ΑΓΟΡΑ

Καφές στις αποσκευές

Δοκιμάσαμε τον Iced Brew της Taf.

23.09.2021
Καφές στις αποσκευές

Όσο ευχαριστιέμαι τους καλοφτιαγμένους καφέδες της Αθήνας, τόσο πληγώνομαι από τους καμμένους espresso των νησιών. Λίγες είναι εκείνες οι φορές που έχω ευχαριστηθεί ένα καλό φλιτζάνι σε καλοκαιρινές διακοπές (βλ. Crop στο Ηράκλειο και Kross στα Χανιά, Prickly Bear στην Τήνο, Armadillo στη Σύρο και μερικά ακόμα) και έτσι συνήθως κουβαλάω μαζί μου τα απαραίτητα συμπράγκαλα για να πράττω την καθιερωμένη τελετουργία του home barista (εν προκειμένω barista σε διακοπές). Δεν είναι λίγοι οι φίλοι που με έχουν κοροϊδέψει για τον ζεστό καφέ που φτιάχνω στη στιγμή στην αερόπρεσσα (ας λένε, χρειάζεται μόνο ζεστό νερό και σε λίγα λεπτά ρεμβάζω μπροστά στη θαλασσίτσα με μια αχνιστή κούπα στο χέρι) ή όταν στήνω ζυγαριά ακριβείας και συσκευή V60 στο ελεύθερο camping. Όταν δεν υπάρχει εγγυημένα καλός καφές, δεν συμβιβάζομαι – προτιμώ να απέχω εντελώς. Πρώτα βγαίνει το χούι και μετά η ψυχή, τι να κάνουμε.
Ε, λοιπόν, φέτος στις διακοπές δεν πήρα μαζί μου καμία συσκευή, ούτε φίλτρα, ούτε σκόνη για να καθαρίσω τα άλατα στον βραστήρα του δωματίου. Προμηθεύτηκα όμως μερικά μπουκαλάκια Iced Brew από την Taf.

Γιατί ξεχωρίζει

Ο Iced Brew δεν είναι ένα συνηθισμένο ready to drink ρόφημα (τα λεγόμενα και RTD είναι συσκευασμένα και έτοιμα για κατανάλωση ροφήματα όπως παγωμένο τσάι, παγωμένος καφές κ.ά.). Είναι ένας πεντανόστιμος και ποιοτικός κρύος καφές. Παράγεται με φιλτραρισμένο νερό με διαδικασία αργής εκχύλισης, που μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες, δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο της παρασκευής του κι έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου πικρό. Δεν περιέχει συντηρητικά ή ζάχαρη, ενώ διατηρείται εκτός ψυγείου για καιρό πριν από το άνοιγμα, που σημαίνει πως μπορεί να μεταφερθεί στις αποσκευές ακόμα και σε πολύωρο ταξίδι (γεια σου Αστυπάλαια, Ιθάκη και Σαμοθράκη!).

Η προέλευση των κόκκων

Ο καφές που χρησιμοποιούν στη συνταγή λέγεται Hariti και προέρχεται από την περιοχή Sidamo της Αιθιοπίας. Μεγαλώνει σε υψόμετρο 1.750-1.900 μ., μια συνθήκη που εγγυάται την υψηλή ποιότητά του. Έχει πάρει το όνομά του από το λουλούδι που στολίζει τα μαλλιά των γυναικών της φυλής Oromos της Αφρικής και ανήκει στους Single Estate καφέδες που προμηθεύεται η εταιρεία από τους ίδιους τους παραγωγούς. Η αγορά του από την taf βοηθά στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην καλύτερη διαβίωση των καλλιεργητών. Αποτελεί δε ένα ακόμα διαμαντάκι στη μεγάλη συλλογή ποιοτικών κόκκων του CEO της taf Γιάννη Ταλούμη.

Πώς θα τον απολαύσουμε

Ο Iced Brew ιδανικά πίνεται κρύος, με πάγο, οι δημιουργοί του μάλιστα προτείνουν να τον δοκιμάσουμε και με τόνικ. Εγώ τον σερβίρω σε ποτήρι χωρίς πάγο και τον αφήνω περίπου 10 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τον πιω, για να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου και να βγάλει περισσότερα αρώματα. Στο άρωμα θα βρείτε άνθη από εσπεριδοειδή και στη γεύση μια ήπια, σχεδόν γλυκιά οξύτητα. Έχει πολύ καθαρή, λαμπερή θα λέγαμε, επίγευση.

Τον Iced Brew, όπως και φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους Hariti, για να φτιάξουμε τον καφέ της αρεσκείας μας, βρίσκουμε στο e-shop www.cafetaf.gr και στο Τaf Coffee, Εμ. Μπενάκη 5, Αθήνα. Κάθε φιαλίδιο κοστίζει 2 €.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών