ΑΓΟΡΑ

‘Εχετε δοκιμάσει φυστίκια με ροζ αλάτι και λεμόνι;

Δύο αδελφές, η Μυρτώ και η Σεμέλη Παυλίνη, ανέλαβαν τις φυστικιές του παππού τους στο Μαρκόπουλο κι έχτισαν ένα σύγχρονο brand με ενδιαφέροντα προϊόντα και ωραίες συσκευασίες. 

03.09.2021| Updated: 26.05.2022
‘Εχετε δοκιμάσει φυστίκια με ροζ αλάτι και λεμόνι;

Τελη Αυγούστου στα Μεσόγεια και μια ατέλειωτη έκταση κυματίζει καταπράσινη κάτω από το δυνατό μελτέμι. Είναι οι φουντωμένες φυστικιές που λυγίζουν από τον καρπό, λευκό στο μάτι, αλλά που εσωτερικά κρύβει στον κόκκινο-μοβ φλοιό του ένα φυστίκι στρουμπουλό, με δυνατή γεύση και φωτεινό πράσινο χρώμα σαν ζωγραφιά. Πρόκειται για το κελυφωτό φυστίκι, που ευδοκιμεί σε ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων, από την Κερατέα και το Μαρκόπουλο στα νότια μέχρι τη Λούτσα και την Αρτέμιδα στα βόρεια. Το φυστίκι αυτό ανήκει στο είδος Pistachia vera και στα Μεσόγεια καλλιεργούνται τόσο οι τρεις αιγινήτικες ποικιλίες Κοιλαράτη (στην πλειονότητά της), Νυχάτη και Φουντουκάτη, όσο και άλλες 13 ξένες, που προσαρμόστηκαν απόλυτα στις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής και δίνουν έναν θαυμάσιο καρπό –  παραλίγο μάλιστα να λάβει πιστοποίηση ΠΟΠ, αν και δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια. Ωστόσο το γενικότερο ενδιαφέρον που ανακινήθηκε με τη διαδικασία αυτή ώθησε αρκετούς παραγωγούς να στραφούν ή να επιστρέψουν στην καλλιέργεια του φυστικιού, η οποία είχε ατονήσει. Σήμερα με την καλλιέργειά του ασχολούνται μόνο στο Μαρκόπουλο περίπου πενήντα παραγωγοί και αρκετές δεκάδες ακόμη στα υπόλοιπα Μεσόγεια.

Οι τοπικές κάβες και τα παντοπωλεία της Ανατολικής Αττικής είναι γεμάτα από χύμα και τυποποιημένο προϊον, αλλά την προσοχή μου τράβηξε η όμορφη συσκευασία της εταιρείας Nuts n’ Nuts, που την εντόπισα σε καλά παντοπωλεία της Αθήνας. Όταν δοκίμασα τα φυστίκια, ωμά και ψημένα, αλλά και εμπλουτισμένα με εκλεκτά αρτύματα, ενθουσιάστηκα. Και χάρηκα όταν έμαθα ότι πίσω από τη φίρμα αυτή βρίσκονται δύο νέες κοπέλες, οι αδελφές Μυρτώ (δεξιά) και Σεμέλη Παυλίνη, που μετά τις σπουδές τους σε Διοίκηση και Επικοινωνία στο Λονδίνο αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις πατρογονικές εκτάσεις με φυστικιές στον τόπο τους, που πριν από 60 χρόνια καλλιεργούσε ο παππούς τους. «Θέλαμε να αναβιώσουμε την οικογενειακή μας παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα να τη συσκευάσουμε σε μια premium συσκευασία, να πάμε δηλαδή ένα βήμα παραπέρα και όχι να μείνουμε στο χύμα προϊόν που περνά από χέρι σε χέρι», εξηγεί η Μυρτώ.

Η προσπάθεια γέννησης ενός brand που συνδυάζει τη σύγχρονη οπτική και θεώρηση ενός εκλεκτού τοπικού προϊόντος με παραδοσιακές καταβολές πέτυχε απόλυτα. Η εταιρεία Nuts ’n Nuts που ίδρυσαν τα κορίτσια κάνει σοβαρή δουλειά: ο καρπός συλλέγεται από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου από πάνω από 150 φυστικιές σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο, ενώ γίνεται συνεργασία με δέκα επιπλέον παραγωγούς της περιοχής. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ελάχιστη δυνατή χρήση φυτοφαρμάκων και αποκλειστικά με ενδεδειγμένα σκευάσματα, καθώς το κελυφωτό φυστίκι είναι τρομερά ευαίσθητο σε προσβολές από παθογόνους οργανισμούς και δεν συντηρείται για καιρό. Οι καρποί συλλέγονται με τον παλιό καλό τρόπο του ήπιου ραβδίσματος και περνούν από διπλή χειροδιαλογή. Μετά την αφαίρεση του φλοιού, ακολουθούν 10-12 ώρες σε στεγνωτήριο στους 60°C για την αφαίρεση της υγρασίας και στη συνέχεια αφαιρούνται οι κλειστοί. Όσοι προορίζονται για ψήσιμο περνούν πρώτα από ένα «λουτρό» σε νερό με αλάτι και λεμόνι. Ακολουθεί η συσκευασία σε άζωτο, που διατηρεί με φυσικό τρόπο αναλλοίωτη τη φρεσκάδα του φυστικιού για πάνω από έναν χρόνο.

Από τη Nuts ’n nuts βρίσκουμε φυστίκι ωμό, ψημένο και αλατισμένο, ψημένο και αλατισμένο με ροζ αλάτι και με λεμόνι, αλλά και άλλους καρπούς, όπως αμύγδαλα, μείγμα ξηρών καρπών πικάντικο, μείγμα ξηρών καρπών και ξερών φρούτων, και μαύρη σταφίδα, όλα αποκλειστικά ελληνικά. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών