ΟΙΝΟΣ

Καλοκαίρι στα κόκκινα

Η περίφημη «θερμοκρασία δωματίου» των ερυθρών οίνων είναι 16° C. Tα βάζουμε, λοιπόν, στο ψυγείο και τα απολαμβάνουμε και το καλοκαίρι!

26.06.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Καλοκαίρι στα κόκκινα

Η περίφημη «θερμοκρασία δωματίου» των ερυθρών οίνων είναι 16° C. Tα βάζουμε, λοιπόν, στο ψυγείο και τα απολαμβάνουμε και το καλοκαίρι!

Eκτός από τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά ενός κρασιού, ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την τελική εντύπωση της απόλαυσής του είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες «χάνονται» γεύσεις και αρώματα, σε πολύ υψηλές έχουμε στο ποτήρι πλαδαρά, στυφά, αλκοολικά, καθόλου γοητευτικά κρασιά. Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται βέβαια όταν θέλεις να πιεις κόκκινο κρασί, ειδικά το καλοκαίρι! Έχω κρατήσει με θαυμαστό τρόπο την ψυχραιμία μου σε εστιατόρια όταν το κόκκινο κρασί έρχεται στο τραπέζι ζεστό και στην παράκλησή μου για μια σαμπανιέρα, αδαείς περιποιητές με βάζουν στη θέση μου, την άσχετη, λέγοντάς μου είτε υπεροπτικά είτε διδακτικά ότι «τα κόκκινα κρασιά πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου». Κι εκεί αρχίζουν τα private σεμινάρια… Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα μια και καλή: τα περίφημα δωμάτια και οι θερμοκρασίες τους έχουν καταργηθεί, γιατί αναφέρονται σε άλλες εποχές. Εκείνα τα δωμάτια ήταν μεγάλες τραπεζαρίες με θερμοκρασία που έφτανε στους 16° C, άντε δίπλα στο τζάκι στους 18° C. Αυτές είναι και οι σωστές θερμοκρασίες για την πλειονότητα των ερυθρών κρασιών, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι.

Στους 21°-22° C των διαμερισμάτων τον χειμώνα και στους 27°-35° C του ελληνικού καλοκαιριού, σας ορκίζομαι ότι δεν πίνεται κανένα κρασί!

Τα βάζουμε λοιπόν στο ψυγείο –στην κατάψυξη, αν βιαζόμαστε!– ή σε σαμπανιέρα και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία τους στους 16° C, ακόμα και στους 14° για τα πιο φρέσκα. Αλλά ακόμα και στους 18°, όταν έξω το θερμόμετρο δείχνει 30°-35°, το κρασί θα σας φανεί δροσερό και θα το απολαύσετε!

Η δημοφιλέστερη ποικιλία σ’ αυτή την κατηγορία κρασιών είναι το Αγιωργίτικο και γενικά κρασιά οινοποιημένα κυρίως σε δεξαμενή, προορισμένα για άμεση κατανάλωση, με καλή οξύτητα. Κόκκινα κρασιά που πίνονται δροσερά στους 14°-16° C και συνοδεύουν τέλεια όχι μόνο ψητά κρεατικά, αλλά και ψάρια, όπως τα περίφημα καλοκαιρινά α λα σπετσιώτα! Επίσης, δοξάζουν τον μουσακά, τα λαδερά, τα γεμιστά, τις μακαρονάδες με σάλτσες φρέσκιας ντομάτας και δυόσμο, κόκκινα σαγανάκια με γαρίδες, ελαφριές πίτσες μαργαρίτες κ.ά.


Οι προτάσεισ μας

  • Ερατεινές ευχές ερυθρός/Κτήμα Πιέρια Ερατεινή/ Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Syrah/Μακεδονικός τοπικός/14,40€
  • Αθανασιάδη ερυθρός/χαρμάνι με κυρίαρχο το Αγιωργίτικο/ΠΓΕ Πελοπόννησος/5,50€
  • Ορειβάτης/Κτήμα Ακριώτου/Pinot Noir/ΠΓΕ Πελοπόννησος/10€
  • Ορεινός Ήλιος/Σεμέλη/Αγιωργίτικο/ΠΓΕ Πελοπόννησος/6,90€
  • Παράγκα ερυθρή/Κυρ-Γιάννη/Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah/Τοπικός Μακεδονικός/7,20€
  • Άνεμος/Κτήμα Παλυβού/Αγιωργίτικο/ΠΓΕ Πελοπόννησος/7,30€
  • Μεθέα ερυθρός/Οινοποιία Βρυνιώτη/Merlot-Μαντηλαριά/5,70€
  • Mountain fish/Κατώγι Αβέρωφ/Αγιωργίτικο/ΠΓΕ Πελοπόννησος/6,40€
  • Αμπέλου φως/Ζαχαριάς/Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon/Επιτραπέζιος/4,70€
  • Άκρες ερυθρό/Κτήμα Σκούρα/Αγιωργίτικο/ΠΓΕ Πελοπόννησος/6,50€
  • Μικρή Αρκούδα/Κτήμα Ζαφειράκη/Merlot, Syrah/ΠΓΕ Τύρναβος/8,40€
  • Σημείο Στίξης/Μπουτάρης Οινοποιητική/Χαρμάνι/5,40€

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών