ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Οι Ιταλοί ξέρουν και να πίνουν

Οκτώ ποτά που δικαιώνουν τη φήμη των Ιταλών ως σπουδαίων αποσταγματοποιών.

25.11.2021
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Οι Ιταλοί ξέρουν και να πίνουν

Antica Sambuca Classic

Ένα γλυκό ιταλικό λικέρ από την περιοχή του Veneto. Φτιάχνεται στο αποστακτήριο Rossi d’Asagio, με ιστορία από το 1868, και είναι ένα από τα top brands σε πωλήσεις παγκοσμίως. Είναι απόσταγμα αστεροειδούς γλυκάνισου με αιθέρια έλαια, λευκή ζάχαρη και 17 βότανα και μπαχαρικά. Είναι έντονο αρωματικά, με πιο χαρακτηριστικό άρωμα αυτό του γλυκάνισου, αλλά και ανθέων και μπαχαρικών, ενώ στο στόμα είναι γλυκό. Απολαύστε το δροσερό, με πάγο.

Carpano Antica Formula Vermouth

Το 1786, στο Τορίνο, ο Antonio Benedetto Carpano είχε την έμπνευση να πειραματιστεί αρω- ματίζοντας το κρασί με μπαχαρι- κά, με σκοπό να δημιουργήσει ένα aperitif που θα αρέσει στις γυναίκες. Κι έφτιαξε μακράν ένα από τα καλύτερα ιταλικά Vermouth με χαρακτηριστική γεύση βανίλιας, έντονο βοτανικό στοιχείο και χαρακτήρα μπαχαρέ- νιο, με νότες από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο με πάγο και σόδα ή στο αγαπημένο σας negroni.

Πολλά από τα διάσημα ιταλικά ποτά έχουν ιστορία αιώνων, όπως το Carpano Vermouth, που δημιουργήθηκε το 1786!

Fernet-Branca

Το Fernet-Branca είναι ένα amaro bitter που φτιάχτηκε το 1845 στο Μιλάνο από τον Fratelli Branca και είναι αρωματισμένο με πάνω από 40 βότανα και μπαχαρικά. Διακρίνεται από έντονα αρώματα μέντας, μπαχαρικών, όπως γλυκόριζα, κανέλα και σαφράν, βοτάνων, όπως τσάι και χαμομήλι, αλλά και εσπεριδοειδών, ενώ στο στόμα έχει πικρή αίσθηση. Συμμετέχει ως συστατικό σε πολλά κοκτέιλ, αλλά είναι και ιδανικό ως χωνευτικό μετά το τέλος ενός δείπνου.

Disaronno Amaretto Originale

Το Disaronno είναι το πιο γνωστό Amaretto λικέρ με χαρακτηριστικό άρωμα πικραμύγδαλου. Δεν περιέχει καθόλου αμύγδαλα, αλλά τη γεύση του την οφείλει στα κουκούτσια του βερίκοκου. Το Amaretto προέρχεται από τη λέξη «amaro» που σημαίνει πικρό, αν και ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ότι στην ονοματοδοσία έπαιξε ρόλο και η λέξη «amore», που σημαίνει έρωτας. Ένα από τα πιο διάσημα κοκτέιλ στο οποίο συμμετέχει το Disaronno είναι το Amaretto Sour, όμως μπορούμε να το σερβίρουμε και απλώς με φρεσκοστυμμένο λεμόνι, πάγο και μία φλούδα λεμονιού.

Villa Masa Limoncello

Η ιστορία του Villa Masa ξεκινάει το 1890, τότε που δημιουργήθηκε και η χειροποίητη συνταγή τους για το limoncello. Το μυστικό τους είναι τα τοπικά λεμόνια Ovale di Sorrento από την περιοχή της Καμπανίας στη νότια Ιταλία. Ίσως από τα πιο αρωματικά ποτά, έχει φυσικά έντονα αρώματα από φλούδες λεμονιού και ανθέων, ενώ στο στόμα είναι γλυκό, με την οξύτητα του λεμονιού να εξισορροπεί τη γλυκιά αίσθηση.

Frangelico Liqueur

Το Frangelico δημιουργήθηκε το 1978 και ξεχωρίζει για την ασυ- νήθιστη φιάλη του αλλά και τον μοναδικό του χαρακτήρα. Είναι ένα λικέρ φουντουκιού και βοτάνων που παράγεται στην περιοχή του Πιεμόντε και πιο συγκεκριμένα στην κοινότητα Canale. Στη μύτη βρίσκουμε έντονα αρώματα φουντουκιού, καφέ, κακάο και βανίλιας, ενώ στο στόμα είναι γλυκό, με ξηροκαρπάτο και βοτανικό χαρακτήρα. Απολαύστε το σκέτο ή μαζί με λάιμ και σόδα.

Campari Bitter

Στο μακρινό 1860, ο Gaspare Campari δημιούργησε αυτό το μοναδικό ποτό με την πικρή αίσθηση και το κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιώντας 68 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά. Με αρώματα εσπεριδοειδών, όπως φλούδα πορτοκαλιού, σαγκουίνι και γκρέιπφρουτ, και έντονο βοτανικό και φυτικό χαρακτήρα. Στο στόμα έχει μια πολύ χαρακτηριστική πικρή γεύση, η οποία ισορροπεί με τα σάκχαρά του και αφήνει μια μακρά επίγευση. Θα το απολαύσουμε μαζί με τόνικ σε αναλογίες 45 ml Campari και 120 ml τόνικ, ιδανικά σε μεγάλο balloon ποτήρι με αρκετό πάγο και μία φέτα λάιμ.

Nonino Aged Grappa Monovitigno Chardonnay

Ένα από τα πιο παλιά αποσταγματοποιεία της Ιταλίας, με ιστορία που φτάνει στο μακρινό 1897, όταν ιδρύθηκε από τον Orazio Nonino στην περιοχή της Pavia. Το 2019 βραβεύτηκε με τον τίτλο «The most important Wine & Spirit award in the world» από το περιοδικό Wine Enthusiast. Μονοποικιλιακό απόσταγμα από την ποικιλία Chardonnay, παλαιώνει για 12 μήνες σε βαρέλια χωρίς προσθήκες χρώματος και έχει έντονα αρώματα ψωμιού, βανίλιας, σοκολάτας, ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών. Ιδανικά θα το απολαύσουμε σε ποτήρι γευσι- γνωσίας (πιο στενό στο επάνω μέρος και με πόδι), σε δροσερή θερμοκρασία.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών