να γίνουν, πρακτικά, συσκευές δύο-σε-ένα και να γλιτώσουν αρκετό κόπο από τον χρήστη.

Για το σιδέρωμα ή το φρεσκάρισμα σε ρούχα, κουρτίνες ή ακόμη και τα κρόσια του καλύμματος μιας πολυθρόνας, δεν είναι απαραίτητο να τοποθετούνται όλα στη σιδερώστρα και να σιδερώνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρησιμοποιώντας το σίδερο κάθετα, το επί τόπου σιδέρωμά τους είναι μια πραγματικότητα που λύνει τα χέρια, καθώς δεν θα χρειάζεται βάλε-βγάλε της κουρτίνας για έναν μικρό λεκέ ούτε να στήνει κάποιος τη σιδερώστρα για ένα μικρό τσαλάκωμα στο μπλουζάκι. Εδώ είναι εξαιρετικά σημαντική η πίεση του ατμού όπως και η παροχή, καθώς η πλάκα δε θα ακουμπάει το ύφασμα και είναι στο «χέρι» του ατμού να κάνει τη δουλειά. Τα ευέλικτα σίδερα ατμού που σιδερώνουν τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, είναι κάτι που πολλοί ίσως αγνοούν, όμως ακόμη περισσότεροι θα ήθελαν να έχουν στα σπίτια τους.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών