ΟΙΝΟΣ

10 ελληνικά ροζέ κρασιά στιλ Προβηγκίας για τις μέρες του καλοκαιριού

Ανοιχτόχρωμα, φίνα, με αρώματα λουλουδιών και φρούτων, θα δώσουν χαρακτήρα στις καλοκαιρινές βραδιές μας.

23.06.2021| Updated: 15.02.2024
10 ελληνικά ροζέ κρασιά στιλ Προβηγκίας για τις μέρες του καλοκαιριού

Ο οινολόγος-οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει μερικά από τα καλύτερα ροζέ στιλ Προβηγκίας που παράγονται στην Ελλάδα από διακεκριμένους οινοποιούς. 

1. Idylle d’Achinos 2020, Grenache-Syrah-Αγιωργίτικο, La Tour Melas, Φθιώτιδα

Από τα πρώτα ελληνικά ροζέ «στιλ» Προβηγκίας. Σίγουρα από αυτά που έκαναν πολύ κόσμο να στραφεί στα ροζέ κρασιά και πολλούς Έλληνες παραγωγούς να βγάλουν αντίστοιχα ποιοτικά ροζέ. Ανοιχτής έντασης χρώμα, έντονα ανθικά αρώματα, κόκκινα φρούτα του δάσους. Το Κτήμα La Tour Melas βρίσκεται στον Αχινό Φθιώτιδας. Συνδυάστε το με μια αχινομακαρονάδα.

2. Single Vineyard Merlot 2020, Domaine Costa Lazaridi, Δράμα
Το Κτήμα Λαζαρίδη, γνωστό στο ελληνικό κοινό για τα λευκά και τα ερυθρά πλούσια κρασιά του, για τρίτη χρονιά βγάζει από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ από την ποικιλία Merlot, με τον φρουτώδη χαρακτήρα του ιδιαίτερα έντονο. Σημαντικό στοιχείο η έντονη λιπαρότητα στο στόμα, που του δίνει ένα έξτρα όγκο. Συνδυάστε το με ψητό σολομό και σοτέ σπανάκι.

3. Petite Fleur 2020, Σιδερίτης, Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα
Το Κτήμα Παρπαρούση έχει κάνει σπουδή στην ερυθρωπή ποικιλία Σιδερίτη, παράγει blanc de noir κρασί (λευκός οίνος από ερυθρωπό σταφύλι), παλαιωμένο απόσταγμα από Σιδερίτη και ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, ροζέ Προβηγκίας. Ορυκτός χαρακτήρας, αρώματα λουλουδιών, μικρών φρούτων του δάσους, τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνδυάστε το με ceviche γαρίδας, κόκκινη πιπεριά, ακτινίδιο και λάιμ.

4. L’Esprit du Lac Vieilles Vignes 2020, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο
Το Πνεύμα της Λίμνης, όπως είναι η ονομασία του κρασιού στα ελληνικά, είναι η τελευταία προσθήκη ροζέ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Οι αμπελώνες του Ξινόμαυρου μεγάλωσαν ηλικιακά και ήρθε η στιγμή να παραχθεί ένα πιο γεμάτο ροζέ κρασί. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων (ροδάκινο, βερίκοκο) και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, ντομάτα, με νευρική οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με χοιρινή τηγανιά με ντομάτα και πιπεριές.

5. Roz 2020, Μαυροδάφνη, Κτήμα Πετρακόπουλου, Κεφαλονιά
Τα τελευταία χρόνια το Κτήμα Πετρακόπουλου από την Κεφαλονιά μας σύστησε ακόμα μια μορφή της Μαυροδάφνης πέρα από την ξηρή, την ροζέ εκδοχή της. Το χρώμα της είναι σομόν με φρέσκα αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, βοτάνων και φυτικών στοιχείων. Στο στόμα είναι ξηρή με στρογγυλή υφή και μέτριο σώμα. Ένα ροζέ που θα ήθελα να δοκιμάσω με μελιτζάνες κοκκινιστές.

6. Rosé de Xinomavro 2019, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα
Αν και τα ροζέ τύπου Προβηγκίας είναι της μόδας, ο Απόστολος Θυμιόπουλος σαν αντισυμβατικός χαρακτήρας πάει ακόμα μια φορά αντίθετα από την αγορά και παρουσιάζει ένα ροζέ Ξινόμαυρο με έντονο χρώμα, αρώματα ώριμων μαρμελαδιασμένων κόκκινων φρούτων, βοτάνων και γήινου χαρακτήρα που το κάνει ξεκάθαρα ένα γαστρονομικό ροζέ κρασί που θα μπορούσε να σταθεί και δίπλα σε κοκκινιστά κρέατα όπως ένα μοσχάρι.

7. A-muse 2020, Μούχταρο-Sauvignon Blanc, Κτήμα Μουσών, Θήβα
Το Κτήμα Μουσών βρίσκεται στο χωριό Άσκρη στη Θήβα, στην Κοιλάδα των Μουσών. Είναι το πρώτο οινοποιείο που ασχολήθηκε με την ποικιλία Μούχταρο, μια δύσκολη ποικιλία με υψηλές οξύτητες και δυνατές τανίνες. Το Α-muse έχει έντονα αρώματα φράουλας, βατόμουρου και βιολέτας, τονισμένη οξύτητα και μέτρια προς μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με ντοματοκεφτέδες συνοδεία γιαουρτιού αρωματισμένου με άνηθο.

8. Ξινόμαυρο 2020, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή
Όταν το Κτήμα Γεροβασιλείου αποφασίζει να βγάλει έναν νέο κωδικό, τότε σίγουρα έχει τον λόγο του. Ένα καινούργιο ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο, την οποία έως τώρα δεν είχαμε δει σε κάποια άλλη ετικέτα του οινοποιείου, ένα κρασί με ελαφρύ χρώμα, έντονα αρώματα βοτάνων, κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών, mineral και ορυκτό χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι δροσιστική με μέτριο προς γεμάτο σώμα και επίγευση. Συνδυάστε το με τραγανή μπρουσκέτα με καγιανά.

9. Τομή ροζέ 2020, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή, Μαντινεία
Το Μοσχοφίλερο, αν και ο περισσότερος κόσμος το έχει ταυτίσει με τα φρουτώδη λευκά κρασιά που παράγει, είναι μια ερυθρωπή ποικιλία και παράγει εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Το Κτήμα Τρουπή από τη Μαντινεία είναι από τα καλύτερα οινοποιεία της περιοχής. Έντονος χαρακτήρας τριαντάφυλλου, εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων, με τραγανή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με σαλάτα με κόκκινο λάχανο, ρόκα, καρότο, παντζάρι, ξηρούς καρπούς και πορτοκάλι.

10. Peplo 2020, Αγιωργίτικο-Syrah-Μαυροφίλερο, Κτήμα Σκούρα, Νεμέα
Ιδιαίτερο ροζέ, καθώς η οινοποίηση κάθε ποικιλίας γίνεται διαφορετικά: το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας, το Syrah στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή, ενώ το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς, παραμένοντας μαζί με τις φλούδες του για τέσσερις μήνες. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών, mineral και ανθικός χαρακτήρας, μέτρια προς μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με ψάρι πλακί στον φούρνο με ντομάτα και πατάτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών