ΑΓΟΡΑ

Ομάδα «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη» – Οι παραγωγοί της περιοχής επιμένουν

Παραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας κάνουν ηχηρή την παρουσία τους με προϊόντα της γης και της καρδιάς τους. Ας τους γνωρίσουμε, ας τους ακούσουμε και ας τους προτιμήσουμε!

20.01.2022| Updated: 22.01.2022
Ομάδα «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη» – Οι παραγωγοί της περιοχής επιμένουν

Το The Meet Market στο Παλιό Αμαξοστάσιο έκρυβε φέτος μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: τη συμμετοχή μιας νέας ομάδας παραγωγών, κάτω από την ομπρέλα «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη». Λιγοστά τα προϊόντα, αλλά ένα κι ένα: ξερά βιολογικά σύκα της οικοτεχνίας Μοσχούτα με έδρα την Ιστιαία, βιολογικό ελαιόλαδο Νύμφη και βιολογικό κόκκινο κρασί, και τα δύο από το Κτήμα Καπόλου κοντά στην Ιστιαία, τουρσί από άγριο κρίταμο της παραγωγού Άννας Χατζηνούσκα, μαζεμένο από την παραλία των Βασιλικών, και βιολογικό πευκόμελο Ευbioμελο του Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ομάδας. Ο ίδιος είναι μελισσοκόμος πάνω από 20 χρόνια, ενώ μαζί με την Έλενα Χατζημιχάλη διατηρούν στα Βασιλικά εργαστήρι φυτικών καλλυντικών από ρητίνη.

Οικοτεχνία Μοσχούτα με έδρα την Ιστιαία / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Τι είναι όμως η ομάδα, πότε δημιουργήθηκε και με ποιο σκοπό; «Η “Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη” γεννήθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το περασμένο καλοκαίρι», λέει ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. «Συνειδητοποιήσαμε τότε πως όταν μένεις μόνος μετά από μια καταστροφή, γεννιέται ένα δίλημμα: ή θα παραδοθείς στην ανημπόρια ή θα σηκώσεις τα μανίκια και θα σκάψεις στις στάχτες για να βρεις ζωντανές ρίζες που θα βλαστήσουν ξανά. Αφού, λοιπόν, βρεθήκαμε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην Ελλάδα, βάλαμε στόχο να αναδείξουμε το παραγωγικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας και να το προβάλουμε σε ένα αλληλέγγυο και κοινωνικά υπεύθυνο κοινό. Θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και αποτελούμε τον νέο σπόρο από τον οποίο θα βλαστήσει το μέλλον της όμορφης περιοχής μας».

Ξερά βιολογικά σύκα της οικοτεχνίας Μοσχούτα/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Επεξεργασία βιολογικών σύκων της οικοτεχνίας Μοσχούτα/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η πρωτοβουλία «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη», με λιγοστούς ακόμη παραγωγούς στην ομάδα, αλλά με την προοπτική να αυξηθούν. Μετά το πένθος και τη θλίψη, όσοι άντεξαν την ανείπωτη καταστροφή, περνούν στη δράση. Το πρώτο βήμα εξωστρέφειας, ώστε να γνωρίσουμε τα προϊόντα τους, έγινε με τη συμμετοχή τους για πέντε ημέρες στο Meet Market όπου, εκτός από τα μεμονωμένα προϊόντα, οι επισκέπτες βρήκαν και πολύ όμορφα καλάθια με μια συλλογή από αυτά – μια φίνα ιδέα για δώρο. 

Τα προϊόντα της ομάδας «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη»

Δοκιμάσαμε το Ευbioμελο, βιολογικό πευκόμελο πιστοποιημένο από το 2005, ήπιο και βελούδινο. Η παραγωγή είναι της περασμένης χρονιάς και μπορεί να θεωρηθεί «συλλεκτικό», καθώς η φετινή δεν έδωσε νέα, λόγω της καταστροφής, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, θα συμβεί ξανά μετά από δύο δεκαετίες τουλάχιστον.

Από την περιοχή ανάμεσα στην Αβγαριά Νέας Σινασσού και Ιστιαίας προέρχεται το ελαιόλαδο Κτήμα Καπόλου, από πανάρχαιο ελαιώνα με δέντρα ποικιλιών Αμφίσσης, Καλαμών και λαδολιάς – ένα από τα δέντρα έχει ηλικία 2000 ετών και βρίσκεται στο Αρτεμίσιο! Πρόκειται για ελαιόλαδο από πιστοποιημένο ελαιώνα αλλά με χαμηλή φετινή παραγωγή, τόσο λόγω της ακαρπίας τούτης της χρονιάς όσο και εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Το κρίταμο προέρχεται από τις ακτές των Βασιλικών και γίνεται τουρσί σε λευκό ξίδι από την παραγωγό και οικοτέχνη Άννα Χατζηνούσκα. Τραγανό και ισορροπημένα ξιδάτο είναι έξοχος τσιπουρομεζές σκέτο, αλλά και σε σαλατικά ή σαν ιδιαίτερο συνοδευτικό σε κρέας στη σχάρα.

Ο μελισσοκόμος και εμπνευστής της Ομάδας «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη», Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, παράγει το Eυbioμελο, βιολογικό πευκόμελο πιστοποιημένο από το 2005

Η ανταπόκριση του κοινού της Αθήνας στα προϊόντα της ομάδας ήταν θετικότατη και αναμένουμε να τη δούμε και σε άλλες διοργανώσεις. «Εμείς, οι άνθρωποι της φύσης, δώσαμε μια υπόσχεση: δεν θα τα παρατήσουμε, θα αγωνιστούμε όπως ξέρουμε να κάνουμε για να αναγεννηθεί ο τόπος μας και να ξαναγίνει ομορφότερος από πριν», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται πέρα από άνωθεν βοήθειες, όπως κάθε σπόρος μετά από μια πύρινη καταστροφή: από το βάθος της γης προς τον ήλιο».

Πού θα βρούμε τα προϊόντα της Ομάδας:

www.ousia.gr (για αγορά απευθείας από τους παραγωγούς).
Μέσω παραγγελίας από τη σελίδα της Ομάδας στο facebook/Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη.

Τα μελισσοκομικά προϊόντα Eυbioμελο και τα προϊόντα σύκου από το Κτήμα Μοσχούτα, στις βιολογικές αγορές της Αττικής (Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Φάληρο, Παρασκευή: Χολαργός, Σάββατο: Βούλα).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών