ΟΙΝΟΣ

10 ιταλικά κρασιά για τις μακαρονάδες μας

Δοκιμάζουμε χαρακτηριστικά αλλά και πιο ιδιαίτερα κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα και, για έξτρα μπόνους, τα ταιριάζουμε με ιταλικές μακαρονάδες.

11.07.2021| Updated: 16.07.2021
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς
10 ιταλικά κρασιά για τις μακαρονάδες μας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

1 Etna Rosso 2018

Nerello Mascalese- Nerello Cappuccio, Tenuta Delle Tere Nere, Sicily, Ιταλία
Το σιτσιλιάνικο Etna Rosso του οινοποιείου Tenuta delle Tere Nere, με αίσθηση από ζουμερό κόκκινο φρούτο, θα συνοδεύσει άριστα τη σπεσιαλιτέ της Κατάνια, Penne alla Norma, σβήνοντας την αψάδα της ντοματένιας σάλτσας. Τα γήινα στοιχεία του θα ταιριάξουν αρμονικά με τη μελιτζάνα, που συμμετέχει στο πιάτο σε ίση αναλογία με την ντομάτα, ενώ η υψηλή οξύτητα και ο μπαχαρένιος χαρακτήρας του κρασιού θα δώσουν πολυπλοκότητα.

2 Fiobbo 2015

Pecorino, Azienda Agrobiologica Aurora, Marrche, Ιταλία
Από την κεντρική Ιταλία μάς έρχεται το Fiobbo 2015 του οινοποιείου Aurora, από σταφύλι Pecorino, μια γηγενή ιταλική ποικιλία με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στο στόμα έχει ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα με τονισμένη οξύτητα και λιπαρή υφή. Θα σταθεί στο ύψος του δίπλα στα Στριφτάρια με σιτσιλιάνικο πέστο, χωρίς να φοβηθεί την αρωματική ένταση του βασιλικού ή την κρεμώδη πληθωρικότητα της ρικότα.

3 Alie 2020

Syrah-Vermentino, Marchesi Frescobaldi, Tuscany, Ιταλία
Το Alie είναι ένα κομψό ροζέ σε στιλ Προβηγκίας από ένα από τα καλύτερα ιταλικά οινοποιεία. Το χαρμάνι του Syrah με το τοπικό Vermentino δίνει έντονο φρούτο που σβήνει την κάψα από τις πιπεριές στα Σπαγκέτι με κόκκινη καυτερή σάλτσα. Δίπλα σε αυτή την κορυφαία συνταγή από το Κάπρι, ο βοτανικός και φυτικός χαρακτήρας του κρασιού γίνεται εντονότερος, ενώ η οξύτητά του εξισορροπεί αυτήν του πιάτου.

4 Calvarino 2018

Garganega-Trebbiano, Pieropan Winery,Soave Classico, Ιταλία
To Calvarino είναι ένα κρασί με σώμα και δομή. Προέρχεται από ηφαιστειογενείς αμπελώνες 30- 60 ετών κι έχει έντονο mineral χαρακτήρα, αλλά και ένα ανθικό στοιχείο που θα αναδείξει το άρωμα του κολοκυθιού στα ναπολιτάνικα Σπαγκέτι με κολοκυθάκια και προβολόνε. Το σώμα του είναι μέτριο προς γεμάτο, με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

5 Falanghina 2019

Feudi Di San Gregorio,Campania, Ιταλία
Η γηγενής ιταλική ποικιλία Falanghina οινοποιείται από τον μετρ του είδους Feudi di San Gregorio και ωριμάζει πέντε μήνες σε οινολάσπες. Ο ανθικός και φρουτώδης χαρακτήρας του κρασιού θα ταιριάξει με τα καλοκαιρινά Στριφτάρια με φρέσκα φασολάκια και ντοματίνια, ενώ η δομή και η οξύτητα του κρασιού θα ισορροπήσουν με τη ρικότα και τη φρέσκια ντομάτα.

6 Sof 2019

Cabernet Franc-Syrah, Tenuta Di Birseno, Ιταλία
Ένα premium ροζέ από το Tenuta di Biserno, στο οποίο ο σπουδαίος Ιταλός οινοποιός Lodovico Antinori έδωσε το όνομα της κόρης του, Sophia. Ένα χαρμάνι από Cabernet Franc με Syrah, στο οποίο κυριαρχούν αρώματα κόκκινου φρέσκου φρούτου, ανθέων και βοτάνων. Ιδανικός συνοδός για τα Λινγκουίνι από την Τεργέστη, το Sof 2019 θα ενισχύσει την αρωματική ένταση του πιάτου και θα ισορροπήσει με τις καραβίδες και τις γαρίδες.

7 Barbera d’Alba 2019

Barbera Sandrone Luciano, Alba, Ιταλία
Ένας θρύλος του ιταλικού αμπελώνα έχει φτιάξει μια ζουμερή, φρέσκια και δροσιστική Barbera, την οποία θα προτείναμε να πιείτε με τα τολμηρά Ριγκατόνι με συκωτάκια κότας ή λουκάνικα. Θα εξισορροπήσει τον γήινο και ζωικό χαρακτήρα του πιάτου, βγάζοντας αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός. Η υψηλή οξύτητα του κρασιού σε συνδυασμό με τις βελούδινες τανίνες του θα εξισορροπήσουν τη λιπαρότητα και την οξύτητα του πιάτου.

8 Langhe 2018

Nebbiolo, Azienda Agricola Massolino, Seralunga D’Alba, Ιταλία
Άλλο ένα σπουδαίο ιταλικό οινοποιείο και ένα κρασί από την ευρύτερη περιοχή του Langhe ποικιλίας Nebbiolo. Έλαφρύ χρώμα, κόκκινο φρούτο και γήινος χαρακτήρας με έντονα μπαχάρια που θα εξισορροπήσουν τον γήινο χαρακτήρα της ελιάς στη Μακαρονάδα με τόνο, ελιές και πικάντικη σάλτσα από την περιοχή Μάρκε. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, στιβαρές, λεπτόκοκκες τανίνες και μακρά επίγευση.

9 Vigneti di Fascarino 2018

Garganega, Azienda Agricola Inama, Soave Classico, Ιταλία
Ένα από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της περιοχής του Soave, παράγει πλούσια κρασιά με δομή, mineral χαρακτήρα και λιπαρή υφή, όπως το Vigneti di Fascarino 2018, το οποίο είναι το ιδανικό ταίρι για τη μακαρονάδα από την Απουλία («Αυτάκια» με ντοματίνια και κρεμώδες τυρί από βουβαλίσιο γάλα), εξισορροπώντας τέλεια τη λιπαρότητα της βουβαλίσιας μοτσαρέλας. Έίναι ένα κρασί με έντονα αρώματα βοτάνων, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα, με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση.

10 Vulcaia Sauvignon Blanc 2020

Azienda Agricolam Inama, Veneto, Ιταλία
Ένα Sauvignon Blanc από τη βόρεια Ιταλία, με πρώτη χρονιά παραγωγής το 1991. Έντονα αρώματα πράσινων φρούτων, φυτικών και βοτανικών στοιχείων, που θα ταιριάξουν με την ένταση και τον βοτανικό χαρακτήρα των Στριφτών ζυμαρικών με πέστο βασιλικού από τη Λιγουρία. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών