ΟΙΝΟΣ

Ένα Ξινόμαυρο στην υπηρεσία των αδέσποτων του Μετσόβου

Ένας μικρός μαύρος σκίουρος έγινε η αφορμή για το The Black Squirrel Project, μια πρωτοβουλία του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ για την στήριξη των αδέσποτων ζώων.

30.06.2021| Updated: 12.07.2021
Ένα Ξινόμαυρο στην υπηρεσία των αδέσποτων του Μετσόβου

Τα καλοκαίρια οι θαμώνες του ξενοδοχείου-οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο έχουν σίγουρα παρατηρήσει τις επισκέψεις του μαύρου σκίουρου στην αυλή του συγκροτήματος. Το συγκεκριμένο είδος μικροσκοπικού σκίουρου που ζει στο Μέτσοβο αποτέλεσε αρχικά την έμπνευση για το ομώνυμο Ξινόμαυρο του Οινοποιείου αλλά έγινε τελικά και το έμβλημα μιας ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας από το Κατώγι Αβέρωφ για την προστασία των αδέσποτων ζώων, το Black Squirrel Project.

Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πρώην αδέσποτα όπως η Λούνα, ο Γκέκας, η Ολίβια, κάποτε φοβισμένα, μόνα και απροστάτευτα, χαίρονται πλέον μια ασφαλή, χαρούμενη και ξένοιαστη ζωή, όπως αξίζει σε κάθε ζωντανό πλάσμα.

Το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες πόλεις. Τα αδέσποτα του Μετσόβου αντιμετωπίζουν παρόμοιες, αν όχι μεγαλύτερες προκλήσεις, κυρίως την έλλειψη τροφής, τις σκληρές καιρικές συνθήκες το χειμώνα αλλά και τις παράνομες παγίδες που στήνονται για άγρια ζώα στην περιοχή. Η κατάσταση δεν άφησε ασυγκίνητους τους ανθρώπους στο Κατώγι Αβέρωφ και έτσι τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια στήριξης και προστασίας των αδέσποτων του Μετσόβου. Το The Black Squirrel Project χρηματοδοτεί θεραπείες και περιθάλψεις αδέσποτων και μεριμνά για την προσωρινή διαμονή ή την υιοθεσία τους. Ετσι, μέσα και από τις στειρώσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Μετσόβου και τις δράσεις των Εθελοντών Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Μετσόβου η προστασία των αδέσποτων είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Επιπλέον για κάθε πώληση του κρασιού Black Squirrel ένα μέρος των εσόδων διατίθεται για να καλυφθούν οι ανάγκες από ένα πλήθος αδέσποτα της περιοχής. Παράλληλα στο προφίλ του Κατώγι Αβέρωφ στο Instagram αναρτώνται πλέον οι συγκεκριμένες δράσεις και τα νέα για τα αδέσποτα του Μετσόβου. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πρώην αδέσποτα όπως η Λούνα, ο Γκέκας, η Ολίβια, κάποτε φοβισμένα, μόνα και απροστάτευτα, χαίρονται πλέον μια ασφαλή, χαρούμενη και ξένοιαστη ζωή, όπως αξίζει σε κάθε ζωντανό πλάσμα.

Σκοπός ωστόσο του The Black Squirrel Project δεν είναι απλά οι προσωρινές λύσεις, αφού βασικός στόχος είναι κάθε αδέσποτο του Μετσόβου να βρει τη μόνιμη κατοικία του, δίπλα σε ανθρώπους που θα το αγαπούν και θα το φροντίζουν. Επιπλέον το Project συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης ώστε να γίνει συνείδηση σε όλους πως η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα όλων των πλασμάτων.

Πληροφορίες: www.katogiaveroff.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών