ΜΑΓΑΖΙΑ

Create by Stefanos Domatiotis

Ο Στέφανος Δωματιώτης δημιούργησε αυτό που έλειπε από την Αθήνα των παθιασμένων coffee lovers, έναν πολυχώρο αφιερωμένο στον καφέ.

16.03.2021| Updated: 20.01.2022
Create by Stefanos Domatiotis

Create by Stefanos Domatiotis: Ο Στέφανος Δωματιώτης δημιούργησε αυτό που έλειπε από την Αθήνα των παθιασμένων coffee lovers, έναν πολυχώρο αφιερωμένο στον καφέ.

Φανταστείτε πως μπαίνετε στο εργαστήριο ενός επιστήμονα. Ολόλευκοι πάγκοι με εξαρτήματα, τακτοποιημένα σχολαστικά, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονες μηχανές, gadgets των οποίων την χρήση δεν γνωρίζετε, χάρτες που υποδεικνύουν με χρώμα κάθε γεύση, δεκάδες κουτάκια με αρώματα για οσφρητικά παιχνίδια. Πάνω στους πάγκους μετράμε επτά μύλους αλέσεως με μαχαίρια από κορυφαίας ποιότητας ατσάλι και διάφορες λειτουργίες προχωρημένης… αντίληψης, όπως και τρία μικρής κλίμακας καβουρδιστήρια για πράσινους κόκκους. Στα συρτάρια υπαρχουν σκεύη και εργαλεία, βαθιά κουτάλια από διάφορα μέταλλα, κεραμικές κούπες με μελετημένο πάχος χείλους. Δεκάδες σακουλάκια δειγμάτων, ερμητικά σφαλισμένα για να διατηρείται η φρεσκάδα του περιεχομένου βρίσκονται τοποθετημένα εδώ κι εκεί, πάντα με τάξη. Ειδικά πορσελάνινα μπολ είναι παρατεταγμένα στο τραπέζι και κάτω από αυτά υπάρχουν χαρτιά γευσιγνωσίας. Η συνεδρία πρόκειται σε λίγο να αρχίσει.

Είναι μια κανονική μέρα στη δουλειά για τον Στέφανο Δωματιώτη, έναν σύγχρονο αλχημιστή του καφέ, στο νέο πολυχώρο που δημιούργησε πριν λίγους μήνες σε ένα στενό του Ψυχικού, λίγα μέτρα από την Κατεχάκη. Βρίσκεστε στο Create. Θα ήταν ανούσιο να συνεχιζόταν η αφήγηση χωρίς να ανοίξει μια μεγάλη παρένθεση για το ποιος είναι ο Δωματιώτης. Σε περίπτωση που δεν είστε coffee aficionado, ίσως δεν έχετε συστηθεί με τον διεθνούς φήμης World Brewers Cup Champion και έξι φορές νικητή των ελληνικών πρωταθλημάτων καφέ. Μέσα στα 22 χρόνια της πορείας του έχει καταφέρει εκτός από το να διακρίνεται σε διαγωνισμούς, να μυήσει στον κόσμο του καφέ δεκάδες νεαρούς barista από την θέση του ως επικεφαλής εκπαιδευτή της ελληνικής εταιρείας Taf. O Στέφανος ήταν μάλιστα από τους πρώτους barista που εργάστηκε με speciality καφέ στην Ελλάδα. Σήμερα είναι πιστοποιημένος κριτής σε εγχώριους και παγκόσμιους διαγωνισμούς, εμπνευστής και designer της συσκευής για καφέ φίλτρου GEM Series, ambassador των εταιρειών εξοπλισμού καφέ Brewista και ΗΕΜRO και συνιδρυτής του Create, του πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης και σεμιναριών γύρω από τον καφέ, τον οποίο συνλειτουργεί με την Όλγα Βαγιακάκου, Brand & Communication Director.

Μια μέρα στο Create, τo πρώτο κέντρο γευσιγνωσίας και εκπαιδευτικού σκοπού της Ελλάδας, περνάει συνήθως με πολύ καφέ, οργανωτική δουλειά για τα επερχόμενα σεμινάρια, γυρίσματα για την σειρά video που παράγουν και προβάλλουν μέσα από το κανάλι τους στο youtube αλλά και δοκιμές ή γευστικά πειράματα. “Όταν δεν γυρίζουμε κάποιο βίντεο ή δεν ετοιμάζουμε μάθημα για home barista ή και επαγγελματίες, μπορεί να πειραματιζόμαστε με κάποιο gadget ή μηχάνημα. Διάφοροι συνεργάτες μου στέλνουν νέο εξοπλισμό, πολλές φορές πριν την επίσημη κυκλοφορία του, για ένα crush test. Είμαι αρκετά τυχερός που έχω στο χώρο μου τέσσερις κορυφαίες χειροποίητες μηχανές της εταιρείας La Marzocco, μύλους τελευταίας τεχνολογίας, που λειτουργούν είτε αθόρυβα είτε με απίστευτη ταχύτητα. Πριν λίγο καιρό με μεγάλο ενθουσιασμό παρέλαβα το Tone, το πρώτο ταχύτατο σύστημα εκχύλισης, που ενώ δεν έχει δεξαμενή νερού, μπορεί να βγάλει ζεστό νερό στη θερμοκρασία που επιθυμεί κανείς μέσα σε μόλις 7 δευτερόλεπτα” εξηγεί ο Στέφανος που πάντα μιλά με πάθος για όλα αυτά που μπορούν να πάνε παρακάτω την δουλειά του. Στόχος του είναι να διευρύνει το κοινό που ενδιαφέρεται για ποιοτικά προϊόντα. Θέλει να κάνει τον καλό καφέ προσβάσιμο σε όλους. Ο ίδιος είναι μέλος της παγκόσμιας κοινότητας, με γνώμη που υπολογίζει η βιομηχανία. Μέσα από τα επαγγελματικά ταξίδια του κατάφερε να εισχωρήσει πολύ βαθιά και να αλλάξει στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις. Η επιθυμία του, σε συνδυασμό με την μεταδοτικότητά του, τον έστρεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, στην δημιουργία αξιόλογων και ηθικών επαγγελματιών. “Τα σεμινάριά μας αφορούν όσους αναζητούν την ποιότητα σαν εμπειρία, είτε θέλουν να την προσφέρουν στους πελάτες τους είτε προορίζουν ένα τέλειο φλιτζάνι για τους ίδιους και τους φίλους τους. Η αλήθεια είναι πως αυτός που θα έρθει να εκπαιδευτεί εδώ, δύσκολα θα εργαστεί με τέτοιο εξοπλισμό σε κάποιο κατάστημα εστίασης. Θα έχει όμως την ευκαιρία να γνωρίσει αυτόν τον κόσμο μέσα από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία, τεχνικά θα είναι καταρτισμένος υπέρ του δέοντος μόλις ολοκληρώσει την εκπαίδευση, και φυσικά χωρίς η χρήση τους να τον επιβαρύνει με επιπλέον κόστος” εξηγεί ο Στέφανος. Οι επαγγελματίες, εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες αναπτύσουν εδώ και επαγγελματική αντίληψη.

Ο Δωματιώτης, που έχει εμπειρία τόσο από τη θέση του εργαζόμενου, κυρίως σε ώρες αιχμής, αλλά και του απαιτητικού κριτή σε διεθνείς οργανώσεις, γνωρίζει καλά πως στη συνολική εμπειρία του καταναλωτή προσμετρούνται πολλοί ακόμα παράγοντες, που δεν άπτονται του φλιτζανιού. “Εχω σχεδιάσει ένα παιχνίδι ρόλων για μελλοντικούς μπαρίστα, θέλω όσοι εκπαιδεύονται μαζί μου να είναι καταρτισμένοι συνολικά. Δεν αρκεί να βγάλεις το τέλειο εσπρέσο, όταν ξαφνικά δεν λειτουργεί το POS και ο πελάτης σου επιθυμεί να πληρώσει με κάρτα. Πώς πρέπει να σερβίρουμε έναν βιαστικό ή έναν νευρικό πελάτη; Τι σερβίρουμε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα τι σημαίνει speciality, πλυμένη Costa Rica; Με νοιάζει οι επαγγελματίες να μάθουν πως μόλις παραγγείλει κάποιος, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Εξίσου με νοιάζει όμως κάποιος που τρελαίνεται για καφέ φίλτρου, να έρθει δίπλα μου επειδή θέλει να τελειοποιήσει τη συνταγή του για να απολαμβάνει τον καφέ του. Κάνουμε μαθήματα για home barista με εργαλεία που βρίσκονται εύκολα σε κάθε σπίτι” δηλώνει ο εκπαιδευτής. Εκτός από τα σεμινάρια καφέ, στα οποία δίνονται πιστοποιήσεις SCA, διοργανώνονται διάφορες γευσιγνωσίες, δηλαδή cuppings, που εκτός από καφέ μπορεί να αφορούν τη σοκολάτα, το νερό ή το μέλι (εδώ πραγματοποιήσαμε την τυφλή γευσιγνωσία μελιού με ειδικούς για τα φετινά βραβεία του Γαστρονόμου). Ακόμα φιλοξενούνται masterclasses με κορυφαίους επαγγελματίες και εταιρικές εκδηλώσεις, ατομικές προπονήσεις υποψήφιων διαγωνιζόμενων, αλλά και δραστηριότητες team building για μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες. “Είναι κλισέ, αλλά ο καφές είναι εξαιρετικά ευρύ προϊόν, που είτε το αντιμετωπίσουμε σαν καθημερινή συνήθεια είτε σαν αφορμή για να δούμε τους φίλους μας, είτε ακόμα και σαν γευστικό παιχνίδι, θέλουμε να είναι κάτι καλό, ξεχωριστό, μοναδικό. Γνωρίζουμε πως να το εκτιμάμε” εξηγούν η Όλγα και ο Στέφανος.

Πριν φύγουμε, ρίξαμε μια ματιά στα προς πώληση αντικείμενα, ιδανικά δώρα για φίλους ή και για εμάς, τις custom πήλινες κούπες, με το διακριτικό create, τους ειδικούς βραστήρες που φέρουν την υπογραφή του Στέφανου, αλλά και την κομψή συσκευή εκχύλισης για καφέ φίλτρου που έχει σχεδιάσει, το GEΜ Series, τα Sttoke ποτήρια από ανακυκλώσιμα υλικά και εσωτερική επίστρωση πορσελάνης, που διατηρούν την θερμοκρασία του ροφήματος για ώρες, όπως και διάφορα είδη ρουχισμού της La Marzocco. Μπορεί όλα τα προϊόντα να είναι κάποιας συγκεκριμένης μάρκας, ο καφές που θα πιείτε εδώ όμως δεν είναι. Το Create είναι ανεξάρτητος χώρος, δεν υποστηρίζεται από κάποια εταιρεία καφέ. Στα ράφια του υπάρχουν πολλά σακουλάκια από διάφορα brands.Πιθανότατα να μην ξέρετε τι πίνετε, ίσως εδώ δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, καθώς ό,τι και να έχει το φλιτζάνι σας θα είναι ένας εξαιρετικά φτιαγμένος καφές.

*Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid- 19 τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να παρακολουθήσει το σεμινάριο απο τον υπολογιστή, το tablet ή ακόμα και από το κινητό του. Νέα projects σεμιναριων αναμένονται με πολλούς guest speakers από το χώρο της γεύσης.

Κουσιανόφσκυ 9-11, Ψυχικό, τηλ. 210-69.25.409, www.createathens.gr Ιnstagram: @stefanosdomatiotiss, @create.athens

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών