PROMO

Στις Γλυκές Αλχημείες Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα στη Βιέννη

Οι «Γλυκές Αλχημείες» μας παρουσιάζουν τη σπουδαία ζαχαροπλαστική της Αυστρίας και της Ουγγαρίας μέσα από 35 λαχταριστές συνταγές. Στις 5/12 με την Καθημερινή.

30.11.2021| Updated: 02.12.2021
Στις Γλυκές Αλχημείες Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα στη Βιέννη

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, οι Γλυκές Αλχημείες μας ταξιδεύουν στην καρδιά της Ευρώπης. Με διαβατήριό μας τις συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου και της ομάδας του θα βρεθούμε εκεί όπου γεννήθηκαν μερικά από τα πιο σπουδαία γλυκά του κόσμου. Πού; Στη Βιέννη φυσικά, πρωτεύουσα μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας η οποία στην ακμή της περιλάμβανε και την Ουγγαρία.

Σε αυτό το τεύχος θα βρούμε τα διάσημα και πιο αγαπημένα γλυκά της Αυστρίας: στρούντελ, ζάχερ τόρτε, λίνζερ τόρτε, μπισκότα μπαχαρικών lebkuchen, η τούρτα dobos με σοκολάτα και καραμέλα, η τούρτα του Μότσαρτ, με στρώσεις από κρέμες σοκολάτας και φιστίκι κι ένα σωρό άλλα. 35 γλυκά αντάξια μιας αυτοκρατορίας!

Αναλυτικά τα θέματα του τεύχους

Τα γλυκά των βιεννέζικων καφέ

Στην αυστριακή πρωτεύουσα γεννήθηκαν τα πρώτα καφενεία στον κόσμο. Αληθινοί ιστορικοί θεσμοί, γοητεύουν και με την ατμόσφαιρα, αλλά και με τα γλυκά τους, σπουδαία δείγματα μιας εξευγενισμένης, αστικής ζαχαροπλαστικής. Από τις περίφημες τόρτε, με τις πολλές στρώσεις υλικών, μέχρι τον κορμό σκαντζόχοιρο, την αυστριακή καρυδόπιτα και το ουγγρικό μιλφέιγ, τα καλύτερα γλυκά της Βιέννης και της Βουδαπέστης παρελαύνουν στις σελίδες του περιοδικού με μια πληθωρική μπαρόκ χάρη που ταιριάζει ιδανικά στο κλίμα των Χριστουγέννων.

Γιορτινό brunch… viennois!

Τι πρόταση έχουν να μας κάνουν οι Βιεννέζοι και οι Ούγγροι στον τομέα «πρωινό»; Τόσες ωραίες ζύμες και γλυκά με φρούτα έχουν, όλο και κάτι θα βρούμε. Γιατί όχι ένα στρούντελ με μήλα, ξερά σύκα και χουρμάδες ή τις ψητές κρέπες palatschinken;

Χριστούγεννα στον Δούναβη

Τι γλυκό τρώνε παραμονή των Χριστουγέννων, τι ψωμί κόβουν μετά τη Θεία Λειτουργία, τι αρώματα ξεχύνονται από τον φούρνο τους τέτοιες μέρες; Τι κερνούν στις παραμυθένιες αγορές της πόλης; Ένα αφιέρωμα στις πιο ωραίες χριστουγεννιάτικες συνταγές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Μπισκότα σαν στολίδια

Για τα φετινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα μας κλέβουμε ιδέες από την παράδοση της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και από το πλούσιο συνταγολόγιο των Ασκεναζιτών Εβραίων και γεμίζουμε τις πιατέλες μας με rugelach, hamantaschen και μπισκότα σαν λίνζερ τόρτε.

Οι Γλυκές Αλχημείες κυκλοφορούν αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών