ΑΓΟΡΑ

Τα top 21 παγωτατζίδικα των Αθηνών (part 2)

Πήγαμε σε δεκάδες, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στα ακόλουθα.

25.07.2016
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης, Ζωή Χατζηγιαννάκη

12. Μπακογιάννης

Γιαουρτάδικο από το 1935, ο Μπακογιάννης στην Ηλιούπολη κάνει ένα παγωτό καϊμάκι μούρλια. Τα υλικά αγνά: γάλα πρόβειο, χιώτικη μαστίχα, σαλέπι από την Ξάνθη και λίγη ζάχαρη. Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορεί το παγωτό να έχει πια τελειώσει, καθότι το πρόβειο γάλα το καλοκαίρι λιγοστεύει…

Μπακογιάννης, κόστος: 12€ το καϊμάκι, 11€ η βανίλια και η σοκολάτα
Χρυσ. Σμύρνης 15, Πλ. Κανάρια, Ηλιούπολη, Τ/210-97.36.971


13. Cremino

Το πώς μας αρέσει να ξετρυπώνουμε τέτοια διαμαντάκια στην πόλη δεν λέγεται. Οταν το επισκεφτήκαμε, μας συνεπήρε η μυρωδιά καβουρδισμένου φυστικιού και σε λίγο βγήκε το εξαιρετικό παγωτό φυστίκι με κάρδαμο, που μαζί με τη βανίλια, τη σοκολάτα και το καϊμάκι είναι οι σταθερές γεύσεις. Κατά τα άλλα, ανάλογα με την εποχή, όπως μας εξηγεί η ιδιοκτήτρια Αθανασία Καταλιακού, βγαίνουν διαφορετικές γεύσεις: «Το παγωτό τριαντάφυλλο το κάνω με τα κόκκινα τριαντάφυλλα του κήπου μου και γίνεται με εκχύλιση των πετάλων στο γάλα. Το ίδιο κάνω και με τους λεμονανθούς. Το καϊμάκι το φτιάχνω με βουβαλίσιο γάλα και είναι από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις, όπως και το παγωτό κουρκουμάς». Η κ. Αθανασία χρησιμοποιεί διάφορα μπαχαρικά και τσάγια και πειραματίζεται με ασυνήθιστους συνδυασμούς, όπως το μοχίτο και η μπίρα με πικρή σοκολάτα! Τα παγωτά είναι όλα ημέρας.

Cremino, κόστος: 22€/κιλό
Νίκης 50Α, Αθήνα, Τ/6948-430.104 14



14. Le Greche

Δίπλα σε Ιταλό μαέστρο του gelato σπούδασε η Εύη Παπαδοπούλου την τέχνη του αυθεντικού ιταλικού παγωτού. Και μετά άνοιξε το Le Greche στο Σύνταγμα. Και άρχισαν οι ουρές από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ (τι κατευναστικό για το στομάχι που είναι το παγωτό μετά από μπαρότσαρκα!). Λεμόνι-μέντα, τιραμισού, πάβλοβα, σοκολάτα με ρούμι και δαμάσκηνα, ρικότα με περγαμόντο και Aperol, συγκλονιστικό αμύγδαλο και φυστίκι σιτσιλιάνικο, σορμπέ με φρούτα εποχής – δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Οι «Ελληνίδες» φτιάχνουν και γεύσεις ελληνικές: γιαούρτι, μπακλαβά (χρησιμοποιούν τραγανά κομμάτια σιροπιασμένου φύλλου), ανθότυρο με σύκα, σορμπέ από Μοσχάτο Λήμνου. Την γκάμα συμπληρώνουν «παστάκια», κορμοί και άλλα κατεψυγμένα γλυκίσματα.

Le Greche, Κόστος: 21€/κιλό, 24€ (οι σοκολάτες Valrhona), 27€ (το φυστίκι)
Μητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458



15. Βάρσος

Με κλειστά τα μάτια φτιάχνουν τα παγωτά στο all time classic ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς – 124 χρόνια εμπειρίας είναι αυτά. Ολα παρασκευάζονται με ελληνικό γάλα αγελάδος· για το καϊμάκι, που είναι και το πιο φημισμένο, χρησιμοποιούν πρόβειο – γι’ αυτό έχει μεστή γεύση και έντονη, εξαίσια μυρωδιά. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα και το παρφέ σοκολάτας (είναι σαν πλούσια μους, αλλά σε παγωμένη μορφή), καθώς και το φουντούκι (όχι πολύ έντονο το άρωμα, μιλάμε για φυσικά προϊόντα). Το καλοκαίρι θα βρείτε παγωτά βερίκοκο και ροδάκινο. Foodie tip: προμηθευτείτε τα φημισμένα μαρεγκάκια του Βάρσου και σερβίρετέ τα με παγωτό βανίλια και σιρόπι βύσσινο – σαν παγωμένη πάβλοβα.

Βάρσος, κόστος: 10,50€/κιλό, 14,50€ τα παρφέ
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472 16


16. Κωνσταντινίδης

Εκείνο που μας έκανε εντύπωση την τελευταία φορά που επισκεφτήκαμε ένα από τα ζαχαροπλαστεία της γνωστής αλυσίδας που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1920, ήταν το κατάμαυρο παγωτό βανίλια. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς το μαύρο χρώμα της φυσικής βανίλιας. Με ειδική επεξεργασία του φλοιού της δημιουργείται αυτό το ιδιαίτερο χρώμα αλλά και η κάπως κοκκώδης υφή της. Αξίζει μια δοκιμή, όπως προφανώς σκέφτονται και οι πελάτες, που το έχουν σε πολύ μικρό διάστημα κατατάξει ανάμεσα στα μπεστ σέλερ. Μαζί με τις πιο κλασικές γεύσεις, δηλαδή τα παρφέ κρέμας και σοκολάτας, το καϊμάκι, το φυστίκι Αιγίνης και τη σοκολάτα. Ωραιτότατο το δικό τους, χειροποίητο ξυλάκι με γεύση μπισκότο, σουξέ οι τούρτες παγωτό.

Κωνσταντινίδης, κόστος: 18,50€/κιλό
Λ. Ποσειδώνος 67, Γλυφάδα, Τ/210-89.49.600, Λ. Μεσογείων 86, Γουδί, Τ/210-77.11.644, Λ. Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.82.601 17



17. Παπασπύρου: 76 χρόνια κασάτο

Μπαίνοντας στο κατάστημα του Παπασπύρου στους Αμπελοκήπους, πήγα κατευθείαν στο παγωτό κασάτο. Σωστή αλλά και λάθος κίνηση. Σωστή γιατί η γεύση παραμένει εξαιρετική. Φτιαγμένο με την κλασική συνταγή τους από το 1940, με παρφέ κρέμας και σοκολάτας, κερασάκι και κροκάν αμυγδάλου, με ταξίδεψε πολλά χρόνια πίσω, τότε που ένα κασάτο στου Παπασπύρου στο Σύνταγμα ήταν η επιβράβευση για έναν καλό βαθμό στο σχολείο. Θα εξελισσόταν σε λάθος κίνηση, όμως, αν έμενα στο παρελθόν. Γιατί το να μη δοκιμάσει κανείς κάποια από τα υπόλοιπα 14 παγωτά τους (με φρέσκο γάλα και αυγά, χειροποίητα, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές) θα ήταν μεγάλη παράλειψη. Τα παγωτίνια φυστίκι είναι φτιαγμένα με φρέσκο αιγινήτικο καρπό και το σορμπέ με φρέσκες φράουλες. «Χτύπησα», επίσης, μια χορτόπιτα (με σπιτικό φύλλο) για το σπίτι και χάζεψα ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει την ιστορική εταιρεία – τόσο το catering όσο και τα τμήματα Αρτοποιίας, Σφολιατοποιίας, Ζαχαροπλασικής, Σοκολατοποιίας και Παγωτού. Εμαθα λοιπόν πολλά, εντυπωσιακά αλλά και ουσιαστικά. Οτι, π.χ., όλα τα κρέατα και τα πουλερικά είναι νωπά και ντόπια, χρησιμοποιούν αποκλειστικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης, μέλι από την Κάσο, τυρί φέτα ΠΟΠ. Παραθέτω και δύο νούμερα: το μήνα χρησιμοποιούν 16.800 αυγά -ελληνικά- ενώ κάθε μέρα πλάθουν με το χέρι 1.400 κουλούρια Θεσσαλονίκης!

Καταστήματα: Αμπελόκηποι (Πανόρμου 19, Τ/210-64.24.528), Χαλάνδρι (Αγ. Παρασκευής 115, Τ/210-68.42.278), Κηφισιά (Τατοΐου 100 & Κολοκοτρώνη 29, Τ/210-62.04.836), Αχαρνές (Αγ. Τριάδος & Ν. Ζίχνης 15, Τ/210-24.09.235), http://www.papaspirou.gr


Παγωτά χωρίς ζάχαρη

18. Slim Bites

Ο απόλυτος προορισμός για όσους έχουν βγάλει ή προσπαθούν τουλάχιστον να βγάλουν τη ζάχαρη από τη ζωή τους. Διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία παγωτών με στέβια από όσα ζαχαροπλαστεία και παγωτατζίδικα επισκεφτήκαμε. Πρώτο στην προτίμησή μας το φουντούκι και φυσικά η πλούσια σοκολάτα. Για τους λάτρεις των ξινούτσικων, lemon pie και παγωτό με μάνγκο.

Slim Bites, κόστος: 18€/κιλό
Λ. Πεντέλης 59, Βριλήσσια, Τ/210-66.46.716, Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, Τ/ 210-67.76.764, Αρτέμιδος 8 & Λαοδίκης, Γλυφάδα, Τ/216-70.06.979, Κηφισίας 373, Ν. Ερυθραία, Τ/210-62.54.165


19. Ζιάπας

Το παγωτό φυστίκι χωρίς ζάχαρη του Ζιάπα έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Ανω Γλυφάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βανίλια Μαδαγασκάρης καθώς και με τα σορμπέ του, τα οποία φτιάχνονται μόνο με φρέσκα φρούτα. Ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου είναι γνωστός για την εμμονή του στην ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί.

Ζιάπας, κόστος: 15€/κιλό
Γούναρη 176, Γλυφάδα, Τ/210-96.09.480


20. Φύσις

Το καλύτερο παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη που έχουμε δοκιμάσει. Και η σοκολάτα δεν πάει πίσω. Το ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστίων που έχει αποκτήσει φήμη για τα light γλυκά του είναι εκείνο που πρώτο μάς έπεισε ότι ένα παγωτό μπορεί να είναι κρεμώδες και με πλούσια γεύση χωρίς να περιέχει ζάχαρη. Μεγάλο κατόρθωμα!

Φύσις, κόστος: 17,80€/κιλό
Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.90.740, Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/211-40.69.267 21.


21. Fresh

Υπάρχει ένα σχεδόν σε κάθε περιοχή της Αθήνας, άρα δεν έχουμε δικαιολογία, ο καθένας μας μπορεί να βρει παγωτό με 0% ζάχαρη. Και η γεύση παραμένει ακέραιη σε αυτή την ειδική κατηγορία παγωτών των Fresh. Οι βολικές ατομικές συσκευασίες μάς βοηθούν και στο να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα… λέμε τώρα! Από τις «πλήρεις» επιλογές ξεχωρίζουμε το cheesecake, το τιραμισού, το γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι, τη βανίλια με κομμάτια brownies, την κρέμα καραμέλα με φουντούκι.

Fresh, κόστος: 14€/κιλό
Λ. Αλεξιουπόλεως 54, T/210-99.60.065, Λ. Συγγρού 96, Αθήνα, Τ/211-41.12.633, Παπανικολή 44, Χαλάνδρι, Τ/210-68.43.160 και αλλού.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών