ΑΓΟΡΑ

Μαρμελάδα… μελομακάρονο!

Η συνεργασία του ντέλι Οlicatessen με την οικοτεχνία Yiam γέννησε την πιο αναπάντεχη μαρμελάδα!

18.01.2022
Μαρμελάδα… μελομακάρονο!

O Αλέξανδρος Στεφανίδης, «ψυχή» του ντέλι παντοπωλείου Olicatessen στη Θεσσαλονίκη, είχε μια πολύ περίεργη ιδέα. Πριν από περίπου δύο χρόνια σκέφτηκαν με τους συνεργάτες του ότι η λατρεία που είχαν -και έχουμε όλοι- στα μελομακάρονα θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε κάτι διαφορετικό, εάν αυτά αποδομούνταν, όχι επί τούτου, αλλά με δημιουργικό πνεύμα. Σε ένα προϊόν που να κλείνει μέσα του τη ζεστασιά και τις ωραίες μυρωδιές του μελομακάρονου, αλλά να μην είναι απλά ένα εορταστικό γλύκισμα. «Ήθελα κάτι που να παρατείνει τις γιορτές, όταν πια τα γλυκά είναι μπαγιάτικα και τα έχουμε βαρεθεί», εξηγεί. 

Επί σχεδόν δύο χρόνια, λοιπόν, πειραματιζόταν, μέχρι που κάποια στιγμή απευθύνθηκε στην Αύρα Πανουσοπούλου της οικοτεχνίας Yiam, στην Αγιά Λάρισας, η οποία μπορεί να κλείσει σε βαζάκι σχεδόν τα πάντα! Έτσι, μετά από δεκάδες δοκιμές γεννήθηκε η «μαρμελάδα Μελομακάρονο» της Yiam, που προσγειώθηκε απλή και ταπεινή στα ράφια του Olicatessen, για να εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού! Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το μαντέψεις. Ανοίγεις το βαζάκι και ξεχύνονται από μέσα οι μυρωδιές του κανελογαρίφαλου, που φέρνουν αμέσως στο νου τα μελομακάρονα. 

Η βάση της μαρμελάδας είναι τα αρωματικά μήλα, κάποια από τα οποία σε μικρά, ζουμερά και τραγανά κομμάτια, και μαζί μέλι, πορτοκάλι, ζάχαρη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοσπασμένη καρυδόψιχα, που με ένα κολπάκι της Αύρας δεν μουλιάζει, αλλά μένει τραγανή, αφήνοντάς σε να νιώσεις το «κρατς» και να τα καταφχαριστηθείς. «Φτιάξαμε κάτι που είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν γινόταν να το πετύχω μόνος έτσι όπως το ήθελα. Οι ιδέες της Yiam ήταν καθοριστικές, κυρίως με την αναλογία των υλικών και την τραγανότητα του μήλου και των καρυδιών. Έπρεπε να μετατρέψουμε ένα μπισκότο σε μαρμελάδα», συνεχίζει ο Αλέξανδρος.  

Η γλύκα της μαρμελάδας εξισορροπείται ωραιότατα από τα ελαφρώς ξινούτσικα και νόστιμα μήλα, και είναι θαύμα σαν άλειμμα πάνω σε ψωμί ολικής, μαζί με ένα καλό βούτυρο. Άλειψα επίσης με αυτήν τσουρέκι και βασιλόπιτα, την έβαλα ως γέμιση σε μπισκότα σαμπλέ, ενώ τη σερβίρω και με κίτρινα τυριά – συνδυασμός ταμάμ, που δεν τον περίμενα! Φυσικά, τρώγεται με το κουταλάκι, αλλά και σαν επιδόρπιο με γιαούρτι πρόβειο και παχύ.

Τούτη η μαρμελάδα είναι μέρος μόνο του «μελομακάρονο project», όπως χιουμοριστικά το αποκαλεί ο Αλέξανδρος, την προσπάθειά δηλαδή να υλοποιηθούν διάφορες λιχουδιές με βάση το μελομακάρονο. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει, η μαρμελάδα πέτυχε και αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε στο ράφι -και όχι μόνο τα Χριστούγεννα- το υπόλοιπο «μελομακάρονο project», μια δημιουργική προσέγγιση πάνω σε ένα από τα εμβληματικότερα ελληνικά γλυκά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών