PROMO

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου είναι ένας φόρος τιμής στη Βόρεια Εύβοια

Στις 10/10 κυκλοφορεί ο Γαστρονόμος με αφιέρωμα στη ζωντανή, παραγωγική και ελπιδοφόρα πλευρά της Βόρειας Εύβοιας.

05.10.2021
Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου είναι ένας φόρος τιμής στη Βόρεια Εύβοια

Οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια

Αυτό τον μήνα ο Γαστρονόμος μας ταξιδεύει στα χωριά και τα δάση της Βόρειας Εύβοιας, σε έναν τόπο που τον περασμένο Αύγουστο έγινε το θέατρο μιας απίστευτης τραγωδίας. Σε ένα οδοιπορικό 8 ημερών, η δημοσιογράφος Βιβή Κωνσταντινίδου, παρέα με τρεις φωτογράφους κι έναν videographer, ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη και μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η φωτιά, αλλά και τους αμέτρητους λόγους για να ελπίζουμε ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. 

Διανύουν πάνω από 350 χιλιόμετρα. Επισκέπτονται 16 χωριά. Συναντούν 20 παραγωγούς. Μαγειρεύουν παρέα με 8 φοβερές μαγείρισσες, οι οποίες ανοίγουν τα σπίτια τους και ετοιμάζουν για τον Γαστρονόμο 14 τοπικές συνταγές και μας συστήνουν πάνω από 20 προϊόντα που βγάζει ο τόπος.

Η πλούσια γαστρονομία του τόπου

Μαζί με αυτούς μαθαίνουμε κι εμείς για την πολύτιμη παρακαταθήκη των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας και στη διαμόρφωση της πλούσιας γαστρονομίας της. 

Ανακαλύπτουμε έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Ελλάδας, που λαβώθηκε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά διατηρεί ακέραια τη μεγαλοπρέπειά του και παράγει μοναδικά προϊόντα.

Μαθαίνουμε για τις Πολίτικες και τις ιταλικές τεχνικές των αλίπαστων και ακούμε απίθανες ιστορίες από τις πιο παλιές οικογενειακές μονάδες που συνδυάζουν στα προϊόντα τους τις δύο αυτές τεχνικές.

Νέοι και παλιοί παραγωγοί

Βλέπουμε από κοντά πώς χαρίζει το ρετσίνι του ο «Άγιος Πεύκος» και πώς η φωτιά άλλαξε για πάντα τις ζωές εκατοντάδων ρητινοσυλλεκτών της περιοχής.

Γνωρίζουμε νέους παραγωγούς που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πληγωμένα χωριά τους και που συνεχίζουν να παράγουν και να δίνουν ζωή στον τόπο τους.

Ακούμε για την ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας που έφεραν στη Βόρεια Εύβοια διαλεχτά προϊόντα της χαμένης τους πατρίδας και που πλέον είναι τόσο διάσημα που τα στέλνουν σε όλο τον πλανήτη.

Ανεβαίνουμε στις πλαγιές των βορειοεβοιώτικων βουνών μαζί με τους μελισσοκόμους της περιοχής, γευόμαστε τα μοναδικά τους δασόμελα και σοκαριζόμαστε με το μέγεθος των απωλειών μετά τις καταστροφικές φωτιές.

Στις κουζίνες ντόπιων γυναικών

Φιλοξενούμαστε στις κουζίνες ντόπιων γυναικών που, ξεχνώντας για λίγο τον πόνο και τη θλίψη τους για το χαμό των δασών τους, μάς μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους οι οποίες  μας αφήνουν άφωνους με τη νοστιμιά και τη φαντασία τους.

Τα γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου

Απολαμβάνουμε τα απίθανα γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου που εμπνεύστηκε από τα ξερά σύκα και το μέλι της Βόρειας Εύβοιας.

Και τέλος, κλείνουμε στις σελίδες μας όλες αυτές τις εμπειρίες από έναν τόπο που πληγώθηκε βαθιά αλλά που οι άνθρωποί του δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν αγέρωχοι και πεισματάρηδες να παράγουν, να δημιουργούν και να ελπίζουν. 

Στον Γαστρονόμο Οκτωβρίου, αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών