ΑΓΟΡΑ

Χριστούγεννα στο Le Greche

Γλυκά από την παράδοση της Ιταλίας αλλά και νέες εμπνεύσεις για το γιορτινό τραπέζι. 

15.12.2021| Updated: 22.12.2021
Χριστούγεννα στο Le Greche

Το Zuccotto είναι ένα διάσημο επιδόρπιο που χρονολογείται από την ιταλική Αναγέννηση και ως σήμερα σερβίρεται σε σπίτια, cafe και ζαχαροπλαστεία. Η ιστορία λέει πως δημιουργήθηκε από έναν τρανό καλλιτέχνη, μετά από αίτημα της Αικατερίνης των Μεδίκων. Ο δημιουργός του, Bernardo Buontalenti, έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως εφευρέτης του παγωτού. Εκείνο το πρώτο Zuccotto λέγεται πως ήταν μια τούρτα σεμιφρέντο με παντεσπάνι, το όλον σε σχήμα κράνους, το οποίο σερβιρίστηκε για τους καλεσμένους της βασίλισσας σε ένα από τα πλουσιοπάροχα γλέντια της. Αιώνες μετά την πρώτη εκείνη συνταγή, εδώ στην Αθήνα, η ζαχαροπλάστης Εύη Παπαδοπούλου στο εργαστήριο του Le Greche καταπιάνεται φετος με μια σύγχρονη εκδοχή του φιορεντίνικου γλυκού καθιστώντας το απαραίτητο στολίδι για το γιορτινό τραπέζι.

Στην όψη θυμίζει τρούλο, πιθανότατα τον εντυπωσιακό τρούλο του καθεδρικού της Santa Maria del Fiore ή Duomo όπως τη λένε οι ντόπιοι στη Φλωρεντία. Το γλυκό “αρχιτεκτόνημα” περιλαμβάνει έναν “τρούλο” από ολόφρεσκο πανετόνε αρωματισμένο με λικέρ φουντούκι Frangelico, ο οποίος είναι γεμισμένος με σεμιφρέντο zabaione, κροκάν ξηρών καρπών και κομμάτια σοκολάτας. Εξωτερικά μια λεπτή στρώση μαρέγκας τυλίγει την σκόνη κακάο. Για να εξασφαλίσετε ένα για το δικό σας τραπέζι καλό θα είναι να το παραγγείλετε λίγες μέρες νωρίτερα, καθώς πρόκειται για limited edition παραγωγή.

Πρωτοχρονιά με Torta Paradiso

Torta Paradiso
Panetone Fiasconaro

Ξέρετε ποιο αέρινο και βουτυρένιο γλυκό αγαπούσε ιδιαιτέρως η Μαρία Κάλλας; την Torta Paradiso. “Μια ανάλαφρη, λουσάτη εκδοχή λευκού κέικ της υψηλής Ιταλικής ζαχαροπλαστικής, όπως μου το δίδαξε ο σπουδαίος Iginio Massari, είναι για φέτος η πρότασή μας για την βασιλόπιτα” αναφέρει η Εύη. Η Τorta Paradiso είναι ένα διακριτικά αρωματισμένο κέικ, αφράτο, με φρεσκάδα που παίρνει από το ξύσμα λεμονιού. Συνδυάζεται υπέροχα με το gelato crema Le Greche. Αν τη σερβίρετε μαζί με παγωτό αλλά και φρέσκα φρούτα, αποτελεί ένα πολύ νόστιμο και φινετσάτο επιδόρπιο για το γεύμα των γιορτών. Ζητήστε τη εγκαίρως, καθώς ήδη έχει γίνει ανάρπαστη, όπως και τα πεντανόστιμα panetone Fiasconaro που έφτασαν μέσα σε υπέρκομψα κουτιά με την υπογραφή Dolce & Gabbana, και πέταξαν από τα ράφια τους πριν καλά καλά τακτοποιηθούν.

Pasticceria Secca

Αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν “Gâteaux de voyage”, για τους Ιταλούς είναι η “ξηρή ζαχαροπλαστική” δηλαδή γλυκά που μεταφέρονται εύκολα και ταυτόχρονα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου για ώρες. Για αυτή την κατηγορία γλυκών η ομάδα της gelateria δημιούργησε τάρτες με διάφορα υλικά, όπως αμύγδαλα και ξερά βερίκοκα, με καρύδια και δαμάσκηνο αλλά και μια τάρτα σοκολάτα. Η όψη, η υφή και η γεύση τους παραμένουν αναλλοίωτες για μέρες- φυσικά είναι τόσο νόστιμες που δεν θα χρειαστεί να μείνουν για πολύ… Όταν δίπλα τους μπει κάποια από τις γεύσεις παγωτού, όπως η ρικότα ή κάποια πραλίνα- το διάσημο φιστίκι ή και το φουντούκι τους- τότε το γλυκό αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο για κάθε ώρα.

Mon Blanc
Semifredo

Δοκιμάσαμε ακόμα τις νέες τάρτες σεμιφρέντο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημιουργικό υβρίδιο, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εξωτερικά βλέπει κανείς μια τάρτα, μπισκοτένια και τραγανή, η οποια φτιάχνεται από λεπτό μπισκουί. Μέσα υπάρχει γέμιση σεμιφρέντο σε απίθανους συνδυασμούς. Ξεχωρίσαμε την σεμιφρέντο lemon pie αλλά και την απίθανη mon blanc, με λεπτό σαμπλέ σοκολάτας, πουρέ κάστανο, μαρόν γλασέ, σεμιφρέντο σοκολάτα και ιταλική μαρέγκα. Σε περίπτωση που κάνετε party με μπουφέ, το ζαχαροπλαστείο προτείνει τα ατομικά σεμιφρέντο σε διάφορες γεύσεις. Για να μην χρειαστεί να μεριδοποιείτε και να μοιράζετε, έχουν κάνει την δουλειά για εσάς εκ των προτέρων προσφέροντάς τα μέσα σε γυάλινα βαζάκια μιας μερίδας.

 

Σύνταγμα, Μητροπόλεως 16 Α , τηλ. 2167006458
Ψυχικό, Λυκούργου 2, τηλ. 2130416299
Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 456, τηλ. 2100101617

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών