ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Απ’ την Ινδία μέχρι τη Χαβάη: Ανακαλύπτοντας τις πιο ξεχωριστές εθνικ γεύσεις

Δοκιμάζουμε ιδιαίτερες γεύσεις μέσα από το Red Selection του efood.

24.03.2023
Απ’ την Ινδία μέχρι τη Χαβάη: Ανακαλύπτοντας τις πιο ξεχωριστές εθνικ γεύσεις

Μερικές φορές η πληθώρα επιλογών μας αφήνει λίγο σαστισμένους. Χαζεύουμε τα τρέιλερ από δέκα ταινίες για να καταλήξουμε να παρακολουθούμε πάλι επεισόδιο της σειράς που έχουμε ξαναδεί τρεις φορές. Με το φαγητό δεν είναι ανάγκη να συμβαίνει το ίδιο. Κάθε πόλη και κάθε γειτονιά έχει τις δικές της ιδιαίτερες γεύσεις που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Διαφορετικά ή «εκτός ραντάρ» εστιατόρια περιμένουν να γίνουν τα νέα αγαπημένα μας.

Μια εξαιρετική αρχή για γαστρονομική εξερεύνηση είναι τα εστιατόρια που μαγειρεύουν εθνικές κουζίνες διαφόρων χωρών του κόσμου. Με αρώματα και γεύσεις πέρα απ’ τις αναμενόμενες, ανανεώνουν την καθημερινότητά και βάζουν στο «μενού» must-try πιάτα: από αχνιστά μπολ με ράμεν μέχρι χαβανέζικο σούσι με τροπικά φρούτα. Σκρολάροντας πεινασμένοι στο efood βρήκαμε πρόσφατα τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο για νέες, ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Με ένα κλικ στο φίλτρο Red Selection μια νέα εικόνα της γαστρονομικής ζωής της πόλης εμφανίζεται στην οθόνη. Είτε βρίσκεται κανείς στην Αθήνα, είτε στην Θεσσαλονίκη είτε στην Λάρισα, η ομάδα του efood έχει επιλέξει εστιατόρια που ξεχωρίζουν με τις γεύσεις, το ύφος και την αισθητική τους -εστιατόρια που κάθε λάτρης του καλού φαγητού αξίζει να βάλει στον χάρτη του.

Τεστάροντας κάποιες από τις προτάσεις του Red Selection γευτήκαμε μοναδικά έθνικ πιάτα, «ταξιδεύοντας» από την Ινδία μέχρι τη Χαβάη. Μια κρύα βραδιά κάναμε την αρχή με το Zuzuto ramen, το «κρυμμένο» ραμενάδικο των Αμπελοκήπων που ειδικεύεται σε αχνιστά μπολ με την διάσημη ιαπωνική σούπα (και όχι μόνο). Ρουφώντας με θόρυβο -όπως πρέπει δηλαδή- τον ζωμό και τα φρέσκα χειροποίητα noodles και τσιμπολογώντας τα πρωτότυπα toppings (από φύτρες φασολιών μέχρι αυγό Ajitama) μας άνοιξε η όρεξη για περισσότερα και δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε αφράτα bao buns αλλά και το karaage, την ιαπωνική εκδοχή στο τηγανητό κοτόπουλο.

Επόμενη στάση: Ha Long Bay. Δοκιμάσαμε πανασιατική κουζίνα με νόστιμες βιετναμέζικες στιγμές, όπως τα παραδοσιακά ρολά με γαρίδες και το σουσαμένιο ρύζι με τους ξηρούς καρπούς. Δεν μείναμε όμως εκεί! Τα τηγανητά wonton με χοιρινό ήταν το ιδανικό, τραγανό ορεκτικό ενώ τα γλυκά με τις τροπικές πινελιές είναι δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα. Τηγανητός ανανάς ή crème brûlée με καρύδα; Μαλλον και τα δύο.

Η κορεάτικη κουλτούρα έχει συνεπάρει αυτή την εποχή όλο τον πλανήτη. Η K-pop, οι σειρές, τα καλλυντικά, οι ταινίες αλλά πάνω απ’ όλα η κουζίνα της χώρας είναι θησαυρός. Στο Ikura Sushi and Korean food βρήκαμε όλα όσα λιγουρευόμασταν: από καυτερό kimchi (κορεάτικο τουρσί από λάχανο, καρότο και τσίλι) μέχρι το περίφημο bulgogi με το λεπτοκομμένο, μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας. Τα αλμυρά κορεάτικα πάνκεικ αλλά και η Jjamopong, μια καυτερή σούπα με μύδια, καλαμάρι, γαρίδες και λαχανικά, μας έμειναν αξέχαστα.

Σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, στη μακρινή Χαβάη μας μετέφερε το Poke Hawaiian sushi με πολύχρωμα, γεμάτα υφές και εντάσεις μπολ. Το ρύζι σούσι είναι η βάση μαζί με το μαριναρισμένο ωμό ψάρι. Από εκεί και πέρα οι συνδυασμοί δεν έχουν τέλος. Το Pe`ahi με σολομό, edamame, φιλέτα πορτοκαλιού, καραμελωμένα chili onions και σάλτσα εσπεριδοειδών έχει απίθανη φρεσκάδα. Στο τροπικό Hanalei οι γαρίδες ταιριάζουν με φρέσκο μάνγκο, κόκκινο τσίλι, κάσιους, κόλιανδρο και σάλτσα curry με καρύδα.

Από τη Χαβάη η Ιαπωνία είναι… δυο βήματα. Το Ekiben by Birdman έχει την υπογραφή του Άρη Βεζενέ και έναν κατάλογο γεμάτο λιχουδιές εμπνευσμένες από την ιαπωνική γαστρονομία. Ψηφίζουμε σίγουρα τη σαλάτα που συνδυάζει τραγανά μπρόκολα και φασολάκια με ντρέσινγκ αμυγδάλου με λάιμ και τριμμένο αμύγδαλο. Μαζί με ιαπωνική μπίρα απολαύσαμε καλοφτιαγμένα gyoza και έπειτα πάπια κονφί που σερβίρεται με ρύζι, καραμελωμένο μαρούλι, φέτες ψητού καλαμποκιού και αυγό με μαλακό κρόκο, το οποίο έχει μαριναριστεί νωρίτερα σε σόγια.

Δεν είχαμε ξανακούσει για «γαλλικά tacos» μέχρι που που το Le Panam French Tacos άνοιξε στην Αθήνα. Το γαλλικό street food στην πραγματικότητα θυμίζει περισσότερο burrito παρά taco και αποτελείται από μια ψημένη τορτίγια η οποία τυλίγει τηγανητές πατάτες, τυρί, κρέας και επιπλέον γαρνιτούρες. Επιλέξαμε τα δικά μας με cordon bleu, τηγανητό αυγό και φυσικά πατάτες.

Ιδανική επιλογή για την περίοδο της νηστείας είναι το ινδικό φαγητό. Εμπνευσμένα πιάτα με βάση τα όσπρια ή τα λαχανικά, νοστιμισμένα και αρωματισμένα με κάθε λογής μπαχαρικά σε κάνουν να ξεχνάς τελείως το κρέας, τουλάχιστον για λίγο. Παραγγέλνοντας από το Pink Elephant ξεκινήσαμε με samosas λαχανικών (χειροποίητα πιτάκια) και bhaji (ροδέλες κρεμμυδιών παναρισμένες σε ρεβυθάλευρο με κουρκουμά, κόλιανδρο και κύμινο) για να συνεχίσουμε με daal makhani (ένα πλούσιο πιάτο από σιγοβρασμένες φακές με κύμινο, ντομάτα και τζίντζερ, μεταξύ άλλων) και υπέροχες μπάμιες σε ελαφρώς πικάντικη σάλτσα μπαχαρικών.

Και επειδή η βόλτα στον κόσμο του φαγητού δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς στάση στην Ιταλία, ανακαλύψαμε το La Bella Napoli και νιώσαμε ότι ξετρυπώσαμε θησαυρό. Ο σεφ Marco Zenaboni είναι Μιλανέζος, όμως στη μικρή του πιτσαρία έδωσε το όνομα La Bella Napoli επειδή, όπως λέει, «η πίτσα είναι Ναπολιτάνα». Η βέρα ναπολιτάνα πίτσα φτιάχνεται με εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι, μοτσαρέλα από την Caserta, buffala από το Salerno, pomodori του San Marzano. Το καλά ωριμασμένο προζυμένιο ζυμάρι του ψήνεται στους 500 βαθμούς και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Σχεδόν πάντα στην παραγγελία μας βρίσκεται η Salsiccia e Friarielli με φρέσκια μοτσαρέλα, πρόβολα, λουκάνικο και ναπολιτάνικο μπρόκολο.

Ιδιαίτερες προτάσεις σαν και αυτές εμφανίζονται καθημερινά στο Red Selection, μια λίστα με γευστικές επιλογές και δημοφιλή καταστήματα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε μέσα από το ειδικό φίλτρο. Οι νέες γαστρονομικές εμπειρίες είναι στο χέρι μας, διαθέσιμες με λίγα μόνο κλικ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών