ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Δέκα νέες ετικέτες κρασιών που ξεχωρίσαμε

Οινοποιοί που δεν ευφησυχάζουν και δημιουργούν κρασιά που ξεχωρίζουν.

11.10.2021
Δέκα νέες ετικέτες κρασιών που ξεχωρίσαμε

Καϊάφας 2017
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΟΥΣΑ

Τα single vineyard κρασιά από τον Απόστολο Θυμιόπουλο είναι γεγονός! Ο Καϊάφας είναι αυτή τη στιγμή το πιο έτοιμο προς κατανάλωση από τα τρία που ξεκίνησε να παράγει το οινοποιείο. Πληθωρική μύτη, με αρωματική ένταση, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και ανθέων. Ένα ισορροπημένο κρασί με υψηλή οξύτητα, αισθητές τανίνες και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Rawditis 2019
ΡΟΔΙΤΗΣ, OENOPS WINES, ΔΡΑΜΑ

Ο Νίκος Καρατζάς μετά το Xinomavraw αποφάσισε πως ήρθε η σειρά για το λευκό αδερφάκι του. Έτσι προέκυψε ο Rawditis, ένα κρασί που ακολουθεί τη νέα τάση και έχει λίγα ή και καθόλου πρόσθετα, όπως υποδηλώνει και η λέξη «raw» (ωμό, ανεπεξέργαστο) στο πρώτο συνθετικό του ονόματός του. Φυσικά η ποικιλία είναι η γνωστή ερυθρωπή Ροδίτης. Το κρασί ζυμώνεται με γηγενείς ζύμες σε αμφορείς και στη συνέχεια εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Έχει οξειδωτικό χαρακτήρα, με αρώματα ξηρών καρπών, ανθέων, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και ξύσματος εσπεριδοειδών. Τραγανή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

The Illustrius Hartman- Molavi Extra Brut N.V.
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ-ΡΩΜΕΙΚΟ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Μια ωραία «συνάντηση» ανάμεσα σε δύο οινοποιεία και δύο οινικά μυαλά, τον Laurens Hartman από το Κτήμα Καρανίκα και τον Afshin Molavi από το Κτήμα Μανουσάκη. Το The Illustrius Hartman-Molavi είναι ένα αφρώδες Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο με Ρωμέικο από την Κρήτη, που παρήχθη με την παραδοσιακή μέθοδο και παλαίωσε για τρία χρόνια με τις οινολάσπες του. Αρώματα ξηρών καρπών, βοτάνων, εσπεριδοειδών και ζυμών.

Cuvée Evdemon 2017
ΑΣΥΡΤΙΚΟ, ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το Κτήμα Αργυρού – αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης– αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια να δημιουργήσει ένα νέο Cuvée με πρώτη χρονιά παραγωγής το 2016, από αμπελώνες 150 ετών, που βρίσκονται στην κα λύτερη περιοχή του νησιού, τον Πύργο και το Μεγαλοχώρι. Ένα μικρό ποσοστό παλαιώνει σε παλιά βαρέλια 500 λίτρων και το μεγαλύτερο ποσοστό σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Κρασί με έντονα mineral και ορυκτά αρώματα, νύξεις εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και πραγματικά μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Vre 2019, Μαλαγουζιά
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Η Χλόη Χατζηβαρύτη, μετά από χρόνια περιπλάνησης σε αμπελώνες όλου του κόσμου, επέστρεψε στο οικογενειακό οινοποιείο για να ταράξει τα νερά και δημιούργησε μια νέα σειρά κρασιών με πολύ λιγότερα πρόσθετα. Το Vre ζυμώνεται με γηγενείς ζύμες χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα και είναι μια pure έκφραση της Μαλαγουζιάς, λίγο θολή, με πιο έντονο σώμα, λιπαρή υφή, ισορροπημένη οξύτητα και οξειδωτικό χαρακτήρα.

Robola Uncrafted Vines 2019, Ρομπόλα
ΚΤΗΜΑ ΣΑΡΡΗ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ο Πάνος Σαρρής ξεκίνησε ως οινοχόος, πριν αποφασίσει να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο στην περιοχή Φαγιάς Κεφαλληνίας, βασισμένο σε μια φιλοσοφία χαμηλών επεμβάσεων. Το συγκεκριμένο κρασί έχει οξειδωτικό χαρακτήρα, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και φλούδες εσπεριδοειδών και ανθέων. Στο στόμα η οξύτητα είναι τονισμένη και η δομή του πλούσια.

Gramina 2017, Ασύρτικο
VASSALTIS VINEYARDS, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μπορεί να ξεκίνησε μόλις λίγα χρόνια πριν ως οινοποιείο, με πρώτη χρονιά παραγωγής το 2014, αλλά ο Γιάννης Βαλαμπούς και η ομάδα των οινολόγων του, Ηλίας Ρουσσάκης και Γιάννης Παπαοικονόμου, εδραιώθηκαν γρήγορα χάρη στη Σαντορίνη τους, που θεωρείται μία από τις καλύτερες στο νησί. Το νεότερο πόνημά τους είναι το Gramina, που παράγεται από ένα single vineyard αμπελοτόπι στην περιοχή Βουρβούλος, κοντά στο οινοποιείο. Παλαιώνει για 12 μήνες μαζί με τις οινολάσπες και πραγματικά έχει τρομερές δυνατότητες παλαίωσης.

Παρπαρούσης Limited Edition 2016, Αγιωργίτικο- Τσιγγέλω-Μαυρούδια
ΟΙΝΟΠΟΊΊΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ, ΠΑΤΡΑ

Ένα κρασί «Limited Edition», που κυκλοφόρησε μόλις σε 4.000 φιάλες με αφορμή τα 45 χρόνια από την ίδρυση του οινοποιείου. Είναι ένα χαρμάνι με 95% Αγιωργίτικο, μόλις 3% Μαυροδάφνη και 2% Μαυρούδια. Παλαιώνει 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια και έχει βαθύ χρώμα, με αρώματα μπαχαρικών, κόκκινων και μαύρων φρούτων, σοκολάτας και ανθέων, με ισορροπημένη οξύτητα και γεμάτο σώμα.

Roz 2019, Μαυροδάφνη
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Το οινοποιείο Πετρακόπουλου στο χωριό Θηράμονα στη νησί της Κεφαλονιάς, με επικεφαλής τον Νίκο Πετρακόπουλο, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ροζέ της χρονιάς που μας πέρασε, το Roz. Είναι μια ροζέ Μαυροδάφνη! Φαίνεται πως μετά τις εξαιρετικές ξηρές εκδοχές της ποικιλίας ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και τη ροζέ εκδοχή της. Το κρασί εμφιαλώνεται σε πολύ λίγες φιάλες, που δεν ξεπερνούν τις 3.000. Έχει έντονα ανθικά και βοτανικά αρώματα, με τα κόκκινα και εσπεριδοειδή φρούτα να ισορροπούν.

ALS Extreme Terroir 2018, Ασύρτικο
ALS WINES, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η ιδέα ξεκίνησε από τρεις φίλους, τον Αλέξη Κολοβό, τον Γιάννη Παπαοικονόμου και τον Ηλία Ρουσσάκη. Η αγάπη τους για το terroir της Σαντορίνης τούς οδήγησε στη δημιουργία ενός κρασιού εξαιρετικά μικρής παραγωγής, που την πρώτη του χρονιά δεν ξεπέρασε τις 1.300 φιάλες. Αν και τα σταφύλια είναι από τη Σαντορίνη, μεταφέρονται, οινοποιούνται και εμφιαλώνονται στο νησί της Σύρου, χάνοντας έτσι την πιστοποίηση ΠΟΠ. Αν και είναι του 2018, είναι ένα Ασύρτικο νεαρό, με πολύπλοκη μύτη και αρώματα ορυκτά, mineral. Η οξύτητα είναι τονισμένη, με αλμυρή αίσθηση στο στόμα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών