ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Γιατί το μαγείρεμα στη γάστρα είναι η τέλεια λύση για τις γιορτές;

Αν θέλετε να απογειώσετε το μαγειρικό σας αποτέλεσμα και να κερδίσετε τις εντυπώσεις, σίγουρα μια γάστρα μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Είναι το πιο ενδεδειγμένο σκεύος για να αναδείξει τις ικανότητές σας και μπορείτε να το βρείτε σε μεγάλη ποικιλία που καλύπτει κάθε απαίτηση και ανάγκη.

14.12.2023
Γιατί το μαγείρεμα στη γάστρα είναι η τέλεια λύση για τις γιορτές;

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είναι το πιο λαμπρό, το πιο επίσημο όλης της χρονιάς. Είναι όμως και το πιο απαιτητικό, δεδομένου ότι χρειάζεται να ετοιμάσουμε ποικιλία από εδέσματα σε περιορισμένο χρόνο, ενώ -ταυτόχρονα με το μαγείρεμα- πρέπει να επιμεληθούμε τη γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού και το στρώσιμο του τραπεζιού.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε. Το Α και το Ω είναι να επιλέξουμε το κυρίως πιάτο, και γύρω από αυτό να στήσουμε το υπόλοιπο μενού. Αν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία σε τραπέζια, καλό είναι να αποφύγουμε τις πολύ σύνθετες και απαιτητικές συνταγές. Η ασφαλέστερη λύση για κορυφαίο αποτέλεσμα είναι να ψήσουμε σε γάστρα. Είναι μια μέθοδος που μας επιτρέπει να ελέγξουμε καλύτερα το ψήσιμο.

Γιατί να ψήσουμε σε γάστρα;

Το ψήσιμο σε γάστρα περιορίζει τις πιθανότητες αποτυχίας. Καθώς το σκεύος σφραγίζει, τα υγρά δεν διαφεύγουν κατά την εξάτμιση και το κρέας μαγειρεύεται μέσα στους χυμούς του. Έτσι, ακόμα και να μας ξεφύγει λίγο στο ψήσιμο, δεν θα στεγνώσει. Επιπλέον, δεν κινδυνεύει να καεί, καθώς είναι μόνιμα σκεπασμένο.

Και κάτι ακόμα: η γάστρα είναι το πιο ευρύχωρο σκεύος της κουζίνας, ιδανικό για να μαγειρέψουμε το κρέας μαζί με τη γιορτινή γαρνιτούρα του (πατάτες, λαχανικά, ξερά φρούτα κλπ.). Μέσα στη γάστρα τα υλικά θα «ανταλλάξουν» γεύσεις και αρώματα και το φαγητό θα αποκτήσει μεστή γεύση σε κάθε μπουκιά.  Επίσης, στη γάστρα πετυχαίνουμε ωραία «μελώματα» και πυκνές νόστιμες σάλτσες, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Το ψήσιμο είναι ελεγχόμενο, οι υδρατμοί δεν διαφεύγουν και η νοστιμιά παραμένει μέσα στο σκεύος, ενώ το σιγομαγείρεμα έχει ως αποτέλεσμα τέλεια ψημένα κρέατα.

Ποια γιορτινά φαγητά είναι ιδανικά για γάστρα

Στη γάστρα μπορούμε να ψήσουμε μεγάλα, ενιαία κομμάτια κρέατος όπως χοιρινό ρολό, καρέ ή μπούτι, αλλά και ολόκληρη γεμιστή γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό όπως κότα, πουλάδα, φραγκόκοτα κ.ά. Μπορούμε, όμως, να ψήσουμε εξίσου ωραία και κρέας σε μερίδες, όπως το κλασικό γιορτινό χοιρινό με κυδώνια ή με δαμάσκηνα. Για όσους αγαπούν το αρνί και δεν το αποχωρίζονται ούτε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η γάστρα θα ψήσει υπέροχα το αρνίσιο μπούτι, ολόκληρο ή σε μερίδες.

Εκτός από τα κυρίως πιάτα, στη γάστρα μπορούμε να ψήσουμε γεμιστά κυδώνια με τυρί και μπέικον που είναι ένα ωραίο πρώτο πιάτο ή ανάμεικτα λαχανικά του χειμώνα και πολύχρωμους βολβούς (πατάτες, κολοκύθα, κρεμμύδια, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, παστινάκι, γλυκοπατάτες κ.ά.), για ένα συνοδευτικό που θα τραβήξει τα βλέμματα!

Τι γάστρα να επιλέξουμε;

Αν δεν διαθέτουμε γάστρα, αξίζει φέτος να επενδύσουμε σε μία. Είναι το καλύτερο δώρο για όποιον θέλει να μαγειρέψει νόστιμα γιορτινά και κυριακάτικα πιάτα χωρίς κόπο. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, διακρίνονται σε τρία είδη. Στα Cook-Shop θα βρούμε τη μεγαλύτερη ποικιλία στην αγορά, όλες καλοφτιαγμένες και στιβαρές, για να μας συνοδεύουν στο μαγειρικό μας ταξίδι για πολλά-πολλά χρόνια.

 

Τα είδη γάστρας

Από μαντέμι

Είναι οι καλύτερες γάστρες με διαφορά. Οι πιο στιβαρές και αυτές που πετυχαίνουν το πιο ζουμερό ψήσιμο. Κατασκευάζονται από βαρύ μαντέμι, ένα υλικό που διαχέει τέλεια τη θερμότητα, εξοικονομώντας ενέργεια. Στα Cook-Shop θα βρούμε τις μαντεμένιες γάστρες της εταιρείας Küchenprofi που έχουν 30 χρόνια εγγύηση και κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, στρογγυλές ή οβάλ, και σε υπέροχα χρώματα όπως κόκκινο και πράσινο. Είναι κατάλληλες για τον φούρνο αλλά και για όλες τις εστίες ακόμα και τις επαγωγικές. Οι λαβές τους είναι εργονομικές και ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες (έως 250°C).

Στα θετικά: είναι πράγματι οι καλύτερες γάστρες που μπορεί να αγοράσει κανείς. Ανθεκτικές, στιβαρές, αληθινό εργαλείο στην κουζίνα. Με αυτές πετυχαίνουμε τα πιο ζουμερά ψητά.

Τα μειονεκτήματα: Η τιμή τους, μια και είναι λίγο πιο ακριβές από τις άλλες, αλλά και το βάρος τους. Όμως το αποτέλεσμά τους δεν συγκρίνεται.

Ανοξείδωτες

Αμέσως επόμενη επιλογή, οι ανοξείδωτες γάστρες θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίπτωση. Στα Cook-Shop θα βρούμε τις ανοξείδωτες γάστρες των εταιρειών Küchenprofi και Fissler. Όλες κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι ανθεκτικές, έχουν βαρύ πάτο για να κατανέμουν σωστά και ομοιόμορφα τη θερμοκρασία και είναι κατάλληλες για τον φούρνο και για όλες τις εστίες συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών. Κάποια μοντέλα διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά π.χ. αντικολλητική επίστρωση, εσωτερική σχάρα, γυάλινο καπάκι για καλύτερο έλεγχο του ψησίματος, ενσωματωμένο θερμόμετρο και δυνατότητα προσθήκης υγρού, χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.

Στα θετικά: είναι πιο φθηνές από τις μαντεμένιες.

Τα μειονεκτήματα: είναι ανθεκτικές αλλά όχι όσο οι μαντεμένιες, ενώ η αντικολλητική επίστρωση θέλει προσοχή να μην γρατσουνιστεί και δεν κρατάει όσο το μαντέμι, που είναι σχεδόν αθάνατο.

Οι εμαγιέ

Είναι οι γάστρες που έχουν οι περισσότεροι στο σπίτι τους. Μια καλή, value for money επιλογή. Ιδανικές για ζουμερά και τρυφερά ψητά, αλλά και για νόστιμα λαχανικά. Κατασκευάζονται από ανθρακούχο χάλυβα για εξαιρετική διάχυση της θερμότητας, προσφέρουν ομοιόμορφο ψήσιμο και πλένονται εύκολα. Είναι κατάλληλες για τον φούρνο σε θερμοκρασία έως 250°C καθώς και για εστίες γκαζιού, ηλεκτρικές κεραμικές και επαγωγικές.

Στα θετικά: είναι η πιο οικονομική επιλογή. Διαθέτουν ψηλό καπάκι για επιπλέον χωρητικότητα και πλαϊνές λαβές για ευκολία στη μεταφορά. Επιπλέον, είναι πολύ ευρύχωρες και πολύ ελαφριές.

Το μειονέκτημα:Το μαγειρικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το ψήσιμο σε ταψί, όμως δεν υπάρχει σύγκριση με το αποτέλεσμα στη μαντεμένια.

 

Τι άλλο θα χρειαστούμε για να απογειώσουμε τη μαγειρική μας

Μια συνταγή-έκπληξη για το γιορτινό τραπέζι

Χοιρινό με κυδώνια

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

  • 2 κιλά χοιρινό, κατά προτίμηση μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε μεγάλες μερίδες
  • 5 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα
  • 4 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 300 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 300 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σοτάρουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε ξανά το κρέας και τη μουστάρδα. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε.

Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι, τακτοποιούμε ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος τα κυδώνια και τις πατάτες, προσθέτουμε και το θυμάρι με το δεντρολίβανο και ξανακαπακώνουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 40 λεπτά. Έπειτα, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να μελώσει το φαγητό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών