ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πίτες για τύλιγμα

Για σουβλάκια, σάντουιτς αλλά και κάθε λογής τυλιχτά.

03.04.2019| Updated: 25.06.2021
Πίτες για τύλιγμα

Ελληνικές: Καλύτερα αλάδωτες
Αν και πολύ νόστιμες όταν ψηθούν, οι αφράτες ελληνικές πίτες που βρίσκουμε στην αγορά φτιάχνονται συνήθως με διογκωτικά και βελτιωτικά γεύσης. Αν παρόλα αυτά είμαστε οπαδοί του κλασικού τυλιχτού σουβλακιού, πρέπει να έχουμε κατά νου πως είναι προτιμότερο να μην τις λαδώνουμε, παρά ελαφρώς πριν από το ψήσιμο, για να μη γίνουν βαριές. Ετσι κι αλλιώς θα απορροφήσουν τη νοστιμιά από το περιεχόμενό τους. Τις ψήνουμε είτε εκεί όπου ψήνουμε τα σουβλάκια (σχάρα ή γκριλ) είτε σε ένα καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι.

Αραβικές: προσοχή στο ψήσιμο
Είναι λεπτές, ελαφρές, πιο ουδέτερες σε γεύση και λιγότερο επιβαρυμένες με πρόσθετα. Για σουβλάκια, τις ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, ώστε να γίνουν ευλύγιστες. Αν παραψηθούν, γίνονται άκαμπτες, σπάνε και δεν μπορούμε να τις τυλίξουμε. Μπορούμε ωστόσο να τις σερβίρουμε σε κομμάτια, με τζατζίκι ή ντιπ.

Οι κυπριακές «θήκες»
Οι οβάλ κυπριακές πίτες θέλουν ένα ελαφρύ ζέσταμα ώστε να γίνουν πιο μαλακές. Στη συνέχεια, τις χαράζουμε κατά μήκος δημιουργώντας έτσι μια «θήκη» την οποία γεμίζουμε με το κρέας, τα λαχανικά και τη σάλτσα.

3 μυστικά νοστιμιάς

  • Ένα απλό πασπάλισμα με χονδροσπασμένο θαλασσινό αλάτι και ρίγανη συχνά αρκεί για να νοστιμίσει και την πιο άγευστη πίτα.
  • Η άτονη γεύση μιας αραβικής πίτας αποκτά νότες Ανατολής αν πριν από το ψήσιμο την αλείψουμε με ελάχιστο λάδι και την πασπαλίσουμε με το μείγμα μπαχαρικών «ζατάαρ». Πωλείται έτοιμο στα μπαχαράδικα, αλλά φτιάχνεται εύκολα: ανακατεύουμε σε ίσες δόσεις αλάτι, μαύρο πιπέρι, σουμάκι, ξερό θυμάρι, σουσάμι και, αν έχουμε, μαυροκούκι.
  • Για μη μαριναρισμένα σουβλάκια αρνιού ή κοτόπουλου, φτιάχνουμε το περίφημο ινδικό μείγμα «γκαράμ μασάλα», ανακατεύοντας σε ίσες δόσεις, τριμμένα: μαύρο και λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, καρδάμωμο, αστεροειδή γλυκάνισο και κόλιανδρο. Μετά, καβουρδίζουμε το μείγμα σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους. Με το μείγμα αυτό πασπαλίζουμε τις πίτες, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για το κρέας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών