ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Έτσι «κλώθουν» τα φασόλια: μια παλιά τεχνική που κρατάει στο χρόνο

Ένα ταξίδι από το πλέξιμο των φασολιών σε κατασκευές από καλάμια, που τις βοηθούν να αναρριχηθούν προς το φως, στη χειροδιαλογή των καρπών τους κι από εκεί στο πιάτο.  

18.07.2022
Έτσι «κλώθουν» τα φασόλια: μια παλιά τεχνική που κρατάει στο χρόνο

Η τεχνολογία βοηθάει τους καλλιεργητές με πολλούς τρόπους, υπάρχουν όμως και μερικές δουλειές που γίνονται πάντα με το χέρι. Που οι μηχανές δεν θα τις κατάφερναν. Σε αυτές ανήκει και το κλώσιμο των φασολιών, μια πρακτική που εξασφαλίζει ότι οι εύθραυστοι μίσχοι του φυτού θα αναπτυχθούν σωστά. Οι παραγωγοί τους πλέκουν πάνω σε καλάμια, έτσι ώστε να βρουν στήριγμα και να αναρριχηθούν προς το φως. Δεν είναι είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς νέα κλαδάκια φυτρώνουν συνεχώς, η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται πολύ συχνά − αν δεν τυλιχτούν κι αυτά στα καλάμια, θα μείνουν στο έδαφος και θα σαπίσουν.

Βλέποντας από κοντά αυτή την παλιά πρακτική αντιλαμβάνεται κανείς πόση φροντίδα και προσοχή χρειάζεται η καλλιέργεια φασολιών. Στην περίπτωση της 3αλφα, όταν οι καρποί συλλεχθούν πλέον από το χωράφι, εξειδικευμένοι εργαζόμενοι διαλέγουν με το χέρι τους καλύτερους. Η εφαρμογή υψηλών προτύπων καλλιέργειας και η στήριξη των παραγωγών είναι σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας της. Η «Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα» δημιουργήθηκε το 2009 ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Πλέον μιλάμε για ένα δίκτυο 300 ενεργών μελών σε 7 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία. Κάθε συσκευασία περιέχει πιστοποιημένα προϊόντα με δυνατότητα ιχνηλασιμότητας. Αναγράφει την προέλευσή τους και το ονοματεπώνυμο του καλλιεργητή.

Η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της ελληνικής εταιρείας συνεργάζεται στενά με τους παραγωγούς κι επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Είναι μέρος της εφαρμογής του Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου «3αλφα», το οποίο βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές και στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την σωστή χρήση του νερού, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων κτλ., καθώς επίσης και στη μείωση του κόστους και στην οικονομική στήριξη του παραγωγού.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών της 3αλφα φέρνει στα πιάτα μας μια ολόκληρη σειρά προϊόντων: φασόλια μέτρια και χονδρά από την Καβάλα, ρεβύθια χονδρά από τις Σέρρες, φασόλια μέτρια από τη Θεσσαλονίκη, φασόλια γίγαντες από την Καστορία, φακές ψιλές, φασόλια μέτρια, ρεβύθια χονδρά, σίτο σκληρό και λαθούρι (φάβα) από την Λάρισα,  λαθούρι (φάβα) από την Κορινθία και φασόλια γίγαντες από τη Φλώρινα. Είναι αμέτρητα τα πιάτα που μπορεί κανείς να φτιάξει με όλα αυτά, αξίζει όμως να δοκιμάσει και τους φασουλοκεφτέδες, που ετοιμάζουν με γίγαντες ελέφαντες στην ταβέρνα «Η συντροφιά» στους Ψαράδες Πρεσπών.

 

Φασουλοκεφτέδες από φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών ΠΓΕ

Υλικά

500 γρ. φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών ΠΓΕ

½ κιλό φέτα μαλακή

1 βρασμένο καρότο

1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

αλάτι και πιπέρι

1 κ.γ. baking powder

άνηθος

2 αυγά

μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και φρυγανιά

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα φασόλια για 8 – 10 ώρες σε κρύο νερό. Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος.

Πολτοποιούμε τα φασόλια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά. Πλάθουμε κεφτέδες και αφού τους περάσουμε έναν έναν από το μείγμα αλευριού και φρυγανιάς, τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT